İsrail'in Gazze'ye saldırıları planını aylar öncesinden yaptığı ortaya çıktı. Daha da ötesi 22 Aralık'ta Ankara'ya gelen Olmert, 5 saat ateşkes konuşurken Erdoğan'ı da kandırmış.

İsrail Gazze'yi vurmaya devam ediyor. Dünyanın tepkisine rağmen süren saldırılarda 100 tondan fazla bomba atıldı. İsrail-Filistin mücadelesinde son 60 yılın en büyük katliamı olarak tarihe geçen saldırıların planının 6 ay önceden yapıldığı ortaya çıktı. Daha da ötesi, İsrail Başbakanı Olmert, 22 Aralık"ta Ankara"ya gelerek 5 saat boyunca ateşkesi görüşürken operasyon kararını çoktanvermişti.. İşte ateşkes masasında katliam planlarının deşifresi:

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, Yahudilerce kutsal olan Hanuka (Işıklar) bayramının son günü gerçekleştirilen katliamın arka planını deşifre etti.

Haaretz'de dün yer alan habere göre; Hamas'la ateşkes anlaşmasına imza atan Savunma Bakanı Ehud Barak, İsrail ordusuna operasyona başlama talimatını 18 Haziran'da verdi. Tel-Aviv, ateşkesle geçen süreyi askerî açıdan hazırlık, istihbarat toplama ve kamuoyunu yanıltmak için kullandı. Hamas'ı hazırlıksız yakaladı. Ateşkesin 19 Aralık'ta bitmesinin ardından Gazze'den fırlatılan Kassam füzeleri bu planın uygulamaya konulmasının da yolunu açtı. İsrail önceki gün Gazze'ye bomba yağdırdı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Mısır'lı meslektaşı Hüsnü Mübarek'le görüşmesinin ardından yaptığı açıklama da Haaretz'in iddialarını doğrular nitelikteydi: "Hamas, İsrail'in saldıracağını düşünerek hareket etmeliydi."

Hürriyet gazetesi yazarı Ferai Tınç'ta benzer konuyu yazısında yer verdi..

O resimler birer ikişer önümüze düştükçe, Gazze"nin felaketine ağlamamak imkansız.

Ateşkes süreci yine başarısızlıkla sonuçlandı. Bunca acı karşısında haklıyı haksızı aramadan, bundan sonra ne yapılabileceğini düşününce aklıma Olmert"in bir hafta önce Ankara"ya yaptığı ziyaret geliyor.

Başbakanı Ehud Olmert ile Başbakan Tayyip Erdoğan"ın Ankara"da beş saati aşkın süre neler konuştukları dışarıya pek yansımadı.

Örneğin, Aralık başında Hamas"ın Ankara"dan arabuluculuk için devreye girmesini istediği de pek duyulmadı. Ankara"nın buna yanaşmadığı da.

Felaket geliyorum demedi ama geldiğini herkes görüyordu.

Son altı ay ateşkes süresi içinde İsrail, Hamas"ın kontrolündeki Gazze"de halkın durumunun düzelmesi için önemli adımlar atmadı.

Hamas da bir şey yapmadı. Eğitim kamplarında faaliyetlerin sürdüğü, Hamas"ın bir hazırlık içinde olduğu haberleri yüzünden son haftalarda kuşatmayı sıkılaştırarak halka yardım malzemelerinin ulaşması engellendi, Gazze"de durum daha da kötüleşti.

Gerginliğin tırmanmasıyla birlikte Hamas"ın uluslararası planda yaptığı girişimlerin izolasyonu kırma amacını taşıdığı diplomasi kulislerinde konuşuluyordu.

Ankara bu teklife uzak durdu ama Olmert ziyareti öncesinde Gazze konusu Türkiye"nin ileride arabuluculuk oynayabileceği temeli hazırlayacak gelişmeler yaşandı.

***

İSRAİL"in Gazze saldırısı, Başbakan Tayyip Erdoğan"ı zor durumda bıraktı. Başbakan, Olmert"i İsrail-Suriye ilişkileri çerçevesinde telefon ile aramak üzereyken saldırı nedeniyle vaz geçtiğini söyledi, "Çünkü bu bize karşı yapılmış bir saygısızlıktır. Biz, şu veya bu ülke değiliz. Her şeyden önce demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletiyiz. Barışı yaygınlaştırmak, onu egemen kılmak için gayret eden bir ülkeyiz" dedi.

Erdoğan, kendi kamuoyunu bu açıklama ile yatıştırırken, bu tırmanışı beklemediği mesajını da vermiş oldu.

Gerçekten böyle miydi?

Gerilimin tırmanmakta olduğu bir dönemde yapılan bu ziyaret sırasında Olmert ile Gazze konusunda neler tartışıldığının ayrıntılarını bilmiyoruz.

Ama bildiğim bir şey var. O da, 18 Aralık"ta Başbakan Olmert"in , İsrail Savunma Bakanı ile Tel Aviv"deki Savunma Kuvvetleri Merkez Karargahı"nda bir araya gelerek, bu operasyona onay verdiği.

Haber dünkü İsrail gazetelerinde yer aldı.

Yani Olmert, 22 Aralık"ta Ankara"ya geldiğinde operasyon kararı alınmıştı.

İsrail gazetelerinde yayınlanan bir başka habere göre de Başbakan Erdoğan, Olmert ziyaretinden önce Hamas lideri İsmail Haniye ile telefon görüşmesi yaptı ve Gazze kuşatmasının kaldırılması için Olmert ile konuşacağını söyledi.

Gazze"de bir şeyler olacağı biliniyordu ama ne yazık ki kimse olacakları engelleyemedi.

***

ONLARCA insanın felaketinin önüne geçilemedi ama önümüzdeki günlerde yine arabuluculuk girişimleri başlayacak.

Hamas ile İsrail arasındaki arabuluculuk sürecinde baş rolü oynayan Mısır"ın durumu eskiye göre zayıfladı. Mısır"da, İran"ın Hamas ile bölgede elini güçlendirmeye çalıştığı görüşü var.

Hamas yönetimi ise İsrail kuşatmasına karşı Mısır"ın yeterli yardım yapmadığı iddiasında.

Önümüzdeki günlerde, Ankara"nın yeni bir ateşkes anlaşması için devreye girmesi kimseyi şaşırtmamalı.

Bu hem Hamas"ın hem de, Olmert ziyareti öncesi Haniye ile konuşulduğunu bildiği halde bu meseleyi büyütmeyen İsrail"in hazırda tutmak istediği bir alternatif olabilir.


Zaman-Hürriyet