Bahçeşehir Üniversitesi'nin araştırmasına göre, konut fiyatları yıllık bazda yüzde 21,6 artarken, enflasyonun etkisiyle reel olarak yüzde 18,6'lık bir düşüş yaşandığı bilgisi yer alıyor. Ancak, kiralardaki artış çok daha hızlı. Özellikle büyük şehirlerde kira artışları yüzde 50'yi aştığı gözlemlendi. Ayrıntılar işte sizlerle…

Yüksek faiz oranlarına rağmen konut fiyatları artış göstermeye devam ediyor. Ancak, bu artış enflasyonun altında kalarak reel olarak düşüşe neden oluyor. Buna karşın, kiralardaki artış oldukça dikkat çekerken, konut piyasasında yaşanan bu çelişkili durum hem ev sahipleri hem de kiracılar için önemli sorunlar yaratıyor. Bu konu hakkında Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin raporuna göre yıllık artış eylülde yüzde 21,6 olduğu bilgisi verilirken, ilgili rakamın enflasyondan arındırıldığında fiyatlarda yüzde 18,6'lık reel düşüş anlamı taşıyor. Satılık konuttaki durum ise kiralık konuta tam olarak yansımıyor. Yayınlan rapordan elde edilen bilgilere göre, kiralardaki artış satılık konuta göre çok daha yüksek.

İkinci Elde Altın Fırsat! Yılbaşından Önce Son Fırsat İkinci Elde Altın Fırsat! Yılbaşından Önce Son Fırsat

Artış oranı eylülde yüzde 45,2 seviyesinde gerçekleşirken, aynı ay yıllık enflasyon ise yüzde 49,38 olmuştu. Buda şu demek oluyor kiralardaki artış, neredeyse enflasyon ile başa baş. Özellikle de büyükşehirler arasında kira yükselişe geçerken, İzmir'de bile kiralar yüzde 56,3 gibi yüksek bir oranda arttı.

Büyük şehirlerde kira artışları ise şu şekilde; İstanbul'da yüzde 46,2, Ankara'da yüzde 51,3 ve İzmir'de ise yüzde 56,3 artış kaydedildi.

Sözleşme yenileme oranları kira artışlarında büyük rol oynuyor. Kira sözleşmelerinin yenilenmesiyle birlikte kiralarda büyük artışlar yaşanıyor.

Özellikle büyük şehirlerde konut talebi arzı aştığından, ev sahipleri kiraları daha yüksek seviyelere çekiyor.

En önemli husus ise enflasyonun etkisi diyebiliriz. Yüksek enflasyon, kiralardaki artışını beraberinde getiriyor.