İsrail askerleri bir eve 110 Filistinliyi sığınmaları için yerleştirdi ve bu kişileri evden çıkmamaları konusunda uyardı. İsrailliler daha sonra evi bombaladı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Bürosu (OCHA) tarafından hazırlanan rapora göre, İsrail askerleri 4 Ocakta Gazze'nin merkezindeki Zeytun mahallesinde bir eve 110 Filistinliyi sığınmaları için yerleştirdi ve bu kişileri evden çıkmamaları konusunda uyardı.

Görgü tanıklarına dayanılarak hazırlanan raporda, bu evin daha sonra İsrail'in açtığı ateşte isabet aldığı ve 30 kadar kişinin öldüğü kaydedildi.

İsrail ordu sözcülüğü ise raporda belirtilen olayın araştırıldığını bildirdi.

Filistinli sağlık görevlileri 5 Ocakta yaptıkları açıklamada, İsrail tank ateşinde isabet alan bir evde aynı aileden 12 kişinin öldüğünü kaydetmişti. Görevliler, ölü sayısının, enkazdaki diğer cesetlerin çıkarılmasıyla 30'u bulduğunu belirtmişti.

Filistinli sağlık görevlileri ölenlerin büyük kısmının Samuni ailesinin üyeleri olduğunu söylemişti.

Ölen aile üyeleri arasında 3 çocuğun bulunduğu bildirilmişti.

İSRAİL, BM GÜVENLİK KONSEYİNİN ÇAĞRISINA RAĞMEN GAZZE'DEKİ OPERASYONLARINA DEVAM EDECEK

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Gazze'de operasyonlarının devam edeceğini bildirdi.

Olmert, İsrail'in, BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze Şeridi'nde acil ateşkes çağrısına rağmen Gazze'deki operasyonlarına devam edeceğini belirtti.

Yaptığı yazılı açıklamada Olmert, "Bu sabah İsrail'in güneyindekilere yönelik füzelerin atılması, BM kararının uygulanabilir olmadığını ve bu karara Filistinli terör örgütlerinin uymadığını kanıtlıyor" ifadesini kullandı.

15 üyeli BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunan karar tasarısını 14 oyla kabul etmiş, ABD çekimser kalmıştı.

Öte yandan İsrail, "insani yardımların ulaşabilmesi" için saldırılarına bugün de 3 saat ara verdi.

Askeri sözcü, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 13.00'den itibaren 3 saat süreyle bombardımanlarına ara verdiğini söyledi.


İSRAİL BM KARARINA RAĞMEN VURUYOR

İsrail ordusunun saldırılarının BM Güvenlik Konseyi'nin derhal ateşkes ilan edilmesi çağrısına rağmen sürdüğü bildirildi.

Görgü tanıkları, hastane ve askeri kaynaklara göre, İsrail savaş uçağı veya helikopterleri, dün gece 12 kişinin öldüğü saldırılardan sonra bu sabah Filistin topraklarına yeni taarruzda bulundu.

Görgü tanıkları, İsrail savaş gemilerinin de Gazze'de kıyıya yakın hedefleri bombardıman ettiklerini belirtti.

Şafak sökmeden önce Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus yakınlarında bulunan Karara bölgesine giren İsrail tanklarının ateş açarak 50 evi tahrip ettikleri bildirildi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada da Gazze Şeridi'nden atılan 14 roketin bir kişinin hafif yaralanmasına neden olduğu, Grad tipi roketlerin Berşeba bölgesine düştüğü belirtildi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ, İSRAİL'E "DERHAL ATEŞKES" ÇAĞRISI YAPTI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunan karar tasarısını kabul etti. Tasarı, 15 üye ülkeden ABD'nin çekimser oyuna karşılık 14 ülkenin oyuyla kabul edildi.

Kabul edilen tasarıda, İsrail'in işgal ettiği topraklardan derhal çıkması isteniyor. Konsey'de görüşülerek kabul edilen taslakta özetle acil ateşkes çağrısı, ateşkesin kalıcı olması, insani yardımların Gazze'ye ulaştırılması, sivillere yönelik şiddet eylemlerin durdurulması gibi maddeler yer alıyor.

Ocak ayının Güvenlik Konsey'i başkanlığını yürüten Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in açtığı oturuma İsrail, Sudi Arabistan ile Mısır temsilcileri de katıldı. Konsey'e 5 daimi, 10 geçici üye ülke dışişleri bakanları ile temsilcileri katıldı. ABD'nin çekimser kaldığı oylamada, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu diğer 14 üye ülke kabul yönünde oy kullandı ve Konsey, Gazze'de acil ateşkes çağrısını karar tasarısı olarak kabul etti.

Karar tasarısının Konsey'den geçmesiyle İsrail'in bu karara uyma zorunluluğu bulunuyor. Konsey'den geçen karar tasarısına dünyada her devletin uyma zorunluluğu bulunuyor. Konsey kararına uymayan bir devlete (Saddam döneminde Irak'ın Kuveyt'ten çıkmaması gibi) karşı uluslar arası askeri müdahalede dahil birçok caydırıcı yaptırımlar uygulanabiliyor.

Toplam 10 madde olarak BMGK'ya gelen tasarı metni özetle şunları içeriyor:

1 - İsrail askerlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini sağlayacak acil, kalıcı ve tarafların saygı göstereceği (uyacağı) bir ateşkes çağrısının aciliyeti vurgulanıyor.

2 - Gıda, akaryakıt ve tıbbi malzemeler dahil insani yardımların Gazze'nin tamamına kesintisiz sağlanması ve dağıtımının yapılması çağrısı yapılıyor.

3 - İnsani yardımların ulaştırılması için koridorlar açılması ve diğer mekanizmaların devreye sokulması çabalarının memnuniyetle karşılandığı belirtiliyor.

4 - Sivillere yönelik tüm şiddet eylemleri ve düşmanlıklarla bütün terörizm faaliyetleri kınanıyor.

5 - Üye ülkelere, Gazze'de kalıcı ateşkesin sürekli hale getirilmesini teminat altına alacak düzenlemeler üzerinde yoğunlaşılması çağrısında bulunuluyor.

6 - İsrail-Filistin çatışmasına kalıcı çözümün sadece barışçıl yollarla sağlanabileceği belirtiliyor.

7 - Bölgedeki bütün devletlerin uluslar arası tanınan sınırlar çerçevesinde barış içinde yaşama hakkı teyit ediliyor.

8 Arap ülkesi ile Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi olan Fransa, Amerika, İngiltere, Rusya ve Çin heyetleri arasında gün boyu devam eden müzakereler soncunda karar taslağı konusunda uzlaşmaya varıldı. BM Genel Merkezi'nde bir araya gelen Arap Birliği ülkelerinin dışişleri bakanları ile özellikle İngiltere, Fransa ve Amerika arasında sıkı pazarlıklar yapıldı. Tasarı kararının çıkmasından önce toplantının yapıldığı salona ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ve Fransız Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner üç dört defa girip çıktı. Karar tasarısı TSİ 04.30 sularında kabul edildi ve bir saat sonra da Konsey'de oylanması konusunda anlaşıldı. Konsey'in toplantısına dakikalar kala ABD Dışişleri Bakanı Rice, salondan ayrılıp tekrar Arap Birliği ülkeleri ile Konsey üyesi devletlerin toplantı yaptığı salonuna gitti. Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre; karar tasarısında yer alan "acil ateşkes" çağrısı ile İsrail'in Gazze'de bulunan askerlerini çekmesi sürecinde de ateşkese uymasını öngören maddeler üzerine ABD'nin itirazları oldu. Güvenlik Konseyi ve Arap Birliği ülkelerinin dışişleri bakanları, ABD'nin itirazı üzerine tekrar taslak üzerinde görüşmeye başladı. Sıkı pazarlıkların yapıldığı toplantıda taslak ikinci defa aynı şekilde kabul edilerek Güvenlik Konsey'ine oylanmak üzere gönderildi.

Güvenlik Konseyi'ndeki oylamaya katılan Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın acil ateşkes kararının alınmasından dolayı memnun olduğu gözlendi.



BM: İSRAİL'İN SÖZÜNE GÜVENİMİZ KALMADI

İsrail'in Gazze'ye yönelik yaptığı saldırılarda uluslararası hukuku hiçe sayması Birleşmiş Milletler (BM) için bölgede çalışan görevlileri de bıktırdı.

Perşembe günü BM adına Gazze'de yardım dağıtan konvoya İsrail askeri ateş etti. BM Yardım ve Kurtarma Ajansı (UNRWA) Direktörü John Ging'in verdiği bilgiye göre, İsrail askerinin ateşi sonunda yardım taşıyan iki BM görevlisi öldü, üçü ise yaralandı. Gazze halkına insani yardım ulaştırmaya çalışan konvoyların son üç günde 5 kez İsrail ateşine maruz kaldığına dikkat çeken Ging, İsrail savunma bakanlığından sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Telekonferansla New York'ta bulunan BM Genel Merkezi'ne bağlanan Ging, yardımların Gazze halkına ulaştırılması için İsrailli yetkililerden sözlü güvence aldıklarını söyledi. Ging, "Güvende olacağımıza söz vermelerine rağmen yardım taşıyan konvoya İsrail askeri ateş etti. Bundan sonra İsrail yazılı güvence vermedikçe sözlerine itibar etmeyeceğiz" şeklinde kızgınlığını dile getirdi. Ging, "Artık yazılı güvence alıncaya kadar İsrail'den Gazze'ye gidip insani yardımları taşımayacağız. Bu bizim için çok ama çok zor bir durum lakin bende BM çalışanlarının hayatını düşünmek zorundayım" dedi.

"OKULDA YALNIZCA SİVİLLER VARDI"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ging, BM'nin koruması altında olan Cebaliye kampındaki okula İsrail'in düzenlediği saldırı sonrasında ölenlerin sayısının 43'e yükseldiğini söyledi. Kendisinin bizzat okula giderek inceleme yaptığına işaret eden Ging, burada yalnızca sivillerin bulunduğunu, İsrail'in iddia ettiği gibi Hamas militanların olmadığını dile getirdi. Ging ayrıca, "Umut ediyorum ki bu sorumsuzca saldırıyı düzenleyenler uluslar arası mahkemede yargılanır" diye konuştu.

Acil olarak ateşkes çağırısı isteyen Ging, insani yardımların Gazze'ye ulaştırılmasının zorluğundan yakındı. Ging, İsrail tarafından kısa süreliğine Gazze'ye girme izni aldıklarını ve Perşembe günü kamplarda kalan 750 bin Filistinliye yardım ulaştırmayı başardıklarını anlattı.

LİVNİ: ULUSAL ÇIKARLARIMIZA GÖRE HAREKET EDERİZ

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, ulusal çıkarlarına göre hareket edeceklerini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunan karar tasarısını kabul etti. Tasarı, 15 üye ülkeden ABD'nin çekimser oyuna karşılık 14 ülkenin oyuyla kabul edildi. Güvenlik Konseyi'nin bu kararı, Mısır ve Fransa'nın ortak girişim sonrası ateşkes ihtimalinin güçlenmesi ardından geldi.

Konseyin kararı ardından yazılı bir açıklama yapan İsrailli bakan Livni, "İsrail kendi mülahazalarına, vatandaşlarının güvenlik ihtiyaçlarına ve savunma hakkına göre hareket etti, ediyor ve edecek." dedi. Açıklamada, ateşkes çağrısına ilişkin bir yorum yapılmadı.

Güvenlik Konseyi'nin kararı ardından Livni, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Ehud Barak bir araya gelerek gelişmeyi görüşmüştü.


HABER 7