Halkların Demokratik Kongresi'nin Taksim Hill Otel'de düzenlediği 'Ortadoğu Forumu'nda konuşan Kışanak, Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerde büyük rolü ABD ve NATO'nun oynadığını ifade etti.

Kışanak, 'Bölgenin küresel güç odağının kim olduğu sorusunu sormadan, sadece diktatörlüklerden canı yanan insanlar üzerinden bu sorunları tanımlayamayız. Diğer bakılması gereken konu ise bölgesel güçlerdir. İran, Türkiye, İsrail gibi önemli aktörlerin bulunduğunu görmek gerekiyor' diye konuştu.

Ortadoğu'da statükocu hükümetlerin küresel güçler tarafından kurulduğunu ve bu statükonun yıkılmaya mahkum olduğunu savunan Kışanak, şöyle devam etti:

'Toplumsal zemini, sosyal dokusu ve tarihsel geçmişi ile bu statüko örtüşmüyordu. Ayrıca dünyanın genel gidişatıyla da uyuşmuyordu. Bu yüzden yıkılmaya ve değişmeye mahkum bir durumdu. Fakat bu durumu değiştirecek dinamiklerden sol muhalefeti bastıran küresel aktörlerin etkisini görüyoruz. Sol muhalefetin olmadığı, tamamen İslami muhalefetlerin olduğu bir bölgede ne yapılabilir bunun tahlilini iyi yapmak gerekiyor. 'İsyan eden halktan yana mısın, otoriter baskıcı rejimlerden yana mısın' ikileminde kalmak doğru bir durum değil.'

Kışanak, Ortadoğu'da yaşanan değişimlerin Kürt hareketini de etkileyeceğini ifade ederek, 'Kürtler, Ortadoğu'daki toplumsal muhalefet odakları arasında örgütlü bir güç olarak yer alıyor diyebiliriz. 20. yüzyılın başında Kürtlerin böyle bir özne olma durumu yoktu. Şimdi yeni bir dizayn sürecinde özne olmaya aday olduklarını, örgütlülüklerinin bu düzeyde olduklarını görebiliyoruz. Gidişatı etkileme ve kendi lehlerine pay çıkarma konusunda adımlar atabileceklerini görüyorum' şeklinde konuştu.