Ergenekon'la birleştiren Danıştay'a saldırı davasında ifadesi alınmayan Danıştay üyeleri dün 'mağdur tanık' sıfatıyla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimatla ifade verdi. Saldırının ardından ilk kez mahkeme huzurunda olay anının anlatan Eski Danıştay Başkanı Mustafa Birden, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin sorularını yanıtladı. Tetikçi Alparslan Arslan'ı fotoğraftan teşhis eden Birden, “Şikayetçi misiniz?" sorusu üzerine, “Şikayetçiyim, davaya müdahil olmak istiyorum" dedi. Birden, Arslan'ın olay anında herhangi bir tekbir ya da  slogan attığına şahit olmadığını da vurguladı. Birden bu ifadeleriyle eski Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan'ı da yalanladı. 
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Ergenekon davasıyla birleştirilen Danıştay'a saldırı olayının mağduru Danıştay 2. Dairesi'nin üyeleri dün Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tanık-mağdur sıfatıyla dinlendi. Eski Danıştay Başkanı Mustafa Birden, 2. Daire'nin başkanı Kamuran Erboğa, üye Ayla Gönenç ve Tetkik Hakimi Ahmet Çobanoğlu ifade verdi. Ayfer Özdemir ise rapor alarak ifadeye gelmedi. Mustafa Birden ve üyelerin olay anındaki durumlarını, tetikçi Alparslan Arslan'ın nasıl ateş ettiğini anlattığı öğrenildi. Birden ve üyelerin, olay anını yaşıyormuş gibi heyecanlı şekilde anlattıkları belirtildi. Birden'in ifadesinde, saldırganın odaya girdikten sonra üyeleri süzdüğünü, sonrasında hedef belirleyip ilk olarak kendisine ateş ettiğini söylediği belirtildi. Birden, ateş sonucu göğüs bölgesinden yaralandığını ifade etti. 
 
TEKBİR GETİRMEDİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR
 
“Alparslan Arslan, saldırı anında tekbir getirip, slogan attı mı?î sorusu üzerinde Birden, Arslan'ın olay anında herhangi bir tekbir ya da  slogan attığına şahit olmadığını vurguladı. Arslan'ın saldırı anındaki sözlerinin basına yansıtıldığı gibi olmadığının üstünde durdu. Danıştay saldırısının ardından dönemin Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan, tetikçi Arslan'ın ateş ederken “Allah'ın askeriyim. Allahuekberî dediğini öne sürmüştü. Olayın canlı şahidi ve mağduru Birden, Çölaşan'ın bu ifadelerini de yalanlamış oldu. 
 
KARGO ŞİRKETLERİNDEN ESRARENGİZ TELEFONLAR
 
Saldırının ardından Hacettepe Hastanesi'nde tedavi altına alındıklarını kaydeden Birden, okul yolunda başörtüsünü yasaklayan Danıştay kararından sonra tehdit telefonları ve mailler aldığını, Danıştay yetkililerinin bu tehditlere ilişkin telefon ve mail kayıtlarını Emniyet'e bildirdiğini kaydetti. 
 
Birden'e “Kubbealtı Restoranı'nın sahibini tanıyor musunuz? Bu restorana gittiniz mi?î sorusu soruldu. Birden, restoranının sahibini tanımadığını, bu restorana gittiğini de hatırlamadığını ifade etti. Saldırıdan önce kargo şirkelleri adına aradığını söyleyen bazı kişilerin de bulunduğunu vurgulayan Birden, “kargo şirketlerinin paket göndereceğini söyleyerek aradığını, adresini istediklerini, kendisinin ise 'paketi gönderen adresimi de bilir, bilmiyorsanız da işyerime gönderin' dediğini anlattı. Birden, bu telefonların ardından kendisine herhangi bir kargo gelmediğini de ekledi. 
 
MAĞDURUM, ŞİKAYETÇİYİM
 
Birden, tetikçi Alparslan Arslan ve diğer sanıklardan şikayetçi olduğunu ve Ergenekon'la birleştirilen davaya mağdur sıfatıyla müdahilliğine karar verilmesini istedi. Saldırıya uğrayan diğer üyeler Erboğa, Gönenç ve Çobanoğlu da şikayetçi olduklarını, davaya katılmak istediklerini söyledi. Birden dışındaki üyeler de olay anına ilişkin benzer ifadeler verdi ve Alparslan Arslan'ı teşhis etti. Birden'in ifadesi yaklaşık yarım saat sürdü. Birden ve üyeler ifadelerinin ardından Ankara Adliyesi'nden ayrıldı. 
 
KELEŞ: İDDİALAR ASILSIZ
 
Öte yandan, aynı dava kapsamında, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hamza Keleş'in de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talimatı doğrultusunda, ''tanık'' sıfatıyla ifadesine başvuruldu. Keleş'e Ergenekon davasıyla birleştirilen Danıştay'a saldırı davasının sanığı Süleyman Esen'in avukatı Mehmet Ener'in diğer sanık Osman Yıldırım'ın Sincan Cezaevi'ndeyken kendisine saldırının arkasında Veli Küçük ve Muzaffer Tekin'in olduğu şeklindeki ifadeleri Başsavcıvekili Keleş'e anlatmasına rağmen hiçbir şey yapmadığı iddiası soruldu. Keleş, Ener'in iddialarının asılsız olduğunu ve aralarında böyle bir konuşma geçmediğini söylediği öğrenildi.
 
bugun.com