Aydın Kızılay Kan Merkezi Müdürü Rıdvan Şenol, Aydın Atatürk Meydanı'nda kurulan kan merkezi ünitesinde kan bağışı topladıklarını, Aydın'daki bütün hastanelere kan verdiklerini, son dönemde kan bağışının azaldığını söyledi.
Aydın'da alışık olmadıkları soğukların başlamasıyla kan bağışında düşüş olduğunu söyleyen Şenol, havaların güzel olduğu günlerde günlük ortalama 20 kişi kan bağışında bulunurken, soğuk ve yağışlı geçen günler de kan bağışlayanların sayısının 2 veya 3 kişi olduğunu belirtti.
Şenol, şöyle konuştu:
''Kan, kaynağı insan olan bir ihtiyaç olduğu için vatandaşlarımıza buradan çağrı yapmak istiyoruz. Hastanelerimiz de ciddi anlamda ameliyatlar yapılmaktadır. Şu anda kana ihtiyaç duyan bir hasta, herkesin bir yakını da olabilir. Rahatsızlığı olmayan 18 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımızın 20 dakikasını ayırıp kan bağışında bulunmalarını istiyoruz. Havalar soğudu diye kan ihtiyacı azalmıyor. Kan bağışı, havalar soğuk iken yapıldığı an ile bahar havasında olan günler arasında hiç bir farkı yoktur. 'Kan verirsem daha çok üşür ve güçsüz düşerim' düşüncesi sadece psikolojik bir durumdur. Biz kan bağışında bulunan birini kansız bırakmıyoruz. Öncelikle bütün etütler yapıldıktan sonra kişi kan vermeye uygun ise kan alıyoruz. Vücut kanı tazeleyeceği için daha çok oksijen alacağından bünye daha dinç kalır. Vücudun uç noktalarında el ve ayak gibi noktalarda kan ne kadar taze olursa ulaşım daha sağlıklı olacağı için kişi kendini iyi hisseder. Kan bağışlayan bir kişi verdiği kan kadar yeni taze kana kavuşur ve kan yenilenir. Bağışlanan kan'ın bir başkasının ihtiyacı olduğunu unutmamak lazım.''