İdrar yolları enfeksiyonlarının yaz aylarında sıklıkla görülen idrar yolu enfeksiyonları, 'üretra' adı verilen idrarı mesaneden dışarı taşıyan kanaldan bakterilerin bulaşması ile oluştuğunu dile getiren Op. Dr. Suzan Gençsoy, “İdrar yolu enfeksiyonunun en tipik belirtileri, idrarı boşaltma sırasında veya sonrasında ortaya çıkan yanma hissi, sık idrara çıkma isteği, karın alt bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissi, idrarın bulanık ve kokulu olmasıdır. Tanı konulması ve tedavisi kolay olmakla birlikte, eğer ihmal edilirse ciddi böbrek enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Bu belirtilerle karşılaşıldığında mutlaka doktora gitmek gerekir” diye konuştu.

Op. Dr. Suzan Gençsoy, bu tür hastalıklara karşı nasıl önlem alınabileceği konusunda ise şunları söyledi;



VAJİNAL ENFEKSİYONLAR

Vajinada doğal ve yararlı bakterilerin yanısıra, uygun şartları bulduğu an baskın hale gelerek sağlık sorunlarına neden olabilen zararlı bakteriler de vardır. Bu patojen bakterileri harekete geçiren şartlar ise aşırı sıcak, terleme ve neme bağlı değişikliklerdir..

En sık görülen vajinal enfeksiyonlar arasında bakteriyel vajinozis ve mantar enfeksyonlarıdır. Bu enfeksiyonlar mantar hücreleri ya da bakterilerin aşırı üremesi sonucu ortaya çıkar ve genelde genital bölgede kaşıntı, yanma, rahatsızlık hissi, kızarıklık ve vajinal akıntı ile belirti verir. Tedavi edilmediği taktirde bu lokal vajinal enfeksiyonlar daha ciddi yumurtalık iltihaplarına kadar varan problemlere yol açabilmektedir.

NE YAPMALI



İHA