Beyoğlu Asmalımescit'te 1 ay önce başlayan 'masa kaldırma' operasyonu esnafın işini bıçak gibi kesti. Hafta sonları 10 bini aşan cirolar şimdi 300 liraya düştü. İşleri bozulan esnaf çareyi işçi çıkarmakta arıyor. Şimdiden 2 bin kişi ücretsiz izne çıkarılmış yaklaşık 10 bin kişinin de işi tehlikede.

Beyoğlu Asma-lımescit’te kafe ve restoranlara ait sokakta bulunan masa ve sandalyelerin, zabıta ekiplerince kaldırılması sonrasında esnaf zor durumda. Yaklaşık 1 ay önceki ‘masa kaldırma operasyonu’ sonrası Asmalımescit’te insan trafiği bir hayli azaldı. İşlerinin yüzde 80 azaldığını kaydeden Asmalımescit esnafı, işçi çıkarmaya başladı.

Masa ve sandalyeler kaldırılmadan önce yanında 12 kişi çalıştıran Gurme Boncuk Restoran’ın işletmecisi İlyas Yıldırım, “40 bin lira zarar ettik. Çalışanlarımı ücretsiz izne çıkardım. Şu anda yanımda sadece 1 kişi çalışıyor. Eğer durum düzelmezse onu da çıkaracağım, tek kalacağım” dedi.

Turizm baltalanıyor

Rakıcı’nın sahibi Uğur Bekdemir ise Asmalımescit’teki diğer mekânı Maya Restoran’ı kapatmış, 3 işçi de ücretsiz izne çıkarmış. Bekdemir cironun yüzde 90 düştüğünü söyledi. Asmalımescit’te işçi çıkarmadan devam eden sayılı işletmelerden Otto Restoran ise diğer mağazalarıyla açığı kapatmaya çalışıyor.

Otto Restoran Genel Müdürü Seray Öztürk, operasyon öncesi hafta sonları 10 bin liralık ciro elde ettiklerini şimdi ise 300 lira seviyelerinde olduğunu söylüyor.

Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) Başkanı Tahir Berrakkarasu masa kaldırma operasyonu sonrası Asmalımescit bölgesinde yaklaşık olarak 2 bin işçinin ücretsiz izne çıkarıldığını ifade ederek belirsizliğin uzun sürmesi halinde 6 ay içerisinde 10 bin işçinin daha işten çıkarılacağına vurgu yaptı.