Kuşadası Yat Kulübü tarafından düzenlenen ve Setur Marina tarafından desteklenen yat limanı içerisindeki mangal partisine konuşmacı olarak katılmak amacıyla Kuşadası’na gelen Özkan Gülkaynak, yeni çıkan kitabını ve yolculuğunda yaşadıklarını anlattı. Gülkaynak ayrıca kitabını da imzaladı.
Kuşadası Yat Kulübü üyeleri ile mangal partisinde bir araya gelen Özkan Gülkaynak, 3 yıllık yolculuğunu, anılarını ve teknik bilgilerini denizci dostlarıyla paylaştı. 30 yıllık hayalini gerçekleştirmek amacıyla uzun uğraşlar sonunda kendi yaptığı 7,90 metrelik “Kayıtsız III” isimli yelkenli ile 206 yılının temmuz ayı başında Pasaport iskelesinden hayallerine tek başına yelken açan Karşıyakalı denizci Özkan Gürkaynak, tam üç yıl süren macera dolu yolculuğun ardından 2009 yılının temmuz ayı sonunda yolculğuna başladığı Pasaport iskelesine döndü. İzmir’den yola çıkarak sürekli batıya doğru yol alan ve dünyanın çevresinde tam bir tur atan Gülkaynak, Akdeniz’i baştan başa geçerek Cebelitarık boğazından Atlas okyanusuna çıktı. Atlas Okyanusu’nu geçen Gülkaynak, boyu 8 metreyi bile bulmayan yelkenlisiyle Karaipler’e ulaştı. Daha sonra Panama kanalından geçerek Pasifik Okyanusuna açılan Gülkaynak, Galapagos Adaları, Fransız Polinezyası ve Avustralya kıyıları hattını geçerek Büyük Mercan Resiflerine ulaştı. Mercan resiflerini takip eden Özkan Gülkaynak, daha sonra Endonezya’ya ulaştı. Oradan Singapur’a yelken açan İzmirli denizci, Maldiv Adalarının ardından Umman, Yemen, Eritre ve Sudan hattından Kızıldeniz’e açıldı. Kızıldeniz’i geçerek Mısır’a ulaşan Gülkaynak, Süveyş kanalını da geçip Akdeniz’e açıldı ve Kıbrıs’a ulaştı. Kıbrıs’tan sonra Antalya’ya ulaşan Özkan Gülkaynak, yanında pusula dışında tek bir teknolojik alet olmadan tek başına başladığı 3 yıllık dünya seyahatini 2009 yılının temmuz ayı sonunda, tam üç yıl önce yola çıktığı Pasaport iskelesinde tamamladı.
3 yıl boyunca tek başına sürekli motor arızalarıyla boğuştuğunu, günlerce rüzgar beklediğini, teknede tek başına tifo olup kendini iyileştirdiğini, hatta Endonezya açıklarında bir balinaya bile çarptığını anlatan Özkan Gülkaynak, “Tüm bu yaşadıklarını 15 yaşında başlayan denizcilik tutkum ve anılarımla yoğurarak, ayrıca duygularımın arasına biraz da teknik bilgi enjekte ederek bir kitap yazdım. 1500’e yakın fotoğrafın da bulunduğu 720 sayfalık kitabım geçen hafta basıldı. Kitabımda amatör denizcilikle ilgili tüm bilgi birikimim var. Teknede konserve yapmaktan fırtına bilgisine kadar her türlü teknik bilgiyi satır aralarına yerleştirdim. 10 bölümden oluşan kitabımı denizci dostlarımın büyük bir zevkle okuyacağına inanıyorum. Aracıları aradan çıkardığım için kitabımı sadece www.kayitsiz.com adresinden satışını yapacağım” dedi.
Barkovizyon eşliğinde gerçekleştirdiği konuşması büyük alkış alan Özkan Gülkaynak ile ilgili konuşan Kuşadası Setur Marina Müdürü Çağlar Altuntaş, kendisini 5 yıldır tanıdığını belirterek, “Tek başına dünyayı dolayan ilk Türk, ayrıca Pasifik Okyanusu’nu geçen ilk Türk olarak Özkan Gülkaynak’a amatör denizcilerle, yat tutkunlarıyla anılarını paylaştığı için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Daha sonra konuşan Kuşadası Yat Kulübü Başkanı Gökhan Aydın, kulüp olarak yürüttükleri çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Gökhan Aydın şunları söyledi: “Bu güzel Pazar gününde düzenlediğimiz mangal partimize renk katan Özkan Gülkaynak’a teşekkür ediyoruz. Biz sadece 1,5 yıl önce kurulmuş bir kulüp olarak deniz sevgisini canlı tutmak için çabalıyoruz. Kulübümüze üye olup denizle tanışan 15 arkadaşımız ortak bir yelkenli alarak denizciliği öğrendi. Bu çalışmalarımız devam edecek. Aramıza yeni katılacak arkadaşlarımız için de kurslar düzenleyeceğiz”