Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, bazı temaslarda bulunmak üzere geldiği Trabzon'da, TGC Oruç Reis Firkateyni'nde basın toplantısı düzenledi. İlk kez 'Kardeş kanı dökülmesin' açıklamasında bulunan Başbuğ, TSK'ya karşı asimetrik psikolojik harekat yürütüldüğünü ileri sürdü. Orgeneral Başbuğ, özetle şu mesajları verdi:

ÇATIŞMA UYARISI

Önyargılı olarak bazı çevreler ve kişiler tarafından TSK'ya karşı asimetrik psikolojik harekat yürütülmektedir.


Terör olaylarını TSK ile ilişkilendirmeyi, PKK yapabilir. Ancak siyasiler ve gazeteciler yapamaz, yapmamalıdır.


Bizi en çok üzen ve yaralayan noktalardan biri, TSK içinde bizlere canları emanet edilen Mehmetçikler üzerinden kanlı hesaplar yapabilenlerin olduğunun düşünülmesi, ileri sürülmesi konusudur.


TSK'ya karşı psikolojik harekat yürütenlere diyorum ki bulunduğunuz yol, bulunduğunuz yer doğru değildir.


Ziyaret ettiğimiz her bölgede halkımızın Türk ordusuna, komutanlarına olan sevgisini her vesileyle görmekteyiz, bu bizim için en büyük güçtür. En büyük gücümüz bu sevgi saygı ve güvendir.


Toplumun bütün kesimleri sağduyulu olmak, tahriklere kapılmamak zorundadır.


Farklılıklara elbette saygılı olmalıyız. Ancak farklılıklara saygılı olmak her zaman farklılıklarımızı öne çıkarmayı da gerektirmez.

HATALARI ÖRTMEYİZ

TSK'nın hiçbir zaman hataları örtme, suçluları koruma durumu olmamıştır.


Terör olaylarında elbette bazen hatalar, eksiklikler olabilir. TSK ihmal ve eksikliklerin olduğu bütün olayları da, yargıya taşımak zorundadır ve taşımaktadır.


Türkiye bölünmez. Siz olduğunuz, biz olduğumuz sürece kimse Türkiye'yi bölemez ama yeter ki kardeş kanı akmasın, bütün mücadelemiz o.

Yargıya mesaj verdi!

Orgeneral İlker Başbuğ, adli makamların ihbar mektuplarına ve gizli tanıkların verdikleri ifadelere karşı daha duyarlı ve daha dikkatli hareket etmeleri gerektiğine işaret ederek, bu gibi durumlarda Türk Silahlı Kuvvetleri ile bilgi teatisi ve iş birliğinde bulunulmasını, aksi durumlarda kurumlar arası çatışmalara neden olunabileceğini vurguladı. Başbuğ, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, yasaların kendisine verdiği görev ve sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduğunu ve hazır durumda olmaya mecbur olduğununu belirtti.

Neden Oruç Reis?

Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un açıklamalarını bir Oruç Reis Fırkateyni'nde yapması dikkat çekti. Orgeneral İlker Başbuğ, gemide açıklama yapmasının özel bir anlam taşıdığını da dile getirdi. Orgeneral Başbuğ'un bu sözlerine değişik anlamlar yüklendi. Ancak son dönemde özellikle Deniz Kuvvetleri'nde cunta yapılanlamalarının gündeme gelmesi ve bu kapsamda çok sayıda subayın tutuklanmasının ardından özellikle bu mesajların bir firkateynden verilmesi dikkat çekti.

Trabzon notları

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, beraberindeki kuvvet komutanlarıyla Trabzon Valisi Recep Kızılcık'a ziyarette bulunduktan sonra, valilik binası önünde bekleyen vatandaşlarla bir süre sohbet etti.


Eşinin Karadenizli olduğunu hatırlatan Başbuğ, Karadeniz damadı olmaktan gurur duyduğunu söyledi.


Ziyaret kapsamında bir ilköğretim okulunu ziyaret eden Başbuğ, "Son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığımızın bütçesi, Milli Savunma Bakanlığımızın bütçesini geçmektedir. Biz bundan mutluluk duyuyoruz" dedi.


Oruç Reis Firkateynindeki basın toplantısına, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık ve Erzincan'daki 'ıslak andıç' uygulamasıyla ilgili olarak ifadesi alınacağı ileri sürülen 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk'in de da aralarında bulunduğu, bazı komutanlar katıldı./yeni şafak