Çanakkale Gökçeada'da askerlik yaparken 2000 yılında, birliğinde nöbet tuttuğu sırada intihar ettiği ileri sürülen Aydın Dere'nin ölümüyle ilgili, ailesinin başvurusu üzerine İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği tarafından soruşturma açıldı.

Aydın Dere'nin ağabeyleri Mahmut Dere ve Abdulkerim Dere tarafından şubat ayında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuru yapıldı. Başvuru üzerine 12 yıl sonra yeniden açılan soruşturma dosyası, olayın Çanakkale'nin yetki alanında olmaması nedeniyle savcılığın yetkisizlik kararı sonucu İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne gönderildi.

Biri muvazzaf asker K.İ., B.K. ile Y.K. isimli 3 kişi ve Bursa Adli Tıp Kurumu görevlileri hakkında yapılan suç duyurusu ile başlatılan soruşturma da fail olduğundan şüphelenilen yüzbaşı ve diğer failler hakkında örgüt kurup, bu örgüt kapsamında suç işlemek kastı ile hareket ettiğine dair iddialar araştırılmaya başlandı. Bursa Adli Tıp Kurumu görevlileri hakkında ise Aydın Dere'ye yapılan ilk otopsi sonrası hazırlanan raporda bulunan çelişkilerle ilgili iddialar incelenmeye başlandı.

Kardeşinin ölüm sebebinin belirlenmesi için cenazenin Bursa Adli Tıp Kurumu'na gönderildiğini, burada da yanlışlarla dolu otopsi hazırlandığını savunan Dere, ilk otopsi raporunun ardından Bursa Kriminal Polis Laboratuvarı'nın ise merminin sırttan girip sağ köprücük kemiğinden çıktığını rapor ettiğini anlattı.

İki rapordaki çelişkiler üzerine askerî savcılığa müracaat ettiklerini bildiren Dere, savcılık tarafından bir yıl sonra kardeşinin Malatya'daki mezarının açıldığını ve cesedin İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildiğini bildirdi.

Burada hazırlanan raporda 'böylesi bir atışla ölümün intihar olamayacağı, bu kişinin böylesi bir şekilde kendisini vurmasının fiilen mümkün olmadığının' belirtildiğini kaydeden Dere, "Bu raporun ardından Hâkim Yüzbaşı Yrd. Asker i Savcı Erhan Ermişoğlu imzasıyla bir rapor hazırlandı. Bu raporda da olayın intihar olmadığı belirtildi. Raporda 'Ölüme neden olan bu atış, bitişik atış mesafesinden yapılmıştır. G-3 tüfeğinin ölenin kendisi tarafından tetiğe basılarak patlaması halinde cesette saptanan ateşli silah mermi çekirdeği giriş yarası ve trajesinin oluşmasının tıbben varit görülmediği oybirliği ile mütalaa edilmiştir. İstanbul Adlî Tıp Kurumu Başkanlığı'nın ekspertiz raporu ile tespit edilen mermi giriş ve çıkış yerleri ile şu ana kadar elde edilen deliller birlikte değerlendirildiğinde müteveffanın tıbben ve fiilen kendi kendisine ateş etmesinin mümkün olmadığı, bir başkası tarafından kendisine ateş edilmiş olabileceği ancak bu şahsın tespitinin de şu ana kadar mümkün olmadığını belirtiriz.' ifadeleri dikkat çekiyor." açıklamasında bulundu.ZAMAN