AYDINPOST ÖZEL/Ney sesi dinleterek otizmli çocukların tedavisine katkıda bulunmayı amaçlayan Tufan bu iş için İstanbul’da bir ofis hazırladı. Kısa bir süre için memleketi Aydın’ı ziyaret eden Kerem Tufan’la keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

Ney çalmaya ne zaman başladınız?

Yaklaşık 10 yıl önce Güzel Sanatlar Lisesi’nde okurken tesadüfen bir neyzenle tanıştım. Daha sonra konservatuarda ney dersleri almaya başladım. Yüksek öğrenimim de müzik üzerine. Güzel Sanatlar Lisesi’nden sonra  Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Türk Müziği bölümünden mezun oldum. Ardından da  Yeditepe Üniversitesi müzik bölümünde yüksek lisans yaptım.

 

Geçtiğimiz aylarda çıkardığınız sufi albüm çok konuşuldu. Satışlar nasıl gidiyor?

Satışlar gayet iyi gidiyor. Özellikle sahil beldelerinde turistler bu tür albümlere çok ilgi gösteriyorlar. Konsept bir albüm ve albümde 9 eser var. Biri benim bestem, dördü taksim ve dördü de eski ünlü bestelerden oluşuyor.  Piyanoda Ceyhun Çelik gitarda Cem Enginsel bana eşlik ettiler.  

16.20110804092603.jpg

Albüm dışında neler yapıyorsunuz?

Kuşadası Kervansaray Oteli’nde 5 yıldır sahne alıyorum. Ayrıca İstanbul’daki bir sanat merkezinde ney dersleri veriyorum. Ama bunlardan daha önemlisi “müzik-otizm” adında bir proje üzerinde çalışıyorum.

 

Nedir “müzik-otizm projesi”

Müzik otizm projesi otizmli çocuklara ney sesi dinleterek tedavilerine katkıda bulunmayı amaçladığım bir proje. Müzik eskiden beri psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan bir yöntem. Dünyada 5 bin dolayında müzik terapisti var ama Türkiye de bu işi ciddiyetle yapan nerdeyse hiç kimse yok. Ben bu işi yapmak için yeterli eğitimi aldım ve tecrübelerim otizmli çocukların ney sesini dinlerken sakinleşip, başlarını sıralarına dayayıp uyuduklarını gösterdi. İstanbul’daki bir sanat merkezinde bu iş için ofis hazırladım. Çok yakında “müzik-otizm projesi”ni hayata geçirmeyi planlıyorum.

 

Ney sesi otizmli çocukların tedavisinde nasıl bir rol oynuyor?


Müziği katalizör olarak kullanarak onları karşıma almayı sağlayıp bu süre içersinde onların başlıca sorunları olan sosyal iletişim, konuşma, ses, nefes alma ve duruş bozukluklarına, motor becerilerini geliştirmeyi  ve konsantre sürelerini uzatmaya yönelik egzersizler uyguluyorum. Onların yorgunluklarını ve klasik bir Türk tabiri olan kulaklarındaki pası yüzyıllar öncesinde uygulanan bilimsel olarak da  etkinliği kabul edilmiş olan ‘’ney sesi ‘’ile huşu içinde huzur bulmalarına vesile oluyorum.

 

Bundan sonraki hedefleriniz neler?

Öncelikle müzik-otizm projesini hayata geçirip bu konuda Türkiye’de bir marka olmayı hedefliyorum. Ney çalmaktan, sufi müzikten de büyük keyif alıyorum ama beni en çok mutlu eden şey sahnede olmak; şarkı söylemek. Dediğim gibi 5 yıldır Kuşadası’ndaki bir mekanda sahne alıyorum. Geleceğe dair planlarım arasında klip çekmek ve şarkıcı olarak kendimi tanıtmak var. Yaptığım işi ülke çapında yapmak istiyorum.  

img_3892.jpg

Röportaj: Filiz ÖZDEMİR