Beşir Atalay, kendisine köstebek suçlamasında bulunan Kılıçdaroğlu için “Genel başkan olmak ayrı, lider olmak ayrı. Kalıcı olacağını sanmıyorum” dedi

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin Suriyeli mültecilerin kaldığı çadır kentte incelemelerde bulundu. Atalay, yaklaşan kış nedeniyle çadır kentlerde kalanların ihtiyaçlarının bulunup bulunmadığını yerinde kontrol ettiklerini söyledi. Suriyeli vatandaşlarla yüz yüze görüştüklerini aktaran Atalay, “Bize bir sorunları olmadıklarını ve Türkiye’ye müteşekkir olduklarını belirttiler. Çadır kentlerde çoğunlukla kadın ve çocuklar var. Çocukların büyük bir bölümü öğrenim görüyor. Onlara Arapça ve Türkçe bilen öğretmenler eğitim veriyor. Ancak kış nedeniyle kaldıkları çadırların yeterli olup olmadığını inceledik ve kendilerini dinledik. Buradaki incelemelerimizi bir rapor haline getirip Başbakanımıza pazartesi günü sunacağız” dedi.

‘Herkes lider olamaz’

Atalay, gazetecilerin, CHP Genel lideri Kılıçdaroğlu’nun iddialarıyla ilgili sorusunu ise şöyle cevapladı:

“Bu konuyu o ilk gün kapattım. Bütün açıklamalarımı o gün yaptım. O konuda dava hakkım saklı ve gereğini yapacağım. Bu sözlerimin arkasındayım. Siyaset alanında böyle spekülatif konuların, hiç aslı astarı olmayan konuların, zaten öyle olduğu da sonradan anlaşıldı, çok da uzun gündem tutmasını biz istemiyoruz. Biz iktidarız. Önümüzde çok konu var, onlarla meşgulüz.

Muhalefetin işi gücü yok, böyle konuları eline alıyor, uzun süre bunlarla meşgul oluyor. Çünkü Türkiye için ürettikleri bir şey yok. Türkiye vizyonu, Türkiye ile ilgili teklifleri yok. Sadece iktidarın ve onun mensuplarının bir şeyini bulabilir miyiz, bunların peşindeler. Zaten sayın Kılıçdaroğlu, kendisine özellik olarak ucuz hafiyeliği aldı ve devam ettiriyor. Genel başkan olmakla lider olmak ayrı şeyler. Yani herkes lider olamıyor. Lider olamayınca da genel başkanlıklar çok geçici oluyor maalesef. Onunkinin de ben çok geçici olacağını zannediyorum öyle görünüyor.”

Kamplarda 7 bin 695 Suriyeli var

Bakanlar Atalay ve Ergin’in yanısıra AKP Milletvekili Yalçın Akdoğan ve Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz Kızılay tarafından Altınözü ilçesine bağlı Apaydın ve Boynuyoğun köyünde kurulan geçici çadır kentlere yerleştirilen Suriyelileri ziyaret etti. Atalay kamplardaki durumu şöyle anlattı:

Şu an dağınık şekilde 5 ayrı kampta yaşıyor Suriye’den gelen nüfus. Yaklaşık 7 bin 600 kişi. Onları bir merkezde toplama gibi bir proje, düşünce var. Hem eğitim gibi hizmetlerin daha organize verilmesi hem ortak hizmetlerin iyi yürütülmesi hem de güvenlik açısından bu önemli. Ayrıca kışa girerken, çok iyi de olsa bu çadırlarla ilgili bazı endişelerimiz var. Özellikle yağmurun, karın olduğu zamanlar için belki farklı bir yapı öngörebiliriz. Onlar üzerinde çalıştık, örnekleri inceledik. Bunların pazartesi günü Ankara’da kararını vereceğiz. Yeni düzenlemeyle ilgili en geç kasım ayı içerisinde sonuçlandırmış olacağız.”

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Türkiye’deki Suriye vatandaşı sayısının 7 bin 695 olduğunu açıkladı. Yazılı açıklamada, bugüne kadar 19 bin 256 Suriyelinin Türkiye’ye giriş yaptığı, 11 bin 561 kişinin ise kendi isteğiyle ülkesine dönüş yaptığı vurgulandı. ayrıca Hatay’daki çadır kentlerde oluşturulan 67 sınıf ve 127 şubede okul çağındaki 2 bin 448 Suriyeli çocuğun okul öncesi, ilk ve ortaöğretim eğitimi verilmeye devam edildiği bildirildi.
vatan