Sarıyer ve çevresinde öğle saatlerinde başlayan yağış sonucu Kilyos Deresi taştı. Dereden taşan sular, çevredeki bazı ev ve iş yerlerine doldu. Sel sularının dolduğu evlerde ve su birikintilerinin oluştuğu yollarda mahsur kalanlar, itfaiye araçlarından uzatılan merdivenlerle kurtarıldı.

İstanbul Büyükşehir ve Sarıyer belediyelerine bağlı çok sayıda ekip, bölgedeki çalışmalarını sürüdürüyor.

Balıkesir'in Marmara ilçesine bağlı Avşa beldesinde (Avşa Adası) etkili sağanak nedeniyle, çok sayıda ev ve iş yerinin alt katlarını su bastı.

Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağlar, sabah başlayan etkili yağış nedeniyle belediye binasının yanı sıra çok sayıda ev ve iş yerinin alt katını su bastığını, dere yataklarının taşması nedeniyle tarım alanlarının da sular altında kaldığını söyledi. Suların tahliyesi için çalışmaların devam ettiğini belirten Çağlar, şunları kaydetti:

''Tahliye çalışmalarını yerel imkanlarla yapmaya çalışıyoruz ama yetersiz kalıyor. Sezon öncesinde yaklaşık 10 milyon TL harcayarak yaptırdığımız parke taş ve yol çalışmalarımız selden tahrip oldu. Suların tahliyesinde kullanılmak üzere çok sayıda motorlu pompaya ihtiyacımız var.''



MALKARA-KEŞAN ARASINDAKİ KADIKÖY KÖPRÜ'DE ÇÖKME MEYDANA GELDİ
Tekirdağ'ın Malkara ile Edirne'nin Keşan ilçeleri arasındaki Kadıköy Köprüsü'nde aşırı yağıştan dolayı çökme meydana geldi.

Edinilen bilgiye göre, Malkara-Keşan kara yolunun 8. kilometresinde bulunan Kadıköy Köprüsü'nde aşırı yağış nedeniyle çökme meydana geldi. Kara yolunda trafik akışının tek şeritten kontrollü olarak sağlandığı bildirildi.

Bu arada, Tekirdağ kent merkezinde de yağışlar nedeniyle şu ana kadar herhangi olumsuz bir durumun yaşanmadığı kaydedildi.

KEŞAN'DA 50'YE YAKIN EVİN BODRUM KATINI SU BASTI
Edirne'nin Keşan ilçesinde sabah başlayan sağanak, ilçede yaşamı olumsuz etkiledi. Zaman zaman şiddetini artıran sağanak nedeniyle Kemalpaşa Mahallesi'nde 50'ye yakın evin bodrum katı su altında kaldı.

Keşan Belediyesi itfaiye ekipleri, motopomplarla su dolan bodrumları boşaltmaya çalışıyor. Bu arada, sağanak nedeniyle şehir içi trafiğinde de aksamalar yaşandı. Yollardaki su birikintileri nedeniyle, trafik durma noktasına kadar geldi.

BELEDİYE OTOBÜS VE SU İŞLETMESİ MÜDÜRÜ MAHSUR KALDI
Sağanak, ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan Kadıköy Barajı tesislerinde de etkili oldu. Sağanak nedeniyle tesisi su bastı. Tesislerde inceleme yapmak ve kanal açmak için kepçeyle yola çıkan Keşan Belediyesi Otobüs ve Su İşletmesi Müdürü Ali Toker ile 2 belediye işçisi, kepçenin Şükrüköy'den geçen dere yatağına saplanması üzerine mahsur kaldı. Toker'in yardım istemesi üzerine Keşan Belediyesi, mahsur kalanları kurtarmak için ekip çıkardı.

TEKİRDAĞ'DA SU BASKINI
Tekirdağ'ın Saray ilçesinde görülen kuvvetli yağış nedeniyle kent merkezindeki tedbir amaçlı boşaltılan bazı evleri su bastığı bildirildi.

Saray'da sel ve su taşkınlarına karşı oluşturulan ilçe kriz merkezindeki yetkililerden edinilen bilgiye göre, bölgede sabah saatlerinden itibaren başlayan kuvvetli yağış nedeniyle Galata deresi taşma seviyesine geldi.

Galata deresi kıyısında yer alan ve su taşkınlarına karşı tedbir amaçlı boşaltılan bazı evleri de yoğun yağış nedeniyle su bastı. Saray'daki, kuvvetli yağışın zaman zaman etkisini kaybettiği, ancak kent merkezindeki bazı dar yollarda biriken su nedeniyle trafiğe çıkan araçların hareket etmekte zorlandığı bildirildi. Meteoroloji yetkilileri, Tekirdağ ve çevre ilçelerinde gün içinde kuvvetli yağış beklendiğini kaydetti.

ÇANAKKALE'NİN LAPSEKİ İLÇESİNDE ETKİLİ OLAN SAĞANAK NEDENİYLE EV VE İŞ YERLERİNİ SU BASTI
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde geceden bu yana etkili olan yağış nedeniyle ev ve iş yerlerini su bastı. Lapseki Belediyesi yetkilileri, ilçe genelinde etkili olan yağışlar nedeniyle ev ve iş yerini su bastığını ifade ettiler.

Belediyeye 20 ev ve 20 iş yerini su bastığı yönünde ihbar geldiğini ifade eden yetkililer, ekiplerin geceden bu yana çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdiler. Yetkililer, ''Ekiplerimizin çalışması devam ediyor. Ev ve iş yerlerindeki suları boşaltıyoruz'' diye konuştular.

MEYVE BAHÇELERİ DE ZARAR GÖRDÜ
Lapseki İlçe tarım Müdürü Galip Yılmaz, yağıştan meyve bahçelerinin de zarar gördüğünü bildirdi. Yılmaz, bütün gece etkili şekilde devam eden yağmur dolayısıyla Yeniceköy mevkisindeki ovada bulunan meyve bahçelerinin büyük bir bölümünün su altında kaldığını söyledi. Şu anda ne kadarlık bir alanın zarar gördüğünü tespit edemediklerini ifade eden Yılmaz, ''Zarar tespiti için yağmurun durmasını bekliyoruz. Hava koşulları uygun olduğunda hasar tespiti yapacağız'' dedi.

ÇANAKKALE'NİN LAPSEKİ İLÇESİNDE DEVLET HASTANESİ YEMEKHANESİNİ VE HASTANE DEPOSUNU SU BASTI
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde gece yarısı başlayan ve sabah saatlerine kadar aralıklarla devam eden etkili yağış, hayatı olumsuz etkiliyor.

İlçenin büyük bölümünü etkileyen sağanak yağış nedeniyle bazı mahallelerdeki ev ve iş yerlerinin giriş katlarını su bastı. Gece boyunca devam eden yağmur, İskele Meydanı'nda bulunan Devlet Hastanesinin zemin katındaki yemekhane ile depo bölümünün su altında kalmasına neden oldu.

Etkili yağış dolayısıyla İskele karşısındaki yol da trafik tek yönden verildi. Sahilde park halinde bulunan ve suyun içinde kalan çok sayıdaki araç, traktörlerle suyun içinden çıkarıldı. Kocabaş Çayı'nın kenarında bulunan Hacı İsmail Efendi Camisi'ni de su bastı. Belediye ekipleri, gece boyunca su baskınına uğrayan ev ve iş yerlerinde çalışma yaptı. Bu arada yağış nedeniyle Kocabaş Çayı'ndaki su seviyesinin yükseldiği, yağışın etkili şekilde devam etmesi durumunda çayın taşma tehlikesinin olduğu bildirildi.



DATÇA'DA FIRTINA NEDENİYLE 2 TEKNE BATTI, 2 TEKNE KARAYA OTURDU
Muğla'nın Datça ilçesinde etkili olan fırtına nedeniyle 2 tekne battı, 2 tekne karaya oturdu, çok sayıda tekne ve liman da zarar gördü.

Datça'da akşam saatlerinde başlayan ve gece etkisini arttıran fırtına, günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Fırtına nedeniyle 8 metre uzunluğundaki balıkçı teknesi ve 9 metre uzunluğundaki yelkenli tekne battı. 2 yelkenli teknenin de karaya oturduğu fırtına, Datça Limanı'nda da hasara yol açtı. Teknelerin yanaşması için kullanılan ahşap iskelelerin bazı kısımlarının parçalanmış olduğu görüldü.

Fırtınada, yat limanında demirli bulunan yatlar da zor anlar yaşadı. Sahipleri, yatlarının betona çarparak zarar görmemesi için sanayiden getirilen eski otomobil lastikleri kullanıldı. Datça Limanı yetkilileri, fırtına nedeniyle limanda demirli bulunan çok sayıda teknede hasar oluştuğunu kaydetti.



DİDİM'DE BAZI BİNALARIN ZEMİN KATLARINI SU BASTI
Aydın'ın Didim ilçesinde etkili olan sağanak ve fırtına hayatı olumsuz etkiledi. İlçede sabah saatlerinde başlayan ve öğleye kadar aralıksız devam eden sağanak nedeniyle elektrikler kesildi. Özellikle Altınkum sahilinde oluşan su birikintisi nedeniyle esnaf ve mahalle sakinleri ulaşımda zorlandı. Avcılar Çukuru mevkisinde bazı binaların zemin katlarını su bastı. Su akıntıları nedeniyle Valiler İlköğretim Okulu'nun bahçe duvarının bir bölümü yıkıldı.

FETHİYE'DE SAĞANAK YAĞMUR HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ
Fethiye'de gece aralıklarla süren ve sabah saatlerinde şiddetini artıran sağanak yağmur günlük hayatı olumsuz etkiliyor. Fethiye'de dün akşam saatlerinde başlayan ve aralıklarla süren yağmur sabah saatlerinde şiddetini artırarak sağanağa dönüştü. Cadde ve yollarda su birikintilerine neden olan yağmur günlük hayatı olumsuz etkilerken, günler öncesinden alınan önlemlerin işe yaradığı görüldü.

Meteorolojiden alınan bilgiye göre, bugün sabah saatlerinde şiddetini artıran yağmurun 2 saatte metrekareye 18 kg olarak düştüğü öğrenildi. Yağışın gün sonuna kadar etkisini kaybederek duracağını ve önümüzdeki 3-4 gün yağmur olmayacağını açıklayan meteoroloji yetkilileri, fırtına beklentisi olmadığını ve pazartesi gününden itibaren havanın açılacağını söylediler.

METRE KAREYE 60 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ
Muğla'nın Fethiye ilçesinde etkili olan yağmur, ilçede tatil için bulunan turistler için sürpriz oldu. İlçenin sıcak havasına alışkın olan turistler, aniden bastıran yağmurla birlikte eğlenerek serinlemenin tadını çıkardı. Yağmur altında fotoğraf çekilen turistler, yağışın sağanağa dönüşmesiyle bir süre binaların saçaklarının altında beklemek zorunda kaldı.

Bazı turistler su birikintilerinin içinde yürüyerek eğlenmeye çalışırken, bazılarının ise yağış nedeniyle yolda kalan araçların itilmesine yardımcı oldukları görüldü. Yağışın yaklaşık yarım saat süreyle etkisini arttırması nedeniyle bazı kavşaklarda su birikintileri oluştu. Esnaf, biriken yağmur sularının iş yerlerine girmemesi için mücadele verdi. Bu arada, Fethiye Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, ilçede son 24 saatte metre kareye 60 kilogram yağış düştüğünü bildirdi.

KÖTÜ HAVA KOŞULLARI ASIRLIK ÇINARI DEVİRDİ
Bebek'te kötü hava koşulları nedeniyle zarar gören asırlık çınar ağacı devrildi. Olay gece geç saatlerde Bebek'te bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Türkan Sabancı Bebek Parkı'nda meydana geldi. Parkın içindeki bir asırlık çınar ağacı kökünden söküldü. Dev çınar ağacı çocuk parkının olduğu bölüme devrildi. Olayın gece geç saatlerde yaşanması büyük bir faciayı önledi. Sabah kalkınca çınarın devrildiğini gören Mahalle Muhtarı Aykut Onar, konuya ilişkin yetkilileri defalarca uyardıklarını belirterek, "Ama kimse bizi dinlemedi. Kötü hava koşulları nedeniyle yıkıldı. Gündüz olsaydı büyük bir facia yaşanırdı" dedi. Mahalle sakinleri de çınarın devrildiğini görünce büyük bir şaşkınlık yaşadı.



MANİSA'DA FIRTINA NEDENİYLE ÇINAR AĞACI DEVRİLDİ
Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde fırtına nedeniyle, ilçe merkezindeki bir kahvehanenin önünde bulunan çınar ağacı, park halindeki aracın üzerine devrildi.

Saruhanlı'da sağanak yağış ve fırtına etkili oldu. İlçe merkezindeki bir kahvehanenin önünde bulunan çınar ağacı, rüzgarın etkisiyle, park halinde bulunan 45 NH 450 plakalı otomobilin üzerine devrildi. Araçta hasar meydana geldi. Bu sırada telefon direğindeki tellerin de sarkmasıyla yol, bir süre trafiğe kapandı.
Saruhanlı Belediyesi ekipleri, iş makinesi ile aracın üzerine devrilen ağacı kaldırdı.

SAĞANAK YAĞMUR İZMİR'DE CADDE VE SOKAKLARI GÖLE ÇEVİRDİ
İzmir'de akşam saatlerinde aniden bastıran sağanak yağış, kent merkezi ve ilçelerinde gece boyunca aralıklarla devam etti. Yağmur nedeniyle cadde ve sokaklar göle dönerken bazı ev ve işyerlerini su bastı. Belediye ekipleri, su baskınlarına karşı, gece boyunca çalıştı.

Yurdun büyük bölümünde etkili olan sağanak yağmur, İzmir'de de etkisini gösterdi. Dün akşam saatlerinde başlayan ve gece boyunca zaman zaman etkisini arttırarak devam ettiren sağanak yağış nedeniyle, cadde ve sokaklar göle göldü. Bazı ev ve işyerlerinde su baskınları oldu. Caddelerdeki su birikintileri nedeniyle araç trafiği olumsuz etkilendi. Özellikle Mithatpaşa ve İnönü Caddeleri'nde faaliyet gösteren esnaflar, iş yerlerini su basmaması için yoğun çaba sarf etti.

Konak ilçesi Mithatpaşa Caddesi, numara 911/A'da bulunan ve açılışının pazartesi günü yapılacağı belirtilen lokantanın sahibi İrfan Güntaç, işyerinin sular altında kalması nedeniyle yetkililere tepki gösterdi. Güntaç, "O kadar para harcadık. Pazartesi günü açılışımızı yapacaktık. Su baskınına uğradık. Ne yapacağımızı şaşırdım. Şimdi buraya ne gerekiyorsa yapılsın ama bu böyle olmaz, buradan yetkililere sesleniyorum. Bu böyle kesinlikle olmaz, bir çare bulsunlar." dedi. Karşıyaka ilçesi İmbatlı Mahallesi 1777/10 sokakta da, rögarların taşması sonucu zemin katta bulunan evlerin tuvaletlerine lağım suları doldu. Sokak sakinleri, her yağmurda aynı sıkıntıyla karşı karşıya kaldıklarını belirterek önlem alınmasını istedi.

İzmir Emniyeti Trafik Denetim Şube Müdürlüğü yetkilileri, yağışlı hava nedeniyle gün içerisinde 38 maddi hasarlı, 13 de yaralamalı trafik kazasının meydana geldiğini bildirdi. İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü de, Kıyı Ege'de metrekareye 32, Ödemiş 19.6, Dikili 15.2., Seferihisar 27.4, Aliağa 14, Çeşme 7.2, Çiğli ve Karşıyaka'ya 21, Karabağlar ve Gaziemir'e de 30.4 kilogram yağış düştüğünü bildirdi.

MANAVGAT ŞELALESİ'NDE SEL VE SU TAŞKINLARINA KARŞI ÖNLEMLER ALINDI
Dünyaca ünlü Manavgat Şelalesi'nde muhtemel sel ve su taşkınlarına karşı önlem alındı. Meteoroloji ve belediyenin uyarılarını dikkate alan Manavgat Şelalesi işletmecileri; restorant, Yörük çadırı ve açık alanda kahvaltı verdikleri masa, sandalye ve mutfak malzemelerini sele kaptırmamak için topladı.

Manavgat Şelalesi İşletme Şefi Adil Önen, sel, su baskını ve taşkına karşı çağlayanda tüm önlemleri aldıklarını söyledi. Geçen yıl yağan sağanak yağışlarda sandalye, masa ve çok sayıda mutfak malzemesini sel suyuna kaptırdıklarını belirten Adil Önen, bu sene başta İstanbul'da yaşanan sel baskınları ve Manavgat Belediyesi'nin uyarıları ile tedbirleri erken aldıklarını belirtti.

Gece saat 03.30'dan itibaren başlayan ve belirli aralıklarla devam eden gök gürültünü yağışların Manavgat Irmağı'nda su seviyesini az miktarda da olsa yükselttiğini belirten Önen, su seviyesinin çağlayanın alt seyir alanına kadar yükseldiğini kaydetti. Önen, "Çağlayanda sel baskınına karşı tüm önlemlerimizi aldık. Risk oluşturan 4 dükkanı da kapattık. Yağışlar kısmen de olsa şelalede su seviyesini yükseltti. Yetkililerin uyarılarını dikkate alarak masa, sandalye ve mutfak malzemelerimizi erken topladık. Gelen turistlere çay, meyve suyu, dondurma ve gözleme ikram ediyoruz." diye konuştu.

Manavgat Sarılar Beldesi Belediye Başkanı Mustafa Erkan Ersoy, çağlayanda sel ve su taşkınlarına karşı işletme çalışanlarını 10 Eylül tarihinden itibaren uyardıklarını söyledi.

SELİMPAŞA'DA SEL SONRASI DENİZDEN ÇIKARTILAN ARAÇLAR OTOPARKA ÇEKİLDİ
Trakya'da meydana gelen selden en çok etkilenen yerlerden biri olan Selimpaşa'da onlarca araç otoparklarda bekletiliyor. Selimpaşa'da bulunan evlerin çoğu olası bir sel için boşaltılmış durumda. Sel sonrası hurdaya dönen 60'a yakın araç, Selimpaşa Gece Pazarı'nda oluşturulan otoparka çekildi. Polis ekiplerinin nezaretinde kimi vatandaşlar araçlarını çekici yardımıyla oto servisine götürmeye başladı. Sel ihtimaline karşı zabıta ekipleri ve iş makineleri sabaha kadar hazır bekledi.

Faruk Kazaz isimli vatandaş, sel anında evde olduğunu ve suyun adeta dere gibi akarak evlerini bastığını söyledi. Kazaz, aracını oto servisine götürmek için çekici beklediğini ve evlerinin de yaşanamaz durumda olduğunu ifade etti. Aracını teslim almak için otoparka gelen Ahmet Kuyumcu isimli vatandaş ise olayın yaşandığı evleri görünce içinin burkulduğunu dile getirdi. "Büyük yerler şimdi hurda halinde, bu gece ise durum sakin gözüküyor." şeklinde konuştu.

Bu gece için bir sel ihtimali gözükmediğini söyleyen Veysi Danacı isimli vatandaş ise kanıt olarak, ağustos böceklerinin ötmeyişini gösterdi. Danacı, "Durum gerçekten de çok feci, arabaların da durumu çok kötü ama arabalar önemli değil, evsiz kalan insanlar var." diye konuştu.

Öte yandan, yaşanan tüm acı olaylara rağmen çocuklar kendilerini mutlu edecek bir şeyler buldu. Hurda araçların yer aldığı otoparkın hemen bitişiğindeki zıplama platformunda çocuklar gönüllerince eğlendi.SABAH