İlginç konuşmasnıda Kürt sorununa dikkat çeken Kemal, “Birtakım insanlar vardır. Onlara güvenin” dedi.


Ünlü yazar Yaşar Kemal'e edebiyata katkılarından dolayı Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) tarafından törenle fahri doktora unvanı verildi. Törende Kemal'e verilecek fahri doktora unvanına ilişkin belge ve cüppe, iki öğretim görevlisi tarafından seremoni eşliğinde sahneye getirildi. Rektör Alper Akınoğlu, Yaşar Kemal'e cüppesini giydirdi ve doktora belgesini verdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da Yaşar Kemal'e, üzerinde 1500'lü yılların Çukurova'sını anlatan ve romanlarındaki ortamı yansıtan bir minyatürün işlendiği porselen tabağı hediye etti.
BEN UMUTSUZ DEĞİLİM

Yaşar Kemal, kişinin kendi toprağında onurlandırılmasının ödüllerin en değerlisi olduğunu ve törene katılan tüm yet-kililere ve doğduğu Osmaniye'ye bağlı Hemite köyünden gelen arkadaşlarına teşekkür etti. Türkiye'nin şu anda bir karanlık içerisinde olduğunu savunan Kemal, şunları söyledi: “Türk meselesi, Kürt meselesi var, var oğlu var. Ama birbirimize düşmemiz bir kültürsüzlüktür. Yine de iyi birtakım insanlar vardır. Onlara güvenin, mutlaka büyük şeyler yapacaklar. Türkiye'ye yeni bir imkan getireceklerdir. Onun için ben umutsuz değilim. Ne savaş olacaktır, ne başka bir şey. Bizim halkımız başka halklardan daha yumuşaktır.”


Eski dostlar

Törende Yaşar Kemal'e doğup büyüdüğü köyünden bir de sürpriz vardı. Çocukluk arkadaşları Veli Kılıç , Ahmet Koşar, Abdullah Yavuz'u karşısında gören Yaşar Kemal büyük bir sevinç yaşayarak onlara tek tek sarıldı./yeni şafak