İngiltere'de Ulusal Sağlık Sistemi'nin doktorlara dağıttığı kılavuzda, varfarin gibi kan inceltici ilaçların aspirinden daha etkili olduğu belirtildi. Buna göre kalp ritminin bozulduğu hallerde varfarin ve benzeri ilaçlar kullanmak kalp krizi riskini azaltıyor. Uzmanlar, çoğu doktorun aspirini bırakarak hastalarına daha yeni ilaçlar tavsiye ettiğini belirtiyor.

'Aspirin aniden bırakılmamalı'

Atrial fibrilasyon olarak da anılan kalp ritminin bozulması sonucu, pıhtılar oluşabiliyor. Pıhtılar, kalp krizi riskini artırıyor. Aspirin yıllardır hastaları kalp krizinden korumak için kullanılıyor. 

Ama yapılan araştırmalar ve toplanan veriler, aspirinin etkisinin diğer kan inceltici ilaçlara göre oldukça az olduğunu ortaya koyuyor. İngiltere'de doktorlara dağıtılan bu kılavuz, ilk defa aspirin yerine daha yeni ilaçların kullanılmasını önerdi. Bu önerinin yüzlerce kalp krizini engellemesi bekleniyor. Uzmanlar, aspirinin bir anda bırakılmaması gerektiğini belirtiyor. Aspirinin doktor kontrolünde ve kademeli olarak bırakılması öneriliyor.

'Doktorunuza danışın'

İngiltere Kalp Vakfı Başkanı Profesör Peter Weissberg, yapılan yeniliği şöyle değerlendirdi: "Ritim bozukluğundan kaynaklanan kalp krizleri engellenebilir fakat bunun için ritim bozukluğu tanısı konmalı ve etkili bir tedaviyle kanın pıhtılaşması engellenmelidir. 

Yenilenen kılavuz varfarin ve benzer ilaçların kalp krizini engellemek konusunda aspirinden daha etkili olduğunu ortaya koyuyor. Ancak bu aspirinin etkili olmadığı anlamına gelmemeli. Aspirin kullanmaya devam edip etmeme konusunda arada kalan hastalar doktorlarına danışmalılar."

Cardiff Üniversitesi'nden Profesör Peter Elwood da aspirinin aniden bırakılmaması gerektiğini söyledi. Profesör Elwood, aspirin kullanmak istemeyenlerin kademeli olarak bırakması gerektiğine dikkat çekti.