Her geçen gün gelişen teknolojiye rağmen Aydın"ın sarp dağlarında taşıma işlemleri halen at ve eşeklerle yapılıyor. Özellikle dağ köylerindeki çiftçilerin en önemli yardımcıları olan yük hayvanlarının fiyatları bazen otomobil fiyatlarına yaklaşıyor. Becerisine göre köylerde yük hayvanları 900 TL 4 bin TL arasında değişiyor.
Türkiye"de en fazla incir, kestane ve zeytin üretiminin yapıldığı Aydın"da hayat oldukça zor. Sarp arazide ve Aydın"ın verimli dağlarında incir ve zeytin üretimi yapan çiftçiler, bu ürünlerin yanında kışlık yakacakları odunları da yine hayvanlarla taşıyorlar. Hal böyle olunca yük taşımacılığında kullanan at ve eşekler yüksek fiyatlara satılıyor. Bir çok insanların yürümekte dahi zorlandığı dağlarda kendi hayvanı olmayanlar, yük hayvanlarını kira yada gündelikle çalıştırıyor.
At, eşek ve katırlarla yük taşımacılığı yapan köylüler, hayvanların kendileri için paha biçilemez değeri olduğunu dikkat çekerek, evlerindeki yük hayvanlarının kendileri için çok değerli olduğunu belirttiler. Yük hayvanlarının bakımlarının da çok önemli olduğunu belirten ve hayvanlarla yük taşımacılığı yapan Sabri Çapar, “Bölgemizin coğrafi yapısı nedeniyle bir çok bahçeye araç ulaşımı yok. Köylerimizin bazı mevkilerine son zamanlarda araba yolu yapıldı. Fakat bir çok bölgeye halen araç ulaşımı bulunmuyor. Bu nedenle teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, biz halen yük hayvanlarımızla taşımacılık yapmaya devam ediyoruz” dedi.
İlçe nüfusunun yüzde 50"den fazlasının kırsal kesimlerde yaşayan Aydın"ın Köşk ilçesi'nde toplam 510 adet traktör bulunurken, resmi rakamlara göre yük taşımacılığında kullanılan 2 bin 500"ün üzerinde katır, at ve eşek bulunuyor.