Toplantıya NTO Başkanı A.Gültekin Kılınç, Meclis Başkanı Enes Öğünçlü, Meclis Başkan Yardımcısı Süleyman Bilgen ve NTO Yönetim Kurulu Üyeleri A.Vahit Aysan, Ali Ertürk ile Ramazan Canatan katıldı.
Ticaret Odası Başkanı A.Gültekin Kılınç, ilçenin sürekli olarak dışarıya göç veren bir şehir olduğuna dikkat çekerek, “Bu göç sadece yetişmiş, eğitim almış nitelikli insan göçü değildir. Sermaye göçü de vardır. Nazilli"nin en önemli sıkıntılarından biri de budur” şeklinde konuştu.
Kılınç, raporda yer alan maddeleri sıralayarak; “Nazilli Ticaret Odasının 2009 yılı faaliyet raporunda Bölge Ekonomisine Genel Bakışımız, 2009 Yılı İhracat Rakamları, 2009 Yılı Üye Dağılımları, 2009 Yılı Nazilli Vergi Rakamları, Nazilli İstihdam Rakamları, Çeşitli Sosyo-Ekonomik Veriler, 2009 Yılı OSB İle İlgili Bilgiler, 2009 Yılı KOSGEB-Sinerji Odağı Faaliyetleri, Bölgenin Sorunları ve Çözüm Önerilerimiz, Faaliyet ve Etkinliklerimiz ile Basına Yansıyan Haberlerimiz yer alıyor. Faaliyet Raporumuzu Vekillerimize, Aydın ili ve ilçe belediyeleri ile Ticaret odalarına yolladık” dedi.
İhracatın önemine işaret eden Kılınç, “2009 yılı içinde Nazilli Ticaret Odamıza kayıtlı ihracat yapan 32 firmamız toplam 132 milyon 35 bin 581 $ tutar ile çok büyük bir işlem hacmi gerçekleştirdikler. Firmalarımıza çok teşekkür ediyoruz. 2007 ve 2008 yılına göre ihracat tutarlarımızın yaklaşık 30 milyon $ düşmesine rağmen yapılan ihracatın çok iyi olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Nazilli"de açılan ve kapanan işyerlerine değinen Kılınç, “Nazilli Vergi Dairesinden aldığımız bilgiye göre 2009 yılında 971 adet vergi mükellefi kayıt yaptırırken, bin 12 kişi de vergi kaydını sildirmiştir. Talebin azalmasının işareti olan bu verilere çok dikkat etmeliyiz. Özellikle Nazilli İŞKUR verilerine göre 4 bin 304 kişi işsiz olarak belirlenmiş olmasına rağmen 4 bin 751 kişi iş başvurusunda bulunmuş. 2009 yılında işe 252 kişi işe yerleştirilmiş. 4 bin işsiz içinden 686"sının işsizlik ödeneğine başvurduğu İŞKUR"dan 592"si işsizlik ödeneği almaktadır” dedi.
2010 YILINDA 5 ADET FİRMANIN İNŞAATI BİTECEK
Organize Sanayi Bölgesinin Nazilli Ekonomisine çok büyük katkıları olacağını belirten Kılınç; “Nazilli Organize Sanayi Bölgesi, 24.12.1996 tarihinde 130 Hektarlık alan üzerine kurulmuştur. 25 metre genişliğinde, Nazilli-Bozdoğan yolu üzerinde girişi vardır. OSB alanının kesin sınırları, 11.06.2006 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca onaylanmıştır. 46 adet sanayi parseli bulunan OSB alanında, en küçük sanayi parseli 5.000; en büyük sanayi parseli 100.000 metre kare olup; toplam sanayi parseli 795.000 metre karedir. OSB dört sektöre ayrılmıştır: Makine İmalat Sektöründen 26 Firma, Gıda Sektöründen 9 Firma, İnşaat Sektöründen 5 Firma ve Orman Ürünleri Sektöründen 6 Firmanın katılımıyla gerçekleşti. 2009 yılında da alt yapı çalışmaları devam etmekte olup, elektrik dağıtım lisansı alınmıştır. 2700 metre kablo satın alınmış, döşenmiş ve temmuz ayı içersinde de elektrik verilerek hizmete başlanılmıştır. Yine 2009 yılında 4 bin 800 metre boru döşenerek, bazı sokaklarda yağmur suyu ve kanalizasyon borusu döşenmesi işlemleri tamamlanmıştır. 2009 yılında Nazilli OSB alanındaki 46 adet sanayi parselinden 5 parsele inşaat ruhsatı verilmiştir. İnşaat ruhsatı verilen firmalardan Sistem Güneş Enerji Ltd. Şti fabrika inşaatını bitirip, üretime başlamış ve 70 kişiyi istihdam etmiştir. Ayrıca 12 firmaya inşaat projesi çizdirilmek üzere imar durumu verilmiştir. 2010 yılında da 5 adet inşaatın daha bitirilmesi planlanmaktadır” ifadelerini kullandı.
BÖLGENİN SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN HER ZAMAN HAZIRIZ
Nazilli ve çevresinin sorunlarını çözmek için birçok önerilerinin ve yapmak istedikleri projelerinin olduğunu söyleyen Kılınç; “TÜİK verilerine göre Türkiye'nin en uzun ömürlü nüfusuna sahip Nazilli'nin ilçe merkezine 5 km. mesafedeki Güzelköy, Demirciler ve Kestel Köylerinin oluşturduğu, Kestel deresinin içinden geçtiği, Jeotermal kaynakların üzerinde yer alan; doğa harikası vadide; (NAP) adıyla anılacak, özellikle yaşlı nüfusa yönelik termal kaynaklı oteller ile spor kulüpleri için kamp sahaları ve kongre turizmine yönelik (NAP) projesinin gerçekleşmesinin ülkemize büyük getirileri olacaktır. Bölgemizde trafiği en yoğun olan karayolu Bodrum'dan başlayan Didim, Kuşadası, Aydın, Denizli karayoludur. Özellikle turizm amaçlı şehirlerin ve yerleşim bölgelerinin içinden, tarihi ve turistik alanların oldukça uzağından geçmekte olup, proje ile çok daha kısa mesafede olan Menderes nehrinin güneyinden dolaşarak tarihi turistik alanların yanından geçen, başlangıç noktası Didim ve Kuşadası, varış noktası Denizli-Pamukkale olacak bir turizm yolu sadece Aydın'ın değil, Ege Bölgesi'nin turizm potansiyelini ve ekonomik yapısını şahlandıracaktır. Yolun bir an önce programa alınması en büyük beklentilerimizdendir. Hayvancılıkla ilgili sorunlar bölgemizin ortak sorunu olup bu sektörde kayıt dişiliğin önlenmesi hepimizin beklentisidir. Hayvancılıkta kayıt dişiliğin önlenmesi ile ilgili alınan tedbirlerin tekrar gözden geçirilerek aynı zamanda teşvik edici özendirici tedbirlerin alınmasını diliyoruz. Lisanslı Depoya ürün teslim eden üreticilere kuruluş aşamasından itibaren 5 yıl için vergisel avantajlar Lisanslı Depoculuk yatırımının cazip hale gelmesini sağlayacaktır. Ayrıca 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı bölgemizdeki sanayi alanlarını oldukça kısıtlamıştır. Plan kararlarında Aydın İli tarımsal sanayi odaklarından biri olarak belirlenmiş olmasına rağmen sanayi alanlarına yeterince alan bırakılmaması yasanın kendi içinde çelişki yaratmaktadır. Ayrıca Planın kamuoyunda yeterince tartışılmadan, planın sonuçlarından bire bir etkilenecek yerel kurum ve kuruluşların görüşleri alınmadan biraz da acele edilerek kabul edildiği düşüncesindeyiz. Mevcut 1/1000000 ölçekli çevre düzeni planının yerel kurum ve kuruluş görüşlerinin de alınarak revize edilmesini talep ediyoruz” dedi. iha