AKP"nin yeni Kürt politikası mı, Kılıçdaroğlu"nun belgeleri mi derken, Fırat"ın istifasının sebebi bambaşka çıktı: Fırat"ın Çukurova ilçe başkanlığına önerdiği isim atanmamış
Akşam gazetesinden EBRU ÇEKİÇ'in haberi:

YEREL seçime hazırlanan AKP"de, yerel teşkilatlar, milletvekilleri ve genel merkez arasında müthiş bir iktidar savaşı yaşanıyor. Dengir Mir Mehmet Fırat"ın AKP Genel Başkan Yardımcılığı"ndan istifasında da bu gizli savaşın etkili olduğu ortaya çıktı.

Adana teşkilatında istediği isimleri yönetime getiremeyen Dengir Fırat"ın, partideki gücünün törpülendiğini düşünerek istifa ettiği belirtiliyor. Yeni kurulan AKP Çukurova İlçe Başkanlığı"na kendi önerdiği Vedat Gündoğan yerine Demet Sarı"nın atanmasına kızan Fırat, bu olaydan bir gün sonra Başbakan Erdoğan"a istifasını sundu. Erdoğan"ın da aynı gün eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu"yu “sağ kolu” yapması AKP"deki güç dengelerini ortaya koydu.

ŞENER DE BÖYLE GİTMİŞTİ

Başbakan Erdoğan"ın, özellikle yerel seçim öncesinde parti teşkilatlarına yapılan atamalara büyük önem verdiği vurgulanıyor. Atamalarda tek bir ismin belirleyici olmasına karşı çıkan Erdoğan"ın bu tutumu siyasi kulislerde, “Erdoğan, AKP"de Önder Sav benzeri bir yapılanmaya asla izin vermez” yorumlarına neden oldu. AKP"li kurmaylar, Abdüllatif Şener"in Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde bile kendi seçim bölgesi olan Sivas"ta, istediği ismi il başkanı yaptıramadığını anımsatıyor.

"GEREKSİZ ALINGANLIK"

Adana teşkilatına yapılan atamalar sırasında AKP"nin siyasi işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Dengir Fırat, Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ile Adana Milletvekilleri Vahit Kirişçi ve Necdet Ünüvar ile çatıştı. Yeni belediye yasası kapsamında kurulan Çukurova"ya partideki iktidar savaşı nedeniyle çok geç atama yapıldı. Fırat, ilçe yönetiminin başına Vedat Gündoğan"ı getirmek için ısrar etti, Kirişçi ve Ünüvar bu konuda Fırat ile restleşti. “Adana"da karizmasının çizilmesine” kızan Fırat, Çukurova"ya kendisine rağmen Demet Sarı"nın atanmasına içerleyerek, parti yönetimindeki tüm görevlerinden istifa etti.

Fırat"ın istifasından önce, Adana"nın merkez ilçesi Seyhan"ın İlçe Başkanı Adil Yiğenler başta olmak üzere, tüm ilçe yönetimi ve delegeleri görevden alındı. Seyhan"a 24 gündür atama yapılamaması da, AKP"deki sıkıntıyı gözler önüne seriyor. Ankara"ya gelerek Başbakan Erdoğan"la görüşen Adana Belediye Başkanı Aytaç Durak, Seyhan"a yapılacak atamanın önemine işaret ederek, önerilerde bulundu. Ancak Erdoğan"ın sıcak bakmadığı öğrenildi.

YİNE "TEK ADAM" ERDOĞAN

AKP kurmayları “Bugüne kadar partideki hiçbir genel başkan yardımcısı, seçildiği ilin teşkilatında belirleyici olamadı. Son söz her zaman Başbakan Erdoğan"ın oldu. Partinin en önemli kurmaylarından Dengir Bey de, gereksiz bir alınganlığa ve istenmediği düşüncesine kapılarak istifasını verdi” yorumunu getiriyor.