İçişleri Bakanlığı"nın 80 bin silahı tek seferde toplama projesine korucular karşı çıktı: Örgüt bitmeden o silahları teslim etmeyiz. 22 ilde görev yapan 80 bin korucunun silahlarının toplanmasına yönelik yasa teklifi ekim ayında Meclis"e gelecek. Ancak korucular silah bırakmaya karşı. Derikli Korucubaşı Bedran Akdağ, Taraf"a konuştu: 22 yıldır çatışıyoruz. Can güvenliğimiz nasıl sağlanacak? Çınarlı Korucubaşı Beşir Çınar da kendilerine maaş bağlanmasının önemli olduğu görüşünde. Ancak onun da bir şartı var: PKK ayakta iken, örgüt silah bırakmadan silahlarımız alınırsa devlet yanlış yapmış olur

Hükümet, Kürt açılımı kapsamında sayıları 80 bini aşan korucuları silahsızlandırmaya hazırlanıyor. Bu amaçla yasa tasarısı hazırlayan İçişleri Bakanlığı"nda dün konuyla ilgili bir toplantı yapıldığı ileri sürüldü.

Bugün gazetesinin dünkü haberine göre koruculara verilen silah taşıma hakkının geri alınması yasal düzenleme ile sağlanacak. Hükümetin korucu açılımının Meclis"in 1 ekimde açılmasının ardından öncelikli olarak gündeme getirilmesi bekleniyor. İçişleri Bakanlığı"nın koruculuk sisteminin kaldırılmasına ilişkin hazırladığı yasa tasarısını Bakanlar Kurulu"nda görüşülmesinin ardından Meclis"e gönderilecek.

Geçimleri için formül aranıyor

Korucularla ilgili olarak Köy Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu ve Silah Kanunları"nda yer alan maddenin yürürlükten kaldırılması veya değiştirilmesiyle tartışılmaya başlanacak. Yasanın çıkmasıyla birlikte korucuların tamamının elleriden silahları alınacak. Korucuların can güvenliklerinin nasıl sağlanacağı konusunda ise değişik tedbirler üzerinde çalışılıyor.

Yıllardır koruculuk yapan kişilerin işlerine son verilmesine rağmen bu kişilere başka bir formülle maaş bağlanacak. Bu insanların geçimlerini koruculuk maaşı ile sağladıklarına dikkat çekiliyor. Korucuların ortada kalmalarını önlemek için köyün ortak işlerini korucuların yapması sağlanarak bu kişilere maaş ödenmeye devam edilecek.

Sayıları 80 bini geçiyor

Türkiye"de 22 ilde görev yapan korucuların toplam sayısı 80 binin üzerinde. Bunlardan 59 bin düzenli maaş alan geçici köy korucusu, kalan 23 bin 274 kişilik kısmı ise maaş almayan gönüllü korucu. Diyarbakır"da 5 bin 187, Şırnak"ta 6 bin 756, Batman"da 2 bin 887, Bingöl"de 2 bin 511, Bitlis"te 3 bin 730, Mardin"de 3 bin 323, Muş"ta bin 860, Siirt"te 4 bin 661, Hakkari"de 7 bin 614 korucu var.

Koruculuk sistemi Mardin"in Bilge köyünde 44 vatandaşın ölümüyle sonuçlanan olayın ardından büyük tartışmaya neden olmuştu.

Bize garanti veriyorlar mı

Hükümetin silahsızlandırma hazırlıklarına koruculardan tepki geldi. Köy Korucuları Hakları Koruma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Haydar Yener, silahlarının ellerinden alınacağına yönelik haberlerin yeni olmadığını söyledi. Geçici köy korucularının ormanda, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edileceğinin sürekli söylendiğini anlatan Yener, bunun sadece korucuları oyalama politikası olduğunu kaydetti.

“Geçici köy korucuları silahsızlaştırılacaksa, nasıl silahsızlaştırılacak” diye soran Yener şöyle devam etti: “23 yıldır ciddi anlamda uluslararası terör örgütüyle mücadele vermiş insanlardır. Bedel ödemişler ve karşı tarafa büyük zayiatlar vermişler. Bunların garantisi nedir? Böyle bir babayiğit var mı; çıkıp da bunlar adına böyle bir garantiyi üstlenecek mi? Yarın öbür gün doğacak olan katliamları göğüsleyebilecek mi? Hükümet buna hazır mı? Ben anlayamıyorum. Bunlar sadece oradaki söylemlerdir. Bizler buradayız ve bölgenin insanlarıyız. Nelerin olduğunu, bittiğini bizler biliyoruz.”

Dağdakiler bitmeden olmaz

Taraf"a konuşan Mardin"in Derik ilçesindeki Korucu Derneği Başkanı Bedran Akdağ ise 22 yıldan beri terörle mücadele ettiklerini ve herhangi bir sosyal güvenceleri bulunmadığını söyledi. Akdağ, “Elbetteki biz de huzur istiyoruz. Ve silah bırakmak istiyoruz. Dağdaki de şehit olan da bizim vatandaşımız. 22 yıldan beri şehit olmuşuz, terörist öldürmüşüz. 650 milyon ile geçinmeye çalışıyoruz. İl dışına, garnizon dışına çıkamıyoruz. Ek iş yapamıyoruz. Tamamen bu sorun biterse normal yaşama geçilirse, silah bırakmamız iyi olur. Ancak halen şehit sesi geldiği bir dönemde silah bırakırsak can güvenliğimizi kim sağlayacak. Dağdakiler bitmeden veya silahsızlandırılmadan silah bırakmamız doğru değildir” dedi.

Devlet istiyorsa olabilir

Çınar Korucular Derneği Başkan Yardımcısı ve Korucubaşı Beşir Çınar da, devletin kendilerine sadece maaş bağlamak için korucu yapmadığını ifade ederek, “Bizim için sorun değil. Devlet kaldırsın diyorsa kaldırsın. Can güvenliğimiz var. Ancak devletin verdiği silahın dışında ruhsatlı silahlarımız var. Bunlar da alınırsa sorun çıkar” dedi. /haber7