Genelkurmay Başkanlığı, irtibat kesilen 8 TSK personelinin bugün itibarıyla TSK bünyesine katıldığını bildirdi. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan basın açıklamasında şöyle denildi:

''22 Ekim 2007 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı tarafından, Hakkari/Dağlıca'da PKK terör örgütü mensupları ile meydana gelen çatışmada 8 TSK personeli ile irtibatın kesildiği bildirilmiştir. Anılan 8 personel, 04 Kasım 2007 tarihi itibarıyla TSK bünyesine katılmış bulunmaktadır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.''

8 TÜRK ASKERİNİN BULUNDUĞU UÇAK DİYARBAKIR'A İNDİ

Terör örgütü PKK tarafından 21 Ekim 2007 tarihinde düzenlenen hain saldırıda kaçırılan 8 güvenlik görevlisi, iki hafta sonra serbest bırakıldı. PKK terör örgütü mensupları tarafından kaçırıldıktan sonra serbest bırakılan 8 Türk askerini taşıyan uçak Diyarbakır'a indi.
Uçakta, Irak Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Casim ve koalisyon güçlerinin komutanı David Petraeus'un olduğu bildirildi.

Erbil Havaalanından Türkiye'ye hareket eden ve 8 Türk askerini taşıyan uçakta Irak Savunma Bakanı Casim ve koalisyon güçlerinin komutanı Petraeus'un da bulunduğu bildirildi.

Sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilen askerler aileleri ile telefonla görüştü.

Denizli'de yaşayan, Er Fatih Atakul'un babası Süleyman Atakul, oğullarından haber alamadıkları 14 günün çok zor geçtiğini söyledi.

Başbakanlığın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haber alınamayan 8 Türk askerine ulaşılabilmesi için önemli çaba harcadığını ifade eden Süleyman Atakul, ''Çok mutluyum, şehit anaları bir Fatih kazandı'' dedi. Baba Atakul, şunları kaydetti:

''Türk milleti çok güçlüdür. Bir karış toprağımızı vermeyiz. Benim Fatih'im feda olsun, geride feda edilecek birçok Fatih vardır. Sürekli komutanlarla görüştüm, bana her şeyin iyi olacağını, kendilerinden haber beklememi söylediler. Her baba gibi çok sevindim.''

Anne Aynur Atakul da tüm askerler için her zaman dua ettiklerini belirterek, ''Zaten devletimizin arkamızda olduğuna inanıyorduk'' dedi.

MERSİN

Piyade Er Ramazan Yüce'nin Mersin'deki evinde, hüzünlü bekleyiş yerini sevinç gözyaşlarına bıraktı.

Mersin'in Çay Mahallesi'nde yaşayan er Ramazan Yüce'nin annesi Fatma Yüce, oğlunun serbest bırakılmasıyla ilgili kendilerini arayan olmadığını ancak televizyondan duyduğu haberin acısını dindirdiğini söyledi.

Sevincini oğlunun fotoğrafını öperek gösteren Fatma Yüce, oğlunun yüzünü göreceği günü hasretle beklediğini, bu acıyı hiçbir annenin yaşamasını istemediğini belirterek, ''Benim eşim yok, oğlum evimizin direği. Haber alamadığımız günlerde binlerce kez öldük'' diye konuştu.

HATAY

Er Özhan Şabanoğlu'nun Hatay'daki ailesi, çocuklarından haber almanın sevincini yaşıdıklarını belirttiler.

Baba Bahattin Şabanoğlu (60), merkeze bağlı Güzelburç beldesindeki evinde yaptığı açıklamada, birisi kız 8 çocuğu bulunduğunu, erkeklerden 6'sının doğu ve güneydoğuda askerlik yaptıklarını, piyade er olarak vatani görevini yapan oğlu Özhan'ın (21) evin en küçüğü olduğunu söyledi.

Oğlunun Hakkari'de irtibat kurulamayan askerler arasında bulunduğu haberini almalarıyla dünyalarının yıkıldığını ifade eden Şabanoğlu, ''15 gün boyunca çok zor günler geçirdik, devletime güveniyorum'' diye konuştu.

Uzman Çavuş Halis Çağan'ın Adana'nın Tufanbeyli ilçesindeki aile fertleri de sevince boğulduklarını belirttiler.

Bazı siyasi parti temsilcileri ile aile yakınları, uzman çavuşun evine geçmiş olsun ziyaretinde bulundu, evdeki hüzünlü bekleyiş yerini sevinç gözyaşlarına bıraktı.

KONYA

Kaçırılan askerlerden Fuat Başoda, Konya'daki ailesini arayarak Türkiye'ye geldiklerini ve durumlarının iyi olduğunu söyledi.

Teröristlerce iki hafta önce kaçırılan 8 askerimiz, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) teslim edildi. Askerlerin Türkiye'ye döndükleri haberini alan aileleri ise bayram sevinci yaşıyor. Konya'nın Cihanbeyli ilçesindeki ailesini telefonla arayarak askeri yetkililere teslim edildiklerini söyleyen Er Fuat Başoda, sağlık durumlarının da iyi olduğunu söyledi.

Sevinçli haberi televizyondan öğrendiklerini söyleyen Başoda'nın babası Fehmi Salman; "Oğlum kaçırıldığından beri gözümüze uyku girmiyordu. Çok zor günler geçirdik, sevinçli haberi televizyondan ve milletvekillerinizden öğrendik, tarifsiz bir mutluluk yaşıyoruz" dedi.

Fuat Başoda'nın annesi Zeynep Başoda da, günlerce ağladığını ve bütün askerlerin bırakılması içi dua ettiğini söyleyerek; "Oğlumun geleceği günü özlemle bekliyoruz, lütfen oğlumuzu teslim alır almaz bize göndersinler hasretimizi giderelim" diye konuştu.

Başoda'nın küçük kardeşi Abdullah Başoda ise abisini çok özlediğini ifade ederek, abisinin serbest kaldığını öğrenince ailece birbirlerine sarıldıklarını anlattı. Kaçırılan erin babaannesi Saadet Salman da devlet yetkililerine, gösterdikleri çabadan dolayı teşekkür ederek, Fuat'a biran önce kavuşmayı dilediğini söyledi.

Türkiye'ye sağ salim geri geldiği için sevinç gözyaşları döken Başoda'nın nişanlısı Zeynep Koyuncu ise en son Ramazan Bayramı'nda telefonla görüştüklerini ifade ederek, nişanlısını çok özlediğini belirtti.

DTP'Lİ MİLLETVEKİLLERİNİN DE BULUNDUĞU BİR HEYETE TESLİM EDİLDİLER

Öte yandan, terör örgütüne yakınlığıyla bilinen siteler de, kaçırılan 8 güvenlik görevlisinin serbest bırakıldığını açıkladı. Terör örgütünün sözde yöneticilerinin açıklamalarında, askerlerin bugün sabah saat 05.00 sıralarında serbest kaldığı ifade edildi. Örgütün, askerleri, Irak'ın kuzeyindeki Federal Kürt Hükümeti İçişleri Bakanı Hacı Mahmut Osman, Uluslararası Tolerans'ın Başkanı Kerim Sincari, Demokratik Toplum Partisi Milletvekilleri Osman Özçelik, Aysel Tuğluk ve Fatma Kurtulan'dan oluşturulan heyete teslim ettiği açıklandı.

Alınan bilgiye göre olay şöyle gelişti: "Askerleri alan heyet önce Zap bölgesinde bulunan Çemço mevkiine gitti. Burada kaçırılan 8 askeri, terör örgütü PKK'nın sözde yöneticilerinden teslim alan DTP'li milletvekillerinin de bulunduğu heyet, daha sonra Hevler'e doğru yola çıktı. Askerlerin bugün Türkiye'de olması bekleniyor."

DTP'nin Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Van Milletvekili Fatma Kurtulan, terör örgütü PKK'nın kaçırdığı 8 askeri kurtarma gerekçesiyle dün Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a giriş yapmıştı.

Terör örgütü tarafından kaçırılan 8 askerin isimleri ise şöyle: Piyade Er Ramazan Yüce-Mardin, Er İrfan Beyaz-Gaziantep, Çavuş Mehmet Şenkul-Niğde, Er Nihat Başova -Konya / Cihanbeyli, Er İlhami Demir-Ağrı/Patnos, Er Fatih Atakul-Denizli, Uzman Çavuş Halis Tan-Adana, Er Özhan Şabanoğlu-Hatay.

(AJANSLAR)