Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun kararıyla, 17 Eylülde yeni uygulama başlayacak. Yilda üç defa borcun yarısını ödemeyenlerin kartı, nakit çekimine kapatılacak.
 
Kredi kartında asgari ödeme, borcu bitirmiyor, artırıyor. Uzmanlar, “1000 liralık kredi kartı borcu, asgari ödemeyle ancak 3.5 yılda biter” diyor.
 
Harcamalarında kredi kartını yoğun olarak kullanan ve borcu olan tüketiciler için kritik tarih yaklaşıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından borcunu düzenli ödemeyenlere yönelik uygulama 17 Eylülde başlıyor. Düzenlemeye göre bu tarihten sonra kredi kartı borcunun en az yarısını üç defa ödemeyenler, kartlarından nakit avans çekemeyecek.
 
Türkiye’de 18 milyona yakın kişinin cebinde yaklaşık 50 milyon kredi kartı bulunduğu, yaklaşık 10 milyon tüketicinin de kredi kartı borcunun sadece ‘asgari’ tutarını ödeyerek günü kurtardığı için uygulama yepyeni bir dönemi başlatacak. Uygulama ile ‘asgari tutar’, borcun yüzde 20’sinden yüzde 40’ına yükselmiş olacak. Uygulamanın başlamasının ardından vatandaşların kredi kartı borcunu, tüketici kredisiyle kapatabilmek için bankalara koşması bekleniyor.
 
Tüketici dernekleri ise, bunu fırsat bilen tefecilere karşı vatandaşı uyarıyor. BDDK’nın düzenlemesini fırsat bilenler, borcu kefil ve sözleşme istemeden 12 aya kadar taksitlendirme imkânı sağlayarak müşteri çekmeye başladığı dikkat çekiyor. Bu tür şirketlere karşı tüketiciyi uyaran dernekler, “BDDK izni olmadan para toplayıp vergi vermiyor. Kredi kartını kapatmanın en güvenliyolu düşük faizli kredi kullanmak. Bu sayede aylık yüksek faiz ödemekten de kurtulmak mümkün” tavsiyesi yapıyor. Dernek yetkilileri, asgari ödeme tutarı ödemenin alışkanlık haline gelmemesi için böyle bir karar alındığını belirterek, “Borcunun asgari tutarını ödeyen tüketicilerin kartlarının limiti artırılmayacak” uyarısında bulunuyor.
 
Kredi kartı faizi kredinin 3 katı
Kredi kartında sıkı tedbir alınmasının amacının, son dönemde asgari ödeme ile günü kurtarmaya çalışanların sayısındaki artışı önlemek olduğu belirtiliyor. Tüketici dernekleri yetkilileri, kredi kartı faizlerinin yüzde 2.75 civarında, tüketici kredisi faiz oranlarının ise yüzde 1’lerde olduğunu hatırlatıp; tüketicilerin icraya düşmemesi için kredi kullanıp kredi kartı borcunu kapatmasını tavsiye ediyor. Uzmanlar, bankalara da, toplumsal bir sıkıntı yaşanmaması için kredi kartını kapatmak isteyen tüketiciler için ya özel bir program yapması ya da kredi kullanımında daha esnek davranmasını tavsiye ediyor.