Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin 9 Ocak'taki 20. yıldönümü kutlamaları kapsamında Banya Luka kentinde etkinliklerin yapıldığı Borik Salonu'nda, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ve diğer yetkililerin de katıldığı törende, bir miktar patlayıcı madde ile tüfekler bulundu. Bojidar Stanişlyeviç adlı bir Sırp'ın tutuklandığı olayla ilgili, Karadağ Meclis Başkan Danışmanı Andrey Nikolaidis ''analitika'' adlı internet sitesinde bir yazı kaleme aldı.

Nikolaidis, yazısında ''Sırbistan'ı, Bosna-Hersek'in iç işlerine karışmakla, Bosna Sırp Cumhuriyeti'ni ise 'soykırım' üzerine kurulan bir yapı olarak nitelendirerek'' eleştirdi. Nikolaidis'in bu yazısı, Sırbistan'daki ''Dan'' ve ''Kurir'' gibi gazetelerde geniş yer aldı.

Sırbistan hükümeti yetkililerinin de tepkisine yol açan bu yazı üzerine, Karadağ'ın Belgrad Büyükelçisi İgor Yovanoviç, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, kendisine diplomatik nota verildi. Bunun üzerine Sırbistan'ın Podgorica Büyükelçisi Zoran Lutovac da aynı gün Karadağ Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Karadağ Dışişleri Bakanlığı da Sırbistan'a ''ülkesindeki fikir özgürlüğüne tahammülsüzlüğü'' nedeniyle nota verdi.

Diplomatik krize neden olan Nikolaidis açıklama yaptı

Sırbistan ve Karadağ arasında ''diplomatik krize'' neden olan Andrey Nikolaidis, gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisinin yazısını büyüterek, aşırı şekilde eleştiren ''Dan'' ve ''Kurir''in ''Sırp istihbaratının gazeteleri olarak bilindiğini'' iddia etti.

Karadağ'ın bağımsızlık projesinin bir parçası olduğu için kendisine bu kadar büyük tepki gösterildiğini ifade eden Nikolaidis, ''Bana saldırarak Meclis Başkanı Ranko Krivokapiç'i zor durumda bırakmak istiyorlar. Aslında bunlar, Sırbistan'ın Bosna-Hersek ve Kosova savaşına yol açan politikalarına karşı gelen şahısları susturmak istiyorlar. Bu nedenle bu yöntemi kullanıyorlar'' dedi.

Andrey Nikolaidis'in, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, İçişleri Bakanı İvica Daçiç, Bosnalı Sırpların lideri Milorad Dodik, Sırp Başpiskopos İriney ve öteki yetkililerin 9 Ocak'ta Banya Luka'da Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin 20. yılı kutlamaları için bulundukları salonda silah ve patlayıcı madde ele geçirilmesiyle ilgili kaleme aldığı yazısı şöyle:

''Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin varlılığının 20. yıldönümünü kutlamak üzere salona gelen politikacı, dini lider ve sanatçıların bulunduğu salonda, patlayıcı madde ve tüfekleri saklayan kişi tarafından bunların kullanılması medeniyetin uzantısı olan bir adım olmaz mıydı? Örneğin, Bole (patlayıcı maddelerle ilgili tutuklanan Bojidar Stanişlyeviç) memnun olmayan bir işçi olup, 'ben Sırp'ım ama beni soyanları havaya uçuracağım' deyip milliyetçiliği sadece kendi çıkarları için kullananlara karşı davransaydı, medeni bir adım olmaz mıydı? ...''

Nikolaidis, ayrıca yazısında Bosna-Hersek'i oluşturan 2 entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin kanlı savaşın sonucu ''soykırım'' üzerine kurulduğunu da belirterek, bu entitenin kuruluş yıldönümünün kutlanmaması gerektiğini de yazdı.

Bosna-Hersek devlet yetkilileri ve savaş mağduru derneklerin başkanları da Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin 20. yıldönümü kutlamalarını kınayan çeşitli açıklamalar yapmıştı.