İŞTE O YAZI...

Dersim tartışması nedeniyle Kılıçdaroğlu ve CHP köşeye sıkıştı.

Kabul edelim AK Parti ve Erdoğan siyasi ikna oyununu iyi oynuyor. Hatta bazen büyük bir cesaretle oynuyor. Sonuçlarının nereye gideceğini çok iyi hesap etmeden.
Dersim'de devlet eliyle öldürülenlerin sayısını "siyasi bir üstünlük" kurmak için açıklamanın Türkiye'ye, AK Parti'ye ve Erdoğan'a neler getireceğini hep birlikte göreceğiz. Yakında bu konuya değineceğim. Ama önce "Dersim belgeleri" ile şoka giren CHP yönetiminin ve CHP seçmeninin nasıl kurtulacağına kafa yormak istiyorum.
CHP "Dersim şoku"nu Kılıçdaroğlu'ndan kurtulmadan asla atlatamayacak. Göreceksiniz eninde sonunda Kılıçdaroğlu genel başkanlıktan istifa etmek zorunda kalacak. Kılıçdaroğlu'ndan kurtulamayan bir CHP'nin de artık ana muhalefet rolünü üstlenmesi mümkün olmayacak. Neden?

Öykü sağlam

Çünkü artık öykü çok sağlam. Devlet belgelerine göre ölen yaklaşık 14.000 Kürt asker değil sivil ve rakam "ileri sürülen koşulların karşılığı" değil. Üstelik de ölenlerin arasında Kılıçdaroğlu'nun akrabaları da var.
Bu gerçek de Kılıçdaroğlu'nun yapılanı örtbas etmesine sadece "genel başkanlık aşkı"nın yol açtığı izlenimini veriyor. Bu durumda Kılıçdaroğlu geri adım atamaz. Atarsa CHP ortadan çat diye çatlar. Tükürdüğünü de yalayamaz. Yalarsa bu kez Kılıçdaroğlu çat diye ortadan çatlar. Bu nedenle de Kılıçdaroğlu için tek yol istifa olacaktır.
CHP'ye gelirsek: Kılıçdaroğlu istifa etmeden yola devam edemez. Ederse CHP de CHP seçmeni de "mış gibi" yapacak, sadece AK Parti muhalefeti (laik atak) nedeniyle varlığını devam ettirecek. Ama geçmişe yönelik yeni ataklar karşısında daha zayıf olacaktır. 14.000 sivili öldürmenin ruhen CHP'li "solcular" için de kabul edilebilir tarafı yoktur. Kabul etmeleri sadece "laiklik elden gidiyor" ikna argümanına bağlı olacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde "laik atak" krizleri fazlalaşacaktır.
Kılıçdaroğlu'nun istifa etmesi durumunda ise CHP gerçek yol ayrımına gelir. CHP yönetimi ya geçmişle hesaplaşır ya da hesaplaşmaz.
Hesaplaşır ve yeni bir vizyon ortaya koyarsa CHP seçmenini tutar, doğru dürüst muhalefet yapar. Hesaplaşmaz ise CHP seçmeni "laik atak" falan dinlemez yeni arayışlara girer. CHP ortadan çatlar.
Özeti: CHP batmıştır ama neye battığını dilim yazmaya varamamaktadır. Oradan çıkması ise Kılıçdaroğlu'nun istifasına bağlıdır. Nokta!

ALİ ATIF BİR...