Türkiye ve Avrupa ortalamasının üzerinde yaşam ortalaması ile ''Uzun Yaşam Merkezi'' olarak bilinen Nazilli ilçesinde, Tokyo Üniversitesinde görev yapan Profesör Hiroko Akiyama'nın katılımıyla ''Yaşlanan Japonya, Yaşlanan Türkiye Ortak Sorun, Şans Ve Fırsatlar'' konulu seminer düzenlendi.
Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan'ın daveti üzerine ilçeye gelen, uzun yaşam hakkında dünyanın tanınmış profesörlerinden Tokyo Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hiroko Akiyama, Nazilli Belediye Sarayı Tiyatro Salonu'nda düzenlenen seminerde, Japonya'daki yaşlılık verileri hakkında bilgi verdi.
Japonya'da kadınların ortalama 86 yıl ile dünyadaki en uzun ortalama yaşam süresine sahip olduklarını belirten Prof. Dr. Akiyama, uzun yaşam ortalaması ve düşük doğum hızı nedeniyle ülkesinin büyük bölümünün 80, 90 ve 100'lü yaşlardaki yaşlı nüfustan oluştuğunu kaydetti.
Prof. Dr. Akiyama, Japonya'da aynı zamanda 20 yıl içerisinde 75 yaşlarındaki nüfusta yaklaşık iki misli artış beklendiğini belirterek, ''Nüfusumuzun bu bölümü 30 yıl sonra da toplam nüfusun yüzde 30'unu oluşturacaktır. Biz şehirsel alanlarda daha çok yaşlanma görüyoruz. Japonya'da 1960-1970'li yıllarda ekonomik gelişmeler görüldü. O yıllarda kırsal alanlardaki genç insanlar şehirsel alanlara göç etti. Japonya'da 2030 yılında, 80-90 yaşlarında olan pek çok kişi şehirlerde yalnız yaşıyor olacaktır'' diye konuştu.

-''NAZİLLİ'NİN SIRRINI MERAK EDİYORUZ''-

Yaşlılık üzerine araştırmalar yapan bir bilim adamı olarak Nazilli'nin, insanların uzun ömür sürdürdükleri bir yer olduğunu öğrendiğini, bu yüzden burada bulunmaktan büyük bir onur ve memnuniyet duyduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
''İnsanlar sadece incir, ceviz, muz gibi doğal yiyecekler yiyerek uzun yaşamıyorlar. Aynı zamanda insanlar fiziksel, psikolojik ve sosyal konularda da nasıl daha kaliteli yaşayabileceklerine dair toplu olarak düşünüyorlar ve bu sayede uzun ömürlü olabiliyorlar diye düşünebilirim. Merak ediyoruz bu insanların nasıl böyle uzun bir yaşam sürdürdüklerini, bunu nasıl yaptıklarını öğrenmek istiyoruz.''