Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu"nda gerçekleşen toplantıya Vali Yardımcısı Bayezıt Bestami Alkan, İl Müftüsü Hıdır Bayrak, İl Sosyal Hizmetler Müdürü Binan Çener, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü personelleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantıda konuşan İl Sosyal Hizmetler Müdürü Bilal Çenet, “Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Türkiye"nin en köklü kurumlarından birisi olarak, ekonomik, sosyal ve psikolojik yönlerden desteğe korunma ve bakıma gereksinimi olan başta çocuklarımız olmaz üzere tüm yurttaşlarımıza hizmet vermektedir. Sınırlı olanaklar çerçevesinde azami bir gayret ve özveri ile sürdürülen tüm çalışmalarının temel amacı; bu özel ihtiyaç gruplarına en iyi şekilde hizmet sunulmasıdır. Biliyoruz ki; sağlıklı bir toplum ve mutlu yarınlar için sahip olduğumuz en değerli varlıklarımızdır çocuklar. Ve inanıyoruz ki; en az toprak erozyonu kadar önemli olan insan erozyonunun önüne geçmek ancak ve ancak toplumsal bir paylaşımla mümkün olabilecektir. Bu nedenle Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu kimsesiz ve korunmaya muhtaç çocuklar alanında öncelikle hizmet vermeye çalışmaktadır. Bu çalışmalar sırasında korunmaya muhtaç çocukların kuruluş bakımı yerine koruyucu aile hizmetinden yararlandırılmaları özellikle önem verdiğimiz bir konudur” dedi.
Koruyucu ailelerin çocuğa sevgi ve ilgi gösterebildiğinin altını çizen Çenet, “Koruyucu ailede çocuğun yetişmesine yönelik her türlü ortam vardır. Biliyorsunuz koruyucu aile ilk defa 1949 yılında ilk modelini ortaya koymak suretiyle başlamış ve daha sonra 1952 yılında geniş bir şekilde uygulamaya konulmuştur. 2 Eylül 1990 tarihli Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde koruyucu aileye de vurgu yapılıyor. Deniyor ki çocuğa öncelikli olarak bir aile ortamı içerisinde kendi öz ailesi içerisinde eğer bu mümkün olmazsa sıcak bir aile ortamı içerisinde bakılmalıdır. Ebette ki koruyucu ailenin bu yönü ile farklılığı ön plana çıkıyor. Tabii koruyucu aile bizim için sosyal hizmetler için çok önemli bir faktör. Çünkü çocuğun psikososyal gelişmesini en iyi tamamladığı yer aileler ve koruyucu ailelerdir. Çocuklar en sıkıntılı dönemlerini, çocukluk ve ergenlik dönemlerini mutlaka ve mutlaka koruyucu ailelerde daha rahat geçiştirebiliyorlar. Onun için koruyucu aile diyoruz. Bizim amacımız Aydın'da koruyucu aileyi yaygınlaştırmak ve geliştirmek, toplumun değişik kesimlerine bunu anlatabilmektir” diye konuştu.
Çenet; Koruyucu Aile Uygulaması"nın çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakılamayan çocukların kısa veya uzun süreli olarak bakımlarını üstlenen aile ya da kişilerin yanında, devlet denetiminde yetiştirilmeleri olarak tanımladı.
Yapılan konuşmaların ardından Korucu Aile Uygulaması ile ilgili olarak Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından hazırlatılan sinevizyon gösterisi izletildi. Toplantıda Sosyal Hizmetler Müdürlüğü uzmanları tarafından evlerinde kimsesiz çocuk yada bakıma muhtaç çocukların nasıl bir yasal çevrede olacağı ve bakıcıların üstleneceği yasal sorumluluklar taşıdıkları değerlendirilerek; korunmaya muhtaç çocukların bir kuruluş yerine koruyucu aile hizmetlerinden yararlanmasının faydaları anlatıldı.