1994 yılında Aydın Valiliği ve ADÜ ile dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Aksu tarafından imzalanan protokol ile Aydın Belediyesi yükümlülükleri arasında Tralleis kazısının geleceği konusunda kazı evi, restorasyon merkezi ve depo olarak Kemer Mahallesi"nde kompleks bir yapı tasarlanmış, daha sonra bu bina kazıda görev alan öğrencilerin çalışabileceği, konaklayabileceği ve kazı malzemelerinin depolanabileceği bir duruma getirilmişti. Üç kurum arasında imzalanan protokol ile bu bina 15 yıllığına Tralleis Antik Kenti Kazılarına tahsis edilmişti. İmzalanan protokolün 27 Mart 2010 tarihinde sona ermesinin ardından kazı evinin yer sorunu ortaya çıkmış, kazı yetkilileri Aydın Valiliği ve ADÜ"yle birlikte Aydın Belediyesi"ne başvurarak protokolün uzatılmasını talep etmişti.
Protokol süresinin sona ermesinin ardından tahliye talebinin kendilerine iletildiğini ve dün belediye ekipleri tarafından sularının Tralleis Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rafet Dinç, “15 Haziran"da başlayacak kazılara taşıma suyla başlayacağız. Ellerinde hiçbir resmi belgesi olmayan Aydın Belediyesi çalışanı suyumuzu kesti. Bizim bu binadan çıkmamız için ellerinden geleni yapıyorlar. Ortada hukuksuzluk var. Tenis oynayacaklar diye biz buradan çıkartılıyoruz” dedi.

“ÖNCE DESTEK OLUNDU ŞİMDİ KÖSTEK OLUNUYOR”
Aydın Belediyesi"nin daha önceki dönemlerde kendilerine destek olduğunu hatırlatan Dinç, “Yerel yönetim, yaptığı açıklamalarda önce Tralleis"e destek verdiğini ifade etti. 11 ay önce kendileri bağladıkları suyu hiçbir gerek yokken kendileri kesti. Yapılan olay hukuksuzluktur , biz bu konuda İdare Mahkemesine başvurarak, yasal süreci başlattık. Yasal sürecin sonu bizim lehimize veya aleyhimize sonuçlanırsa; sonuçlara katlanmaya hazırız. Ancak bizim yerel yönetimden isteğimiz 2010 yılı kazı programının belli olduğu ve hazırlıkların devam ettiği bir dönemde hukuki süreç sona erinceye kadar bizi rahat bırakmasıdır” şeklinde konuştu.
Çine Belediyesi"nin Çine"de yapılan kazılarda Avusturyalı meslektaşlarına destek olduğunu savunan Dinç; kazı hazırlıklarına çevre belediyeler ve kuruluşlardan gönderilen su tankerleriyle başladıklarını sözlerine ekledi. iha