Balyoz"dan tutuklanan askerlerin eşleri, her fırsatta protesto eylemleri yapıyor. Son olarak Anıtkabir"e giden eşlerin yolculuğuna VATAN tanıklık etti.

Aralarında eski kuvvet komutanları Özden Örnek, İbrahim Fırtına"nın da olduğu 163 emekli ve muvazzaf askerin tutuklanmasına tepki gösteren eşleri, “Artık susmayacağız” diyerek ortaya çıktı. Önce adliye önünde yol kesen eşler, daha sonra Harbiye Orduevi"nde toplandı ve Genelkurmay Başkanı"ndan destek sözü aldı. Eşlerin son eylemi Anıtkabir ziyareti oldu. Ben de onlarla birlikteydim. İşte o günden notlar:

Gölcük Donanması Hücumbot Kurmay Başkanı Albay Kıvanç Kırmacı"nın eşi Ayça Kırmacı"yla Harbiye Orduevi"nde buluştuk. Yoğun bir hareketlilik var. Saat 07:30"da hareket ettik. Otobüsteki iki televizyonda da haber kanalları açık. Her son dakika haberi tedirginlik ve dikkatle takip ediliyor. Önümdeki bir albay eşi, “Ailemizin geleceğini televizyonlardan öğreniyoruz” diyor.

"Eşimden mektup var"

Ansızın arkadan bir çığlık geliyor. Ses arkadan Harp Akademileri Kurmay Başkanı Tümgeneral Ahmet Yavuz"un eşi Lütfiye Yavuz"dan... “Eşim mektup yazmış” diyor. Herkes meraklanıyor: “Otobüste mektup nereden çıktı?” diye. Lütfiye Hanım elinde VATAN Gazetesi"yle ortaya çıkıyor. “Arkadaşlar eşim Ruşen Çakır"a mektup yazmış” diye seviniyor. Sonra da yüksek sesle mektubu sonuna kadar okuyor. Fransa “Milli Liyakat Madalyası” sahibi Yavuz mektubunda mahkemede yaptığı savunmayı hatırlatmış ve “Delil yetersizliğinden beraat eden bir darbe sanığı olmak istemiyorum. Herşey araştırılsın, gerçekler ortaya çıksın” diyor. Mektup bitince büyük bir alkış kopuyor.

Yanıma Deniz Kurmay Albay Faruk Doğan"ın eşi Dilek Doğan geliyor, “Eşime, "bıraktığın limanda bekliyorum" diyorum. Ama bu denizlerin dibi karanlık.”

Siren ve Harbiye Marşı

Sonunda Ankara"ya varıyoruz. Polis otobüsleri durduruyor. Sirenleri çalan eskort eşliğinde, Anıtkabir"e doğru gidiyoruz. Biri Harbiye Marşı"nı söylemeye başlıyor. Bütün otobüs eşlik ediyor. Bir taraftan polis sirenleri, bir taraftan Harbiye Marşı, Aslanlı yola kadar geliyoruz. Vardığımızda saat 14:30 ve biz eylemin büyük bölümünü kaçırmışız. Şiddetli yağmur var. Beklenenin üstünde bir kalabalık bir gün yaşanıyor. Dönüş yolunda otobüsteki herkes yorgun fakat bir o kadar da mutlu. Lütfiye Hanım, “Kocam kesin televizyonlardan izlemiştir. Benimle gurur duymuştur. Omuzlarının kabardığına eminim” diyor. Yan koltuktaki Kurmay Albay Faruk Doğan"ın eşi Dilek Doğan ise “Eşime moral olacak” diye destekliyor.

Elif ALTIN / VATAN