İZMİR'de okul müdürü Erol Atayık tarafından dövüldüğünü öne süren beden eğitimi öğretmeni Funda Mat Balabanuluğ, yargılamanın sürdüğü mahkeme tarafından, `darp ve cebir raporu' alınması için olaydan 14 ay sonra İstanbul Adli Tıp Kurumu'na kolları mühürlenerek gönderildi.

Olay, Buca Anadolu Lisesi'nde geçen yılın şubat ayında meydana geldi. Okulun 19 yıllık beden eğitimi öğretmeni, 1 çocuk annesi Balabanuluğ, iddiaya göre, öğrencilerden toplanan paraları konuşmak üzere Okul Müdürü Atayık'ın odasına gitti. Makam odasında başlayan sözlü tartışma bir anda kavgaya dönüştü. İddiaya göre okulun 1 yıllık müdürü Erol Atayık, yumruk ve tekmeyle saldırdığı Funda Mat Balabanuluğ'u dövdü. Aldığı darbeler sonrası gözleri ve yüzü moraran kadın öğretmen diğer meslektaşlarının araya girmesiyle kurtuldu. Arkadaşları tarafından götürüldüğü hastanede tedavisi yapıldıktan sonra taburcu edilen Funda Mat Balabanuluğ, Buca Merkez Karakolu'na gidip şikayetçi oldu. Şikayet üzerine harekete geçen polis, Müdür Erol Atayık'ı gözaltına alıp karakola götürdü. Olayla ilgili ifade veren beden öğretmeni Funda Mat Balabanuluğ, şunları anlattı:

"Okulun `spor zümre' başkanıyım. Öğrencilerden toplanan paranın hesabını konuşmak için makam odasına girdim. Beni kovar gibi odasından çıkarmak istedi. Daha sonra da nasıl olduğunu anlamadan kendinden geçti, yumruk ve tekmelerle üzerime saldırdı. Diğer arkadaşlarımın araya girmesiyle elinden kurtuldum. Meslek hayatımda böyle bir şey görmedim. Çok korktum. Şikayetçiyim."

Kendisinin de öğretmen Funda Mat Balabanuluğ'dan şikayetçi olacağı belirtilen müdür Atayık ise, polise verdiği ifadesinde, öğretmenin odasına gelip hakaret ettiğini, kendisine burasının bir makam olduğunu belirterek dışarı çıkmasını istediğini savundu. Okul müdürü, kadın öğretmenin, buna karşılık masaya vurup karşı koyunca dışarı çıkarırken olayın meydana geldiğini söyledi.

Soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı, olay sonrası başka okula atanan okul müdürü Erol Atayık hakkında, İzmir 21'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde, `Kamu görevlisinin nüfusunu kullanarak kasten yaralaması' suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Tutuksuz yargılanan okul müdürü Atayık, şikayetçi öğretmenle aralarında tartışma çıktığını, eliyle ittiğini, daha sonra ise bilinçli olarak başını duvara vurarak kendi kendine zarar verdiğini iddia etti. Beden eğitimi öğretmeni Funda Mat Balabanuluğ ise okul müdürünün kendisini dövdüğünü söyleyip, şikayetçi olduğunu belirtti.

Hakim, dava dosyasındaki fotoğrafların, geçici raporların incelenip, kesin rapor halinde mahkemeye bilgi verilmesi için, öğretmen Balabanuluğ'un kolları mühürlü olarak, dava dosyası ile birlikte İstanbul Adli Tıp Kurumu 2'ci İhtisas Dairesi'ne gönderilmesine karar verdi.

DHA'nın, öğretmen Funda Mat Balabanuluğ'un Adli Tıp Kurumu'na kolları mühürlü olarak gideceği haberi üzerine bu konuda kamuoyu oluştu. Funda Mat Balabanuluğ'un avukatı Özlem Yılmaz, bu uygulamanın insani olmadığını, kişiyi aşağıladığını belirtti. Avukat Yılmaz, şöyle konuştu:

"Uygulama yıllardan beri var. Mahkeme Adli Tıp'a kişiyi gönderirken, karışmasın diye bunu yapıyor. Bu insani bir olay değil. Zaten kişi fotoğrafı ve kimliği ile kuruma gidiyor. Kolunun mühürlenmesinin tek amacı, kişinin yalnış kişi olmaması. Mahkeme, `Bak ben sana dosya ile birlikte kişiyi kolu mühürlü olarak gönderiyorum' diyor. Bu, kişiyi aşağılamak ve rendice etmekten öteye gitmiyor. Bu uygulamanın bir an önce kaldırılması gerek."

İzmir Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Nurten Çavuşoğulu da kolun damgalanarak kişinin Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesinin doğru olmadığını, fotoğraflı belge ile gönderilebileceğini vurguladı. Çavuşoğlu, "İnsan hak arama özgürlüğüne ters bir uygulama. Bu durumun değiştirilmesi için çalışmalar yapacağım. Sonuna kadar bunun mücadelesini vereceğim" diye konuştu.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, olayın üzerinden 1 yıl geçmiş ve Adli Tıp Kurumu'ndan daha yeni rapor alınması istendiğini bildirerek şöyle dedi:

"Aslında bu başlı başına ayrı sorun. Uygulama, hem psikolojiyi bozacak hem de yarayı deşecek. Bayan öğretmenin damgalı olarak götürülmesine ne gerek var. Mahkeme yazısı veya kimliğiyle gidip işlemini yaptırabilir. Söz konusu uygulama, insan haklarına tamamen aykırı. Olayla yaşanan ağır travmanın etkisini bir kat daha arttıracak. Uygulamanın, acilen mevzuattan çıkarılması veya düzeltilmesi gerekir. Konuyu, komisyona taşıyıp insan psilojisini bozan bu uygulamanın düzeltilmesi için mücadele edeceğim."

KOLLARI MÜHÜRLÜ GİTTİ

Şikayetçi beden eğitim öğretmeni Funda Mat Balabanuluğ, geçen hafta mahkemeye gelip, kolları mühürlendikten sonra, olaydan 14 ay sonra rapor alınması için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gitti. Yapılan son duruşmada hakim raporun beklenmesi için duruşmayı önümüzdeki haziran ayına erteledi.

DHA