Erdoğan 450 milyar dolar denilen kamu borç stoğunun aslını açıkladı...

Başbakan Erdoğan, kamu borç stoku gerçek rakamını açıkladı. Erdoğan muhalefetin 450 milyar dolar olarak ortaya attığı rakamın aslında 249 milyar YTL olduğunu söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuştu. Konuşmasında ekonomik verilere ağırlık veren Erdoğan, 'Türkiye'nin borcu 400-450 milyar dolar' diyenlere de yanıt verdi.

Kamu borçlanmasının ciddi bir risk olmaktan çıktığını belirten Erdoğan 'Dış borcu saptırıyorlar. 450, 400 milyar dolar diyen var. Türkiye'nin şu anda iç ve dış net borcu 249 milyar YTL'dir. Öyle zannediyorum ki özel sektörün dış borcunu da gelip kamu net borcu olarak gösteriyorlar. Halkı kimse aldatmasın. Kamu borç stoku net olmak üzere 249 milyar YTL'dir. Göreve geldiğimizde bunun GSMH'ye oranı yüzde 78.3'tü. Şimdi kesinleşmedi ama tahminimiz şu anda yüzde 39'a düşüyor. Nereden nereye? E nasıl oldu bu? Biz göreve geldiğimizde Türkiye'nin milli geliri 181 milyar dolardı. Şimdi kesinleşmedi ama 500 milyar dolar. Beş sene içinde bunun züerine 320 milyar dolar ilave etmişiz. Gerçek ortada. Bunu görmeyenleri ben anlamakta zorlanıyorum. Dedim ya bunların matematikle arası iyi değil. Hep söylüyoruz iki kere iki 4. Akşamda da 4, sabah da 4. Yazın da kışın da 4. Sipariş değil, bunlar resmi rakamlar. Böyle yalan yanlış haberlerle kimse halkımızı aldatmaya kalkmasın' dedi.

KRİZ TELLALLARI BAŞARILI OLMADI

Türkiye ekonomisinin 2002 sonunda AK Parti ile girdiği atılım sürecini hız kesmeden devam ettirdiğini belirten Erdoğan 'Beş yılda Türkiye ekonomisi 2 kattan fazla büyüdü. Türkiye ekonomisi platform, kulvar değiştirmiştir. Geçmiş 10, 20, 50 yılla karşılaştırılamayacak şekilde değişmiştir. İyimser bakış son derece önem arz etmektedir. En küçük esnaftan sanayiciye kadar ekonominin tüm aktörleri, yatırımlarını beklentilere göre yapmaktadır. Beklentiler ne kadar olumlu olursa, ekonomi de o kadar iyeye gidecektir. Türkiye güvenli bir limandır derken bunu kastediyordum.

Bu beklentileri olumsuza çevirmek için bugüne kadar çok büyük kampanyalar yürütüldü. 'Kriz çıkacak', 'Türkiye bu dalgalanmaları kaldıramaz, bu dalgaları aşamaz' dediler. Bunun için tarih bile verdiler. Şu gün şu saatte kriz çıkacak diye hayali senaryoları soktular. Çok şükür bu hayali senaryoların hiçbiri çıkmamış Türkiye sapasağlam yoluna devam etmiştir' diye konuştu.

YATIRIMLAR ARTTI

2002 öncesinde Türkiye'nin uluslararası yatırımlardan aldığı payın yılda ortalama 1 milyar dolar olduğunu söyleyen Erdoğan 'Şimdi bazı siyasetçiler türemeye başladı ya, bu rakamları bilmiyorlar. 2003 yılında yeni uluslararası sermaye yasasını çıkardık. Türkiye'de istikrarı güveni tesis etme açısından önemli yol katettik. Böylece gelen uluslararası sermaye 2003'te 1.7 milyar dolar, 2004'te 2.9 milyar dolar, 2005'te 10 milyar dolar, 2006'da 20 milyar dolar oldu. Ne oldu da Türkiye bu noktaya geldi. Türkiye, demokratikleşti. Demokratikleşme yolunda büyük adımlar attı. İnsan hak ve özgürlükleri noktasında daha ileri gitti. Dünya genelinde saygın bir noktaya ulaştı. Bunun sonuncunda küresel sermaye Türkiye'ye yönelmeye başladı. Bazı siyasiler ne diyor biliyor musunuz? Türkiye'ye gelen bu yabancı sermaye gelmediği zaman Türkiye'nin geleceği noktayı düşünün diyorlar. Sermayenin yerlisi yabancısı olmaz, sermaye civa gibidir. Uygun bir yer olursa kaçar. Sen o parayı ülkende tutabilmenin ortamını üreteceksin. Tutamıyorsan senden idareci olmaz. Nitekim 2007'de Türkiye'nin çektiği küresel sermaye 21 milyar 873 milyon dolar. Bu Türkiye için tüm zamanların rekoru olan bir rakam. Hani o 'kriz gelecek', 'şu olacak bu olacak' diye ortalığı velveleye verenler var ya bu rakamı onları ithaf ediyorum. Bunun da ülkemezine milletimize hayırlı olmasını diliyorum' dedi.

Stargazete