Koronavirüs vaka sayısı dünya genelinde 21 milyona, ölü sayısı 750 bine yaklaşıyor. Salgını durdurmak için karantina uygulamalarına ve sosyal mesafe önlemlerine uymak hayati bir önem taşıyor. Ancak, her toplumda bazı insanlar pandeminin ciddiyetini görmezden gelip, kurallara uymamaya devam ediyor. Bilim insanları pandemi esnasında insanların davranışları şekillendiren toplumsal faktörleri inceledi ve kurallara uymayan insanların oluşturduğu tehlikeye dikkat çekti.

Davranış bilimcileri, Koronavirüs pandemisi esnasında aykırı davranışların kültürel, demografik ve psikolojik faktörlerle şiddetlendiğini düşünüyor.
İşte küresel salgındaki insan davranışını etkileyen faktörlere dair bilimin cevapları...

Neden Bazı Kişiler Tedbirlere Uymuyor?

Billim insanlarına göre bu durumun altında yatan kilit faktör, bireycilik ve kolektivizm. New York Üniversitesi'nde psikoloji doçenti olan Jay Van Bavel, "Bazı ülkelerde, kimlik duygunuzu ve bir birey olarak kim olduğunuzu ifade etmekle ilgili bireysellik daha ön plandadır” açıklamasını yaptı. Buna göre, bireyci kültürlerdeki insanlar, kuralları reddetme ve halk sağlığı yetkililerinin mesajlarını görmezden gelme eğiliminde olabilir. Londra'daki King’s College Politika Enstitüsü'nden Michael Sanders ise "Örneğin, maske takmanın başkalarını korumaya yardımcı olacağını söylerseniz, bireysel kültürlerdeki insanlar daha az ilgilenir" dedi. Öte yandan, araştırmacılar kolektivist kültürlerde, insanların grup için en iyi olanı yapma olasılığının daha yüksek olduğunu söyledi.

İçgüdülerin Tedbir Almada Rolü Ne?

Korku ve güven ile birlikte diğer içgüdüler, insan davranışı üzerindeki önemli etkileri oluşturuyor. Daha fazla siyasi bölünmenin görüldüğü toplumlarda, insanların bir tarafın tavsiyesine güvenmesi daha az olası ve aynı zamanda karşıt söylemler oluşturma eğiliminde bulunuyor. Bununla birlikte, iyimserlik ve korku da toplumdaki insanların davranışına yön veriyor. Her ikisinden de biraz olamsı olumlu olabilir, ancak ikisinin de fazlası zarar getirebilir. Van Bavel, "Pandemi gibi bir durumda iyimserlik inanılmaz derecede tehlikeli riskler almanıza yol açabilir" açıklamasını yaptı.