Kolon kanserine dikkat çekebilmek için dün 100 kişi 56 kat, bin 344 basamak çıkarak Türkiye'nin en yüksek binasının zirvesine ulaştı. Amaç, kanserin artık ölümcül bir hastalık olmadığını ve çaba sarf edilirse yenilebileceğini göstermekti. Kadınlarda rekor kırarak 14 dakikada tüm basamakları çıkan Yegane Güley 15 aylıkken kanserden kaybettiği babası için madalyasını aldı. Türkiye'de en sık rastlanan kanser türlerinin başında gelen kolon kanserine dikkat çekmek isteyen uzmanlar ve gönüllüler İstanbul Sapphire'in merdivenlerinden binanın en üst katına çıktılar.
 
Sağlık Bakanlığı Sağlık Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer ve Yardımcısı Dr. Nejat Özgül haftalardır form tutuyorlardı onlar da tırmanışa katıldı.
 
Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayip Yalçın ve Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Adil Baykan basamaklar yerine asansörü tercih eden bilim adamları oldu.
 
Katılacakların hepsinden sağlık raporu istendi. Buna rağmen her on katta bir sağlık görevlileri hazır bulundu. Katımcılar "Kolon Kanseri Bilinçlenme Koşusu" yazılı beyaz tişörtler giydiler. Ve Sapphire'nin içinde silah atışı ile yarışma başladı.
 
Tırmanış sırasında binanın tüm asansörleri kapatıldı. Böylece asansörle kat atlama sorunu ortadan kaldırıldı. Ancak yarışa katılmayanların kontrollü olarak asansöre binmesine izin verildi.
 
ERKEN TEŞHİS İÇİN
 
Kendisi de haftada üç gün spor yapan Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer İstanbul'un en yüksek binasının merdivenlerinden yarışa ilk başlayan kişi oldu iyi bir performans gösterdi.
 
54 yaşındaydı, katları fazla acele etmeden tırmandı. Buna rağmen kendisine yetişmemiz pek mümkün olmadı. Son on katta Prof. Dr. Tuncer'i takip ettim, 46'ncı katta beni geçti.
 
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkan Yardımcısı Dr. Nejat Özgül ise kanserden katılmada kilo kontrolünün çok önemli olduğunun altını çizdi. "Ben de 8 kilo verdim, diyete devam ediyorum" dedi. Yaşam sitilinde yapılacak değişikliklerle hareketli bir hayata geçilerek kanserden yüzde 50 oranında korunulabileceğini söyledi. Yeme içme alışkanlıklarının bu kanserden korunmada çok etkili olduğunu söyledi.
 
Tırmanışa 100 kişi katıldı. Kolon kanserini yenen bir hasta da kaydını yaptırmıştı ancak son anda gelmekten vazgeçti.
 
Cenk Turan erkeklerde şampiyon oldu, dokuz dakikada Sapphire'in tüm basamaklarını çıkmayı başardı. Kadınlarda birincilik ödülünü ise 39 yaşındaki Yegane Güley kazandı. Henüz 15 aylıkken babasını kanser nedeniyle kaybetmişti. Hiç görmediği babasının anısına 14 dakikada zirveye ulaştı.
 
Ödül törenini kanserle sekiz yıl mücadele edip zatürree nedeniyle hayatını kaybeden kanser savaşçısı Kazım Kanat'ın oğlu Mesut Kanat sundu. Yüzde 90 erken teşhis ile önlenebilen ve 40 yaş üstü herkesi risk grubuna dahil olduğu kolon kanseri düzenli egzersiz yapanlarda çok daha az görülüyor. Lifli gıda, düşük yağlı beslenme, bu hastalığın önlenmesinde etkili.
 
Dünyada her yıl bir milyon kişi Türkiye'de ise 6 bin kişi kolon kanserine yakalanıyor. Her 10 yılda bir kolonoskopi yapılarak bu hastalığın erken teşhisi mümkün.
 
sabah