Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkemenin yeni binasının açılışı ve 47. kuruluş yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmada, hem Ergenekon soruşturmasını, hem bu soruşturmayı eleştirenleri, hem türban yasağını, hem de bu yasağı kaldırma girişiminin şekli nedeniyle AKP"yi eleştirdi. Konuşmasını “onurlu bir hayat” kavramı üzerine inşa eden Kılıç, “Türkiye halkı” kavramını kullanarak, halkın demokratik ilkelerden vazgeçmeyeceğini, ancak halkta rövanş duygusu da yaratılmaması gerektiğini vurguladı.
Yaklaşık 15 sayfalık konuşmasında, örtülü olarak Ergenekon soruşturmasına yönelik eleştirilere atıf yapan Kılıç, “İnsan onuru, sadece imtiyazlıların onurunu değil, insan olma ortak paydasına sahip her varlığın "fakatsız" sahip olduğu temel bir değerdir” dedi.
Hâkim ve savcıların telefonlarının dinlenmesi konusunda, “özel hayatları didiklenerek vicdani kanaatlerinden uzaklaştırma gayretleri sürüyor” diyen Kılıç, yargıyı etkileme çabalarının da sürdüğünü, savcıların bu konularda hareketsiz kalmalarının düşündürücü olduğunu vurguladı.

Ergenekon eleştirisi
Kılıç"ın “Yargı kararı olmadan suçlu ilan edilen insanların onurları yok edilmektedir. Bu bir insanlık suçudur. Yasaları uygulama aşamasındaki özensizlikler insanların şerefi üzerinde onarılması güç yaralar açmaktadır.
Yok edilen insanlık onurunun doğurduğu öfke, demokrasiden ve hukuk devletinden intikam alma duygusuna dönüşmeden gerekli olan her türlü düzenleme acilen yapılmalıdır” sözleri, Ergenekon soruşturmasına yönelik eleştiri olarak yorumlandı.
“Onurlu muamele etnik, dini, ideolojik homojenliğin sağlanması şartına bağlanamaz” diyen Kılıç"ın bu sözleri ile de Hakkâri"de dövülen 14 yaşındaki çocuk ve Kürt sorununa atıf yaptığı belirtildi.
Atatürk"ün “Dogma istemiyorum donar kalırız” sözleriyle onurlu bir hayatın programını çizdiğini belirten Kılıç, örtülü olarak türban yasağının kaldırılmasını istedi. Kılıç, din ve laiklik kavramlarının bir takım siyasi hareketlere stratejik ve lojistik destek sağladığını, din ve vicdan özgürlüğüne ilişkin sorunlar çözülmedikçe, siyasetin dinden beslenmesinin de kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

"Türkiye halkı" vurgusu
Türk halkı yerine “Türkiye halkı” ifadesini kullanan Kılıç, Türkiye halkının toplumsal taleplerinin devlete düşmanlık biçiminde algılanmasının sorunları büyütmekten başka sonuç getirmediğini gördüğünü belirtti.
Kılıç, “Çözüm yolları hayata geçirilirken bir kesimin zaferi diğer kesimin hezimeti biçiminde yaratılacak psikolojik ortamlar rövanş alma duygularını tetiklemektedir” uyarısında bulundu.
AKP"yi eleştirerek, “Sayısal çoğunluğun gücüne bağlı olarak her toplumsal sorunu karşı dengeler gözetilmeden anayasal norm bazında çözme girişimleri yakın zamanda onarılması çok zor tarihi hataların yapılması sonucu doğurmuştur” diyen Kılıç, bireyleri sahte kimliklerle kendini tanıtmaya zorlayan engellerin ise insan onuruna zarar vermeden kaldırılmasını istemesi, türban yasağını ve bu yasağı kaldırma girişiminin şekline eleştiri olarak yorumlandı.

Hâkime mahalle baskısı
Başkanı olduğu mahkemeye de mesaj gönderen Kılıç, “Demokratik siyasi iradeyi vesayet altına almaya kalkıştığı durumlarda anayasa yargısı meşruluk kriziyle karşı karşıya kalmaya mahkûmdur” dedi.
Kılıç, hâkimin hoşa gitmeyecek kararları nedeniyle sosyal çevreden dışlanma korkusunun meslek onuru ile bağdaşmadığını belirterek, “Bu mahalle baskısından kendisini kurtarması, tarafsızlığına yapacağı en önemli katkı olur” diye konuştu.

56 milyonluk bina
Anayasa Mahkemesi"nin yeni binası 5 blokta 34 bin metrekareye yayılıyor. Binanın maliyetinin, KDV ve fiyat artışları yansıtılmadan 55 milyon 600 bin TL olduğu bildirildi.

NOTLAR...
Basına görüntü yasağı
- Yeni hizmet binasının açılışı gazeteciler için eziyete dönüştü. Bazı basın mensupları listede isimleri olmadığı gerekçesiyle törene alınmadı. Foto muhabirleri ve kameramanların da tören salonuna girmelerine izin verilmedi. Bu duruma, Anadolu Ajansı (A.A) ile Anayasa Mahkemesi arasında yapılan protokol gerekçe gösterildi. Ajansın, 5 yıl boyunca mahkemedeki tören ve yargılamaların görüntülerini tek başına çekip dağıtacağı ifade edildi. Basın mensupları, törenin ardından uygulamaları protesto etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, fotomuhabirleri ile kameramanların, Anayasa Mahkemesi"ne alınmamasını eleştirdi. Erinç, çok sesliliğin önüne siyasetçilerce konulan engellerin, bu engellerin kaldırılması için güvence sayılan bir hukuk kurumuna da yansımış olmasının düşündürücü olduğunu ifade etti. Foto Muhabirleri Derneği ve Ankara Gazeteciler Cemiyeti de uygulamadan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

- Tören için sadece “ana muhalefet” sıfatıyla CHP"ye davetiye gönderildiği, MHP ve DTP"ye gönderilmediği öğrenildi. CHP lideri Baykal da gelmedi.
- Yüksek Mahkeme"nin 47. kuruluş yıldönümü nedeniyle dün akşam da Swiss Otel"de resepsiyon verildi. Çok sayıda bakanın katıldığı resepsiyonda, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt"ün salona girerken Başkan Haşim Kılıç"ın elini sıkmaması dikkati çekti.

Erdoğan: Mahkemenin yapısı değişecek
İlk kez bir Başbakan, Yüksek Mahkeme"nin kuruluş yıldönümünde konuşma yaptı. Yeni binanın açılışı nedeniyle kürsüye davet edilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliği konusundaki talepleri anımsatarak, Anayasa Mahkemesi"nin mevcut yapısının değiştirilmesinin de gündemlerinde olduğu mesajını verdi.

Milliyet