Yaşanan saman sıkıntısı nedeniyle samanı elinde tutan pek çok üretici satışa başlayınca Trakya’dan Aydın’a tırlarla saman taşınmaya başladı. Tır şoförleri için ise son yılların en karlı işi ise samancılık oldu.

Trakya’dan sardığı samanları Aydın’da hayvancılığın yoğun olduğu köylere getiren tırcılar, bir tır samanı park ettikleri yerde bir saat içinde satıyor. Trakya’dan sardığı samanı sabah saatlerinde Koçarlı İlçesi’ne bağlı Cincin Köyü’ne getirdiğini ve samanı olan için Pazar sıkıntısı olmadığını belirten Çineli tırcılardan Osman Sucuoğlu, “Trakya bölgesine mal sarmıştım. Dönüşte de saman sardım. Getirdim buraya tırı park ettim. Hayvancılık yapan vatandaşlar kendileri traktörlerine yükleyip samanları satın alıyor” diye konuştu.

İşkembeli hayvanların sağlığı için saman yemelerinin şart olduğunu ancak bu yıl ciddi bir saman sıkıntısı yaşandığını belirten Cincin Köylü çiftçilerden Ahmet Serindağ, bu yıl saman fiyatlarının geçen yıla oranla 2-3 kat daha pahalı olduğunu belirtti. İlk günlerde pahalı olmasına rağmen hiç saman bulunmadığını belirten Serindağ, son günlerde bölgeye saman gelmeye başladığını belirtti.

Sorunun çözümü için yetkililerden yardım beklediklerini ifade eden çiftçiler ise, Aydın Milletvekillerinin ve Bakanlıkların saman ithalatına sıfır vergi açıklamasının bile karaborsaya düşen samanın pazara çıkmasını sağladığını belirterek, bir an önce ithalat yapılmasını beklediklerini ifade ettiler.

BUĞDAY VE ARPADAN DAHA KIYMETLİ OLDU

Bir zamanlar yakılarak imha edilen arpa ve buğday saplarından yapılan saman bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle buğday ve arpadan daha kıymetli oldu. Samanın kilosu bu yıl buğday ve arpanın kilosu ile aynı değerde satılmaya başladı. Geçen yıllarda 20-25 kuruşa satılan samanın kilosu bu yıl şu an itibariyle 57 kuruşa satılıyor.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png