AYDINPOST ÖZEL/Filiz ÖZDEMİR-Bazı tezgahlarda tüm bunların yanı sıra  hediyelik eşya ve topraktan yapılan testi, bardak, güveç gibi yöresel  eşyalar bulmak da mümkün oluyor. Özellikle bölge dışından gelenlerin uğrak yeri durumundaki tezgahlar, hem yerli hem de yabancı turistler için keyifli bir alışveriş imkanı sunuyor. Sultanhisar’da karayolu üzerinde bulunan tezgah sahipleriyle görüşüp mesleğin zorluklarını ve keyifli yanlarını  sorduk.

Hatice Karahallı: Başlangıçta kendi ürünlerimizi değerlendirmek için bu işe başladım. Burada sattığım ürünlerin bir çoğunu kendi bahçemde yetiştiriyorum. Sabah erken saatlerden akşam geç saatlere kadar tezgahın başında bulunduğumdan bazen yorucu olabiliyor.  Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında tatil mevsimi olduğundan işler daha yoğun oluyor. Kışın ise müşteriler genellikle zeytin, zeytin yağı ve taze meyve suyu tercih ediyorlar. Evde yaptığım salça ve reçeller çok rağbet görüyor. Bu ürünler sayesinde 15 senelik devamlı müşterilerim oldu. Gelirim çok iyi değil ama en azından pazar pazar dolaşmadan ürünlerimi değerlendirebiliyorum. Benim için en büyük avantajı bu.

Seher Yiğit: Yol kenarındaki tezgahlardan alışveriş yapmanın müşteri açısından en büyük avantajı günlük taze ürün bulabilmeleri. Ama bu bizim için bazen dezavantaj oluyor. Çünkü müşteri az olduğunda ürünler elimizde kalıyor ve sıcaktan hemen bozuluyor. Aynı gün satılmayanları ertesi gün dökmek zorunda kalıyoruz.  . Örneğin bu sene çilekten epeyce zarar ettik. Fiyatı yüksek olduğundan satılamadı ve bir gün içinde çürüdüğünden dökmek zorunda kaldık. Kışın müşteri sayısı azalsa da ürünler daha uzun süre tezgahta kalabildiği için fazla fire olmuyor. Son  yıllarda tezgah sayısı çoğaldı. Bu da satışlarımızın azalmasına neden oldu.

Celal Şahin: Yoldan geçen herkes bizim müşterimiz. Yerliler kadar yabancı turistlerde bizden alış-veriş yapıyor. Bu iş sayesinde  bir çok milletten dostum oldu. Buradaki ürünlerin bir kısmını kendimiz üretiyoruz bir kısmını ise alıp satıyoruz. Taze meyve, zeytin ve zeytinyağı, ev yapımı reçeller en çok rağbet gören ürünler. Ben ürün çeşitliliğine çok önem veriyorum. Domates reçeli bile bulunduruyorum. Bu işin en zor yanı yorucu olması. Çünkü her gün tezgahı açık tutmamız gerekiyor ve mesaimiz gün doğumundan gün batımına.