Servetlerini sıfırdan yaratan Waren Buffett ve Bill Gates gençlere, krizde paniğin geride kaldığını, kapitalist sistemin ise hâlâ sağlam durumda olduğunu söyledi

Dünyanın en zengin iki adamı, kapitalizmin hâlâ ayakta ve iyi durumda olduğunu söyledi. Ünlü yatırımcı Warren Buffett ve Microsoft"un kurucusu Bill Gates, Columbia Business School"da okuyan 1000 öğrenciye kriz sonrasındaki yeni dünyayı nasıl gördüklerini anlattı. Buffett yaptığı konuşmada finansal paniğin geride kaldığını söylerken hisselerin dip seviyede olduğunu vurguladı ve “Çekici bulduğunuz bir şey varsa kaçırmayın” mesajı verdi.

Buffett son olarak Burlington Northern Santa Fe adlı bir demiryolu şirketini 34 milyar dolara satın almıştı. Dünyanın ikinci zengin adamı, bu yatırımın nedenini soran bir öğrenciye ise şu yanıtı verdi: “Küçükken babamdan bir tren istemiştim, almamıştı. (Alkışlar) Bunu bir düşünün. Demiryolları bu ülkenin geleceğine bağlıdır. Demiryollarını buradan çıkarıp başka bir ülkeye götüremezsiniz.” Buffett bir başka soruya ise krizde uykusuz bir gece geçirmediğini söyledi.

Yine de yarattık

Bill Gates ise öğrencilere seslenirken, “Hata yapabildiğimizi kanıtladık” dedi. Ancak sistemin ana öğelerinin hâlâ ayakta olduğunun altını çizen Gates, “Ülkenin en karanlık günlerinde dahi hâlâ yaratıyor, üretiyorduk. Kapitalizm hâlâ hayatta ve harika bir şey” dedi. Buffett ise, “Geçtiğimiz sonbahar arkamızdan vurulduk. Buna rağmen ekonomimizin ayakta kalacağına dair bir kuşku duymadım” diye konuştu.

CEO"lara sopa şart

Buffett konuşmasında devletin kurtardığı şirketlerin CEO"larına da yüklendi: “CEO"lara bugüne kadar hep ödül verildi, önlerine sopalara takılmış havuçlar konuldu. Ancak bundan sonra daha fazla sopa olmalı.”

Buffett ve Gates"den gençlere tavsiyeler

Warren Buffett:

* Doğru insanla evlenin. Bu hayatınızın tamamını etkiler.

* Nakit tutmak, yapabileceğiniz en kötü yatırım tercihidir.

* Perişan durumdaki piyasalar ve kötü ekonomik durum sizin dostunuzdur. Asla var olan ekonomik koşullara bakarak hisseleri satıp satmama kararı vermeyin.

* Hayranlık duyduğunuz bir şirkette çalışın. Bunun için mücadele verin. Ben Graham"ın şirketinde resmi olarak işe alınana kadar aylarca ücretsiz çalışmıştım.

Bill Gates:

* Bilişim, çevreyle dost enerji ve ilaç sektörünün önümüzdeki dönem parlayacağını düşünüyorum. Bu alanlara yönelmenizi tavsiye ederim.

* Tutkuyla sevebileceğiniz bir iş bulmaya odaklanın, onu bulana kadar denemeler yapın.

BUFFETT SÜVETER, GATES TAKIM ELBİSE GİYDİ

Gençlere seslendikleri toplantıda Gates takım elbise ve kravat giymeyi tercih etti. Yürürken ceketinin astarının parlak kırmızısı göz alıcıydı. Columbia"da 1951 yılında master yapan Buffett ise okulun armasının basılı olduğu bir süveter giydi./vatan