Türkiye'de ve Aydın'da yakalanan kaçakların ülkelerinde siyasi, ekonomik ve terör yönünden çok zor durumda kalan kişiler olduğunu ifade eden İl Emniyet Müdür Yardımcısı Selime Ataman, bu kişiler arasında maddi durumu kötü olanlar olduğunu gibi, maddi durumları iyi olup da daha refah bir ülkede yaşamak isteyenlerinde olduğunu söyledi. Kaçakların Nepal, Afganistan, Somali, Filistin, Nijerya, Burkino Faso, Myanmar, Eritre, Kongo, Burma, İran gibi daha bir çok ülkelerden geldiklerini belirten Ataman, “Aydın ve ilçelerinde 2005 yılında 42 olayda 435, 2006 yılında 67 olayda 919, 2007 yılında 122 olayda 1065, 2008 yılında 208 olayda 4 bin 434 ve 2009'un ilk 9 ayında ise 70 olayda 1231 kaçak göçmenin yakalanarak, haklarında işlem yapıldığını belirtti. Yani son 5 yılda Aydın'da 8 bin 84 kaçak göçmen yakalandı. Bu kaçakların bir çoğu ülkemize yasal yollarla geliyorlar. Yaya veya otobüsle ülkemize gelmeleri ya mümkün değil, ya da çok zaman alıyor. Yasal yollarla ülkemize giriş yaptıktan sonra, ya kimlik bilgilerini imha ediyorlar ya da 'lazım olursa' diye, toplu olarak bir yere gömüyorlar. Kaçaklar, ilimizde ise Yunanistan'la sınır olan ilçelerimiz olduğu için Kuşadası ve Didim gibi ilçelerimizden Yunanistan'a geçmek istiyorlar. Çoğu zamanda yüksek meblağlar karşılığında kandırılıyorlar. Çoğu zamanda "Sizi Yunanistan'a getirdik" diye Kuşadası'na, Davutlar'da ormanlık alana bırakıyorlar. İnsanlık dışı bir yöntemle, küçücük teknelere bindiriliyorlar” dedi.

 
KAÇAKLARIN MENŞEİNİN TESPİTİ ÇOK UZUN SÜRÜYOR

İnsan kaçakçılığının önlenmesi için Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile birlikte hareket ettiklerini ifade eden Selime Ataman, Jandarma ve Sahil Güvenlik ekiplerinin kaçakları yakaladığı zaman, bunları barındıracak bir yerinin olmadığına işaret etti. Sadece polise teslim edeceği zamana kadar, yani kısa bir süre tutabildiklerini kaydeden Ataman, “Kamu kurumları olarak, kaçak göçmen olarak adlandırdığımız yabancılar yakalandıkları andan, kendi ülkelerine iade edilinceye kadar, ilimizde barındırma merkezinde tutmak zorundayız. Yani insani şartlarda bunları muhafaza etmek zorundayız. Çünkü, bu insanlar suçlu değil. Çoğu zamanda bunlar yardım istiyor. Biz bunlara insan olarak yardım etmek zorundayız. Gerek Didim'de, gerek Kuşadası'nda ya da nerede yakalanırsa yakalansın, en yakın adli mercide bunların adli işlemleri yapılıyor. Daha sonra bunların çıkış işlemleri, yasa gereği Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Yabancılar Şube Müdürlüğü tarafından yapılmak zorunda. Bunların parmak izi alınıyor, fotoğrafları çekiliyor. Kimliklerini tespit edip, ülkelerini belirliyoruz” şeklinde konuştu.
Kaçakların ülkelerine iade edilmesi için konsolosluklarla irtibata geçildiğini açıklayan Ataman, şöyle konuştu: “Ülkelerinin Büyükelçilikleri ile görüşüp, "Şu sayıda kaçak vatandaşınız yakalandı" diyoruz. Onlar bize hemen randevu vermiyorlar. Bazen 15 gün, bazen 1 ay sonrasına randevu veriliyor. Bu Büyükelçilikler her yerde yok. Ankara ve İstanbul'da oluyor. Bu kaçakların oraya intikali için araç gerekiyor. Onun için otobüs ihalesi yapılıyor. Bu sefer ihale sürecini bekliyoruz. İhalenin sonunda, görevliler eşliğinde bunları Büyükelçiliklere götürüyoruz. Bu sefer Büyükelçilik bunlarla mülakat yapıyor. Mülakat sonunda "Hayır bu insanlar bizim vatandaşımız" değil denilebiliyor. 15 gün uğraştık ama kaçakları geri getiriyoruz. Neden? Aydın'da yakalandı. Tekrar tercümanla görüştürüp, nereli olduklarını öğreniyoruz. Önce yaptığımız işlemleri tekrar yapıyoruz. Bu da çok zaman alıyor. Bu nedenle yakalanan bir yabancı ilimizde 2 ya da 3 ay kalabiliyor. Bazen 4-5 ay kalabiliyor”

SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN YENİ MİSAFİRHANE ŞART

Kaçak göçmenlerin ülkelerine iade edilen kadar geçen süre boyunca, Aydın İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Pasaport Yabancılar Şube Müdürlüğüne bağlı Zafer Mahallesi"ndeki 70 kişi kapasiteli “Kaçak Göçmen Misafirhanesinde” tutulduklarını beyan eden Aataman, ancak burasının artık yeterli olmadığını bildirdi. Kaçaklara günde iki öğün yemek verildiğini, ancak salon haricinde misafirhanede ayrı bir yemekhane olmadığı için yemeklerin de salonda yenildiğine dikkat çeken Ataman, bu nedenle bütün misafirhanenin yemek kokusu içinde kaldığını belirtti. Ataman, Çeştepe Beldesine yeni yapılması planlanan Kaçak Göçmen Misafirhanesi ile bu sıkıntılarının ortadan kalkacağını sözlerine ekledi.