CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın 13. Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi kapsamındaki Millet İttifakı Genel Başkanlar Buluşması'na katılmak için bugün İzmir'e gitti.

Millet İttifakı'nın 13. Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'ne katılmak üzere İzmir'e gitti. Kılıçdaroğlu havalimanında coşkuyla karşılandı. Altılı Masa'nın diğer liderlerinin de katıldığı etkinlik, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada 'güçlü sosyal devlet' mesajı verdi.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen programa Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sına DEVA Partisi Genel Başkanı Ali babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal katıldı. Kongrede bulunan liderler arasında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener yer almadı. İYİ Parti'yi, partinin Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale temsil etti.

Kılıçdaroğlu konuşmasında, "Ulusal Vergi Konseyi kuracağız. Konsey 85 milyondan toplanan vergilerin nereye harcandığını her yıl toplanarak rapora dökecek, bu rapor Resmi Gazete'de yayımlanacak. Türkiye'de işçisinden emeklisine, sanayicisinden esnafına herkes görecek."

Güçlü bir sosyal devlet inşa edeceklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Güçlü bir sosyal devlet inşa edeceğiz. İstediğiniz kadar üretin, hakça bölüşmezseniz orada huzur olmaz" değerlendirmesini yaptı.

DÖRT AYAKLI STRATEJİ

"Dört ayaklı stratejiden bahsedeceğim" Kılıçdaroğlu'nun özetle şunları söyledi:

"Güçlü bir demokrasi. Güçlü bir parlamenter sistem. Demokrasinin gelişmediği bir ülke gelişmemiştir. Sağlıklı işleyen bir demokraside denetlenmeyen kurum yoktur.

Özgür medya. Özgürlüğün olmadığı yerde demokrasi olmaz. Bunun altyapısının sağlanması gerekir. Demokrasi dediğimiz işin özünde her gücün mutlaka denetlenebilir olması gereklidir.

Siyaset kurumunun halkına hesap vermesi gerekir. Demokrasi halktan toplanan verginin hesabının verilmesidir. Millet İttifakı olarak dedik ki Ulusal Vergi Konseyi kuracağız. 85 milyon vatandaşın vergisinin nereye harcanacağı Resmi Gazete'de yayımlanacak. Bunun taahhütünü yaptık, altı lider imza attık.

Siyaset kurumunun temiz kalması lazım. Siyasi etik kanunu çıkaracağız. Eğer siyaset ahlak zemininde yürürse pek çok sorun kendiliğinden çözülür.

21. yüzyılın ekonomisi artık bilgi ekonomisidir. Hangi ülke bilgi üretirse o ülke hızla kalkınır. Bilgiyi üniversitede üreteceğiz. Millet İttifakı'nın iktidarında üniversitelerde her türlü düşünce özgürce tartışılacak. Hiç kimse farklı düşündü diye üniversiteden atılmayacak."