Hakkari'deki saldırıda şehit düşen askerlerin cenazeleri memleketlerine ulaştı. Uzman Çavuş Samet Kılıç'ın Ordu'da, Uzman Çavuş Turan Kurt Balıkesir'de Jandarma Er Vedat Güler'in Ardahan'da cenazeleri toprağa verilirken, diğer şehitler ise yarın memleketlerinde düzenlenecek törenle son yolculuklarına uğurlanacaklar.

'ANNE BEN YAŞIYORUM' TELEFONU

Hakkari'nin Çukurca İlçesi yakınlarında askeri konvoya terör örgütü PKK'nın düzenlediği mayınlı ve roketatarlı saldırısında şehit olan er Vedat Gülder'in cenazesi, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı’na bağlı Jandarma Yarbay Yusuf Turgut Filo Komutanlığı’nda düzenlenen törenin ardından askeri uçakla Kars havalimanına getirildi. Oğlunun Türk Bayrağı’na sarılı tabutunu karşılayan Hüsamettin Gülder, “Allah’ım oğlumun kanını onlara koyma yarabbim" diyerek gözyaşı döktü.



Şehit Er Vedat Gülder'in cenazesi Van'dan Ardahan'ın Göle İlçesi'ne götürülmek üzere askeri uçakla öğle saatlerinde Kars Havalimanı'na getirildi. Şehit er Vedat Gülder için Kars'ta düzenlenen törene Vali Ahmet Kara, Belediye Başkan AK Partili Nevzat Bozkuş, Tugay Komutanı Kurmay Albay Zeki Gürcan, Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, ve şehit erin yakınları ve askerler katıldı. Şehit er Vedat Gülder’in cenazesi töreni ardından ambülansa konularak defnedilmek üzere Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı Budaklı Köyü’ne gönderildi.

 

Şehit oğlunun cenazesi uçaktan indirilirken güçlükle ayakta durabilen baba Hüsamettin Gülder gözyaşlarını tutamadı. Vali Ahmet Kara, baba Gülder’in koluna girerek sakinleştirmeye çalıştı. Baba Gülder, “Oğlumla her akşam görüşürdük, 'İyiyim' derdi. 20 yılda büyüt besle, getir, 2 dakikada kurban et. Oğlumun kanını onlara koyma yarabbim" dedi.

Vali Ahmet Kara, Türk milletine başsağlığı dilerken, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu tür terörist hareketlere boyun eğecek ve onlara eyvallah diyecek durumda değil. Kimse bizden bunu istemesin. Hukuk devleti içerisinde demokrasiden ödün verilmeden gereği yapılacaktır" diye konuştu.

"KANLI DÜĞÜNE Mİ GELDİNİZ?"

Çukurca'dan Hakkari'ye giden askeri konvoya terör örgütü PKK'nın düzenlediği mayınlı ve roketatarlı saldırısında şehit olan Jandarma Onbaşı Vedat Gülder'in cenazesi memleketi Ardahan'ın Göle ilçesinde ağıtlarla toprağa verildi. Acılı baba Hüsamettin Güler, cenaze için evinin önüne toplananlara, "Oğlumun kanlı düğününe mi geldiniz?" dedi.

Askeri uçakla Kars'a buradan da karayolu ile doğum yeri olan Ardahan'ın Göle ilçesine getirilen 21 yaşındaki Jandarma Onbaşı Vedat Gülder için kaymakamlık önünde bir tören düzenlendi. Tören ardından şehit onbaşının naaşı Budaklı Köyü'ne götürüldü. Gönül- Hüsamettin Gülder çifti 3 çocuklarından en küçüğü olan Vedat Gülder'in tabutuna sarılarak gözyaşı döktü. Şehit olmadan bir gün önce oğlu ile telefonda görüştüğünü ve 18 Ağustos'ta izin alarak memlekete geleceğini belirten baba Hüsamettin Gülder, bugün cenazesinin geldiğini anımsattı. 

Tezkeresine 6 ay kala şehit düşen Vedat Gülder'in babasına telefonda, "Babacım, 18 Ağustos'ta izne ayrılıyorum. Tarlada yardım için yanına geliyorum. Bayramda da yanınızdayım" dedi. 

Hüsamettin Gülder, başsağlığı vermek için evine gelenlere, "Oğlumun kanlı düğününe mi geldiniz? Canımı aldılar. Canım gitti" diye Kürtçe ağıt yaktı. Kardeşlerinin ölüm acısıyla yıkılan abla ve ağabeyi sinir krizi geçirdi. Şehit onbaşının 2 yaşındaki yeğeni Emre'nin dayısının naaşı başında ağlaması ve tabutun üzerinde emziğinin kalması yürekleri burktu. Sinir krizi geçiren ve sürekli gözyaşı döken şehidin yakınlarını sağlık görevlileri ve köylüler sakinleştirdi.

Köy mezarlığı önünde İl Müftüsü Galip Akın tarafından kıldırılan cenaze namazına Vali Mustafa Tekmen, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy (AKP), 25'nci Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gümüştekin, İl Jandarma Komutanı Albay Samit Tomak, Göle Kaymakamı Kemal Atasoy, Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Yıldız, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve çok sayıda kişi katıldı. Kılınan cenaze namazı ardından Jandarma Onbaşı Vedat Gülder, gözyaşları ve ağıtlar arasında toprağa verildi. Cenaze törenin ardından köylüler, 'Şehitler ölmez vatan bölünmez', 'Kahrolsun PKK' diye slogan attı. 

ŞEHİT KILIÇ GÖZYAŞLARI ARASINDA TOPRAĞA VERİLDİ

Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde şehit düşen Uzman Çavuş Samet Kılıç'ın cenazesi memleketi Ordu'nun Perşembe İlçesi'ne bağlı Soğukpınar Köyü'ne getirildi. Burada düzenlenen cenaze törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Orhan Düzgün, AK Parti Milletvekili Fatihan Ünal, CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız, Garnizon Komutanı Jandarma Albay İsmail Güzey, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, askeri erkan ve yaklaşık 10 bin kişi katıldığı. Cenaze törenine katılanlar 'Kahrolsun PKK', 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganları atıldı.

24 RAKAMININ SIRRI

24 Temmuz'da 24 yaşındaki Merve Kılıç ile evlenen, şehit düşmeden 24 saat önce de annesi Ömür Kılıç ile telefonla görüşen ve evliliğinin 24' ncü gününde şehit olan Uzman Çavuş'un Türk bayrağına sarılı tabutuna sarılarak gözyaşı döken yakınları sinir krizleri geçirdi. 

Eşi Merve Kılıç, tabutunun başında ayakta bekleyerek gözyaşlarına boğuldu. 48 yaşındaki baba Ahmet Kılıç ve anne 46 yaşındaki Ömür Kılıç fenalık geçirdi. 

Yakınları tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı. Ömür Kılıç, "Mavi gözlüm. Kuzum. Ben seni böyle mi görecektim. Buraya böyle mi gelecektin" diyerek ağıt yaktı. Annenin ağıtları yürek parçaladı. 

Ailenin 2 erkek çocuğundan büyüğü olan Samet Kılıç askeri törenin ardından ikindi üzeri kılınan cenaze namazından sonra aile mezarlığında toprağa verildi.

UZMAN ÇAVUŞ TURAN KURT BALIKESİR'DE DEFNEDİLDİ

Hakkari Çukurca'daki hain saldırıda şehit düşen evli ve 2 çocuk babası Uzman Çavuş Turan Kurt'un cenazesi, Balıkesir'in İvrindi ilçesinde toprağa verildi.

Balıkesir Havaalanı'na getirilen şehidin naaşı, buradan İvrindi'deki evinin önüne götürüldü. Bu sırada uzman çavuşun ailesi ve yakınları, sinir krizleri geçirdi.

Ambulansın içinde bulunan tabuta sarılan şehidin eşi Şerife Kurt, ''Ağlamayacağım, o köpekleri sevindirmeyeceğim. Senin çocuklarını kimseye muhtaç etmeyeceğim'' dedi.

Daha sonra şehit Kurt'un cenazesi, törenin düzenlendiği İvrindi Merkez Camisi'ne getirildi. Şerife Kurt, burada da kendisini teselli etmeye çalışan ve şehidin kuzeni olan Jandarma Okullar Komutanlığına atanan Tümgeneral Ali Lapanta'ya, ''Onun mavi gözlerini bir kere daha görecek miyim?'' diyerek eşinin tabuttaki cesedine bakmak istedi. İzin verilmeyince Kurt, tabuta sarıldı.

Eşinden sonra şehidin 16 yaşındaki oğlu Furkan Kurt'un da tabutuna sarılarak babasıyla vedalaşması, törene katılanlara duygulu anlar yaşattı.

Şehidin annesi Nihal Kurt, yaşananlara fazla dayanamayınca fenalaştı ve ambulansla İvrindi Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Cenaze töreni, 8 bin nüfuslu ilçeden daha fazla kalabalığın katılımıyla gerçekleştirildi.

İl Müftüsü Turgut Açari'nin kıldırdığı cenaze namazına, Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Belediye Başkanı İsmail Ok, AK Parti Balıkesir milletvekilleri Cemal Öztaylan, Ali Aydınoğlu, Tülay Babuşcu, CHP milletvekilleri Namık Havutça, Ayşe Nedret Akova ve Haluk Ahmet Gümüş, MHP milletvekili Ahmet Duran Bulut, Garnizon Komutanı Tümgeneral Erdal Öztürk, 9. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kubilay Selçuk da katıldı.

Namazın kılınmasından sonra şehidin cenazesi, ilçe mezarlığında toprağa verildi.

Törene katılan vatandaşlar, ''Şehitler ölmez vatan bölünmez, Kahrolsun PKK, Vatana uzanan eller kırılsın'' şeklinde sloganlar attı.

KIRIKKALE ŞEHİDİNİ UĞURLADI

Hakkari-Çukurca karayolundaki terörist saldırıda şehit olan uzman çavuş Nazir Elitok'un cenazesi Kırıkkale'de toprağa verildi. Şehit Nazir Elitok'un cenazesi, Yuva Mahallesi 2483. Sokak'ta bulunan babaevine getirildi. Bu sırada şehidin annesi, babası ve kız kardeşi, tabuta sarılarak ağladı.

BAKAN KILIÇ PROTESTO EDİLDİ

Baba evinde ''Şehitler ölmez vatan bölünmez'' sloganları ve tekbirlerle karşılanan şehit Nazir Elitok'un cenazesi, daha sonra Nokta Camisi'ne getirildi. Burada düzenlenen törene, şehidin ailesi, yakınları, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Vali Yusuf Hakan Güner, Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Garnizon Komutanı Tuğgenerel Selçuk Bayraktaroğulu, AK Parti Kırıkkale milletvekilleri Oğuz Kağan Köksal ile Ramazan Can ve vatandaşlar katıldı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Şehidin Türk bayrağına sarılı naaşı katafalka konulduktan sonra baba Kamil Elitok, oğlunun tabutunun başına gelerek asker selamı verdi. Daha sonra oğlunun tabutuna sarılarak ağlayan anne Nadiye Elitok'a yakınları ''Sen şehit annesisin, ağlayıp düşmanlarını sevindirme'' diyerek teselli etmeye çalıştı. Şehidin eşi Tuğba Elitok da tabuta sarılarak ağladı. Oğlunun tabutu başından ayrılmak istemeyen anneyi ve şehidin eşini kadın askerler ve yakınları güçlükle teskin etti. Şehit Nazir Elitok'un Yozgat Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru ağabeyi Ömer Elitok da şehit kardeşinin tabutunun başında dua okudu ve tabuta sarılarak ağladı. 

Kırıkkale Müftüsü Bekir Gerek'in cenaze namazı kıldırmasının ardından şehit Nazir Elitok'un cenazesi bir süre top arabasında taşındı. Daha sonra askerlerin omuzunda taşınan cenaze, cenaze arabasına konularak Kırıkkale Şehitliğine gönderildi. Törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Genelkurmay Başkanlığı ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'un çelenkleri dikkati çekti.

Bu arada, şehit Nazir Elitok'un fotoğrafını yakalarına takan cenaze kortejinin geçişi sırasında slogan atan grup, Bakan Suat Kılıç ile milletvekillerini protesto etti. Suat Kılıç'ın olduğu bölgeye doğru yürümek isteyen grup ile polis arasında gerginlik yaşandı. Polisin dağılmaları konusunda uyardığı, sloganlar atan ve Bakan Kılıç'ı protesto eden grup, çevik kuvvet tarafından dağıtıldı. Kırıkkale'nin cadde, sokak ve bulvarlara bulunan birçok evde Türk bayraklarının asılı olduğu görüldü. Cenaze alkışlarla ve sloganlarla uğurlandı. 

Şehit Nazir Elitok'un naaşının getirildiği Kırıkkale Şehitliğinde tören düzenlendi. Şehit Elitok'un öz geçmişinin okunduğu törende, İl Müftüsü Gerek'in yaptığı dualar eşliğinde şehidin naaşının defnedilmesi sırasında eşi Tuğba Elitok, şehidin naaşına sarılmak istedi. Çevredekilerin yatıştırmaya çalıştığı Tuğba Elitok sinir krizi geçirdi. Mezarın içine inerek oğlunun naaşının mezara konulmasına yardım eden baba Kamil Elitok, cenazenin yanından ayrılmak istemedi. Müftü Gerek ve askerlerin ikna çabaları sonucu baba Elitok, mezardan çıktı. Şehit Nazir Elitok dua edilerek defnedildikten sonra saygı atışı yapıldı. Garnizon Komutanı Tuğgeneral Bayraktaroğlu, şehidin tabutuna sarılı Türk bayrağını ailesine teslim etti.

"AĞLAYARAK O ŞEREFSİZLERİ SEVİNDİRMEM"

Hakkari'de terör örgütü PKK'nın hain saldırısında şehit düşen askerlerden Uzman Çavuş 24 yaşındaki Hakan Çil'in 2 aylık eşi Fatma Çil, cenaze töreni için hemşire olarak görev yaptığı İstanbul'dan Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesi'ne geldi. Fatma Çil kendisini karşılayan babası İhsan Çil'e sarılıp, "Ben ağlayarak o şerefsizleri sevindirmem. Güçlüyüm ağlamayacağım" diye haykırdı. 

19 Haziran'da Afşin'de yapılan düğünle evlenen Fatma Çil, Beycehiz Mahallesi Binboğa sokaktaki cenaze evine bir minibüsle geldi. İki ay önce gelin olan Fatma Çil, minibüsten iner inmez kendisini karşılayan babası İhsan Çil'e sarıldı. "Baba Hakanım ölmedi. Hakanım ölmez, bırakmaz beni" diyen Fatma Çil, fenalık geçirdi. Şehidin baba ocağında görev alan sağlık ekibi Fatma Çil'e müdahalede bulundu. Bir süre sonra kendine gelen Fatma Çil, "Ben güçlüyüm, ağlamam ben, ağlamayacağım. Onların adı şerefsiz, Hakanımın adı şeref" diye tepkisini dile getirdi. Çil ailesi ise şehidin ardından ağıtlar yakıp, gözyaşları döktü. 

Şehidin halası Saniye Çil ise "Bugün Hakanımın günü. Yiğidimin, şehidimin günü. Halan ölsün kuzum. Şehitlerimizin günü bugün. Onlar bizim kalbimizde. Hakanım bizim kalbimizde ölmedi. Hakanım, fidan boylum yaşıyor" diye ağıt yakması yürekleri dağladı.

Acı haberin ulaşmasının ardından şehidin baba ocağı Türk Bayraklarıyla donatıldı. Gelinini ziyaret etmek için İstanbul'da bulunan baba İbrahim Çil, sabah saatlerinde evine geldi. İbrahim Çil'i dünürü ve akrabası İhsan Çil teselli etmeye çalıştı. Damadının şehit olduğu haberiyle büyük üzüntü yaşadıklarını söyleyen İhsan Çil, "Kendisiyle haftada bir görüşüyorduk. 3 gün önce yine orada bir patlama olmuştu. O zaman kendisini aradım 'Yavrum kendine dikkat et' dedim. Yüreğimiz yandı. Yok mu bunun bir çaresi? Artık teröristler evimize gelerek bizi vuracak duruma geldiler. Yok mu bunun etkin bir çaresi?" diye konuştu.

CENAZE TÖRENİ CUMA NAMAZINDAN SONRA

Şehit Hakan Çil'in cenazesi, öğle saatlerinde Türk Hava Kuvvetleri'ne ait kargo uçağıyla Kahramanmaraş Havaalanına getirildi. Uçaktan alınan şehidin cenazesi askerlerin omuzunda bir süre taşındıktan sonra toprağa verileceği Afşin'e götürülmek üzere ambulansa konuldu. Şehidin cenazesini karşılamaya gelen Hakan Çil'in ağabeyi İrfan Çil, "Hani komutanım, kardeşim nerede? Bana kardeşimi gösterin" diyerek gözyaşı döktü. Güçlükle ayakta duran ağabey İrfan Çil, şehidin cenazesinin bulunduğu ambulansa bindi.

İrfan Çil'in kardeşinin şehit haberini aldığında başını kapıya vurarak yaralandığı belirtildi. Karayolu ile Afşin'e götürülen şehit Hakan Çil, Afşin Ulu Camii'nde cuma namazının ardından düzenlenecek törenle toprağa verilecek.