Ak Parti"nin 14. İstişare ve Değerlendirme toplantısına katılan bakanların spor kıyafet tercih etmeleri dikkat çekti. Enerji Bakanı Taner Yıldız kravatla gelmesine rağmen Başbakan Erdoğan"ın ve diğer bakanların kravatsız olduğunu görünce kravatanı çıkarıp cebine koydu.

"Sanki Aleviler CHP"nin tabanı yok böyle bir şey"

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Kızılcahamam"da partisinin istişare toplantısı"yla ilgili olarak, gazetecilerle sohbet etti. Çelik, Başbakan Erdoğan"ın gruplar halinde milletvekilleriyle bazı görüşmeler yaptığını söyledi.

Çelik, Başbakan Erdoğan"ın açılış konuşmasında Sivas"tan, Çorum"dan, Gazi olaylarından bahsettiğinin hatırlatılarak, “Bu konuşmayı nasıl anlamalıyız? Ak Parti 7 yıldır iktidarda olduğu halde bu konular neden şimdi gündeme geldi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Şöyle anlamak lazım. Eğer, Sayın Onur Öymen, TBMM"de o yapmış olduğu konuşmayı yapmış olmasaydı, siz de biz de bunu konuşuyor olmayacaktık. Küllenmiş meseleleri yeniden deşmenin, insanların yarasına tekrar kanatmanın anlamı yok ama bu bir kere olduktan sonra kamuoyu bunu tartışıyor. Kamuoyunun tartıştığı konuları, sizin görmezden gelmeniz olamaz. Çorum"da yapılan da yanlıştı, Kahramanmaraş"ta, Dersim"de yapılan da yanlıştı. Dersim"dekinin bir farkı var. Dersim"dekinin içinde bizzat devlet vardı. Çorum ve Kahramanmaraş"ta olup bitenlerde, devlet içindeki hangi karanlık güçler vardı bunu da bilmemiz gerekiyor. Çünkü 12 Eylül"ü yapanlar dedikler ki, "ihtilal olgunlaşsın diye biz bir yıl bekledik"dediler. Bunu olgunlaştıran neydi. Bu memlekette 5 bin genç, sokakta birbirini boğazladı. Çok önemlidir. 12 Eylül darbesine gelinen süreçteki son yılda, ölen insan sayısı, ondan önceki 7-8 yılın toplamı kadardır. Yani vites büyütülmüş. Ortaya karanlık güçler çıkmış, devlet içindeki belki de kirli odaklar, çeteler devreye girdi. Bunlar bizim gördüğümüz, görmediğimiz, bildiğimiz bilmediğimiz olabilir. Demokratik devlet, şeffaf devlettir. Eğer bir ülkede hukukun üstünlüğüne inanır, hayata geçirirseniz, orada bu tip sorunlar olmaz. Ama hukukun üstünlüğüne değil de üstünlerin hukukuna dayanırsanız, iş farklılaşır. Başbakan"ın dediği budur.”

Oy hesabı yok

Alevilerin somut bazı talepleri bulunduğu belirtilerek, bunların sorulması üzerine Çelik, şöyle konuştu: “ Türkiye"de Alevi vatandaşlarımızın problemleri, çözülemez, üstesinden gelinemez çözümler değil. Ama nihai olarak ben, siz karar veremeyiz. Sonuçta bu çalıştaylar bittikten sonra, ortaya çıkan sonuçlara göre bazı adımlar atılacak. Bir de meseleye şöyle bakmak lazım. Hükümetimiz bu meseleye samimiyetle yaklaşıyor. Burada oy hesabı yok. Toplumda şöyle bir şey var, "Aleviler eşittir CHP"nin tabanı"... Yok böyle bir şey. Ak Parti bu işleri yaparken, bir oy hesabı, kaygısıyla yaklaşmıyor. Bizim vatandaşımız kim olursa olsun, etnik kökeni, felsefi inancı, kanaati ne olursa olsun, bu ülkede kendisini rahat hissetmelidir.”

Çelik, bir soru üzerine Başbakan Erdoğan"ın katıldığı sabah oturumunda bir milletvekilinin, “demokratik açılımla” ilgili görüşlerini ifade ettiğini belirterek şunları aktardı: “"Sizin konuşmalarınız ortada, koordinatör bakanımızın konuşmaları ortada, anayasa değişikliği yapacağız dediğimiz zaman bazıları, "anayasa değişikliği ne demek... İlk üç maddeyle ilgili"diyorlar. Bütün bunlara rağmen, muhalefet bizi bölücülük yapmakla, üniter yapıyı bozmakla suçluyor."Arkadaşımız, bunun daha iyi anlatılması, teyiden anlatılması görüşünü ifade etti.”

Anketler

Son günlerde Ak Parti"nin oy kaybına uğradığına ilişkin bazı anketleri de değerlendiren Çelik, bazı kafalarda şüphelerin olabileceğini belirterek, “Ama bu oldu diye insanlar tercihinden vazgeçmiş değil. Geçen Onur Öymen"e kızan birinin beyanatı var. Biz CHP"ye kızıyoruz, CHP"ye oy vermeyiz belki ama Ak Parti"ye de oy vermeyeceğiz"diyor. Aynı onun gibi. Bu meselede de belki kafasında soru işareti olan vatandaşlar vardı ama Ak Parti"ye oy vermemezlik de etmeyeceklerdir” dedi. - vatan