Bu sırada uçaksavarlarla ateş açıldı. Kokpitten mermileri gören pilot, ani bir manevrayla ekibini kurtardı.
 
Arap Baharı, Libya'da 42 yıllık rejimi değiştirdi. Devrik lider Muammer Kaddafi (69) sırra kadem basarken "Yeni Libya" da işleyişe geçti. 
 
Yeni rejime en büyük desteği ise Türkiye verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti sırasında da Libya'ya havadan gıda yardımı ulaştırılması kararlaştırıldı. İşte anlaşma kapsamında Hava Kuvvetleri'ne ait iki kargo uçağı 16 ton yardımla uçuşa geçti. C-130 ve C-160 tipi iki kargo uçağı önceki gün Pilot Binbaşı Hilmi Kadir Kavuncu ve Pilot Binbaşı Murat Mocan sorumluluğunda Ankara'dan havalandı. Uçaklar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Havada İkmal Bakım ve Depo Komutanlığı ekipleriyle beraber aynı gün akşam saatlerinde Bingazi'ye ulaştı.
 
SABAHA KARŞI HAVALANDI
Burada Ulusal Geçiş Konseyi yetkilileriyle toplantı yapan Türk pilotlar, yardımların bırakılması için güvenli saatin sabah olduğuna karar verdi. Bu kapsamda kargo C-130 tipi kargo uçağı dün sabaha karşı Bingazi Askeri Havalimanı'ndan havalandı. Uçak, Kızılay tarafından hazırlanan gıda paketlerini Nijer sınırı yakınlarındaki Katrub yerleşim yerinin güneyine bıraktı.
 
KAHRAMANLIK GÖREVİ
İlk uçak Bingazi Askeri Havalimanı'na dönerken bu kez C-160 tipi kargo uçağımız yardım için havalandı. Uçağın içinde Anadolu Ajansı muhabirleri de vardı. Türk ekibi, 1 saatlik uçuşun ardından malzemeleri paraşütle attı. İşte ne olduysa bu sırada oldu. Yardım malzemelerinin atılmasının ardından aynı rotadan dönüşe geçen uçağa uçaksavarlarla ateş açıldı. Kokpitten uçaksavar mermilerini gören pilot, ani bir manevra yapıp rotasını değiştirdi. Hızla yükselen kargo uçağı tekrar Bingazi Askeri Havalimanı'na döndü. Kahraman pilot böylece 2'si muhabir 11 kişinin hayatını kurtarmış oldu. Ateşi açanların doğrudan kanatları hedef aldığı ancak uçağın kargosunu da boşaltmış olması sayesinde hızlı manevra yaparak ateşten kurtulduğu belirtildi. Bu arada Pilot Binbaşı Murat Mocan, "Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra ilk defa atış icra etmenin gurur ve mutluluğu içindeyiz" diye konuştu.
 
KANATLARI HEDEF ALDILAR
Uçakta bulunan AA muhabiri Mustafa Keleş ve kameramanı Haluk Yavuzhan, yaşadıklarını şöyle anlattı: "1 saatlik uçuşla, atımın yapılacağı noktaya yaklaştık. Birer ton ağırlığındaki 8 paket, teker teker uçaktan atıldı. Bu sırada uçak ani bir manevra yapınca savrulduk. Düşmemek için kenarlardaki demirlere sıkıca tutunduk. Askeri yetkililer, saldırıyı gerçekleştirenlerin bilinçli şekilde uçağın kanatlarını hedef aldığını ama isabet ettiremediklerini belirtti.
 
KİM YAPTI?
SALDIRIDAN sonra hem Türk hem de Libyalı yetkililer, detaylı soruşturma başlattı. Bu kapsamda ilk olarak uçaksavarlarla ateş edilen bölgenin koordinatları ilgili birimlere iletildi. Saldırının Kaddafi'ye bağlı güçler tarafından yapılıp yapılmadığı da araştırılıyor.
 
takvim