İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1998 öncesi yapılan yapıların tamamının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
 
"5. Uluslararası Avrasya Dünya Mirası Şehirleri" konferansına katılan Topbaş, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
Topbaş'a Başbakan Erdoğan'ın iktidarı kaybetme pahasına da olsa kaçak yapıların yıkılacağına yönelik sözleri hatırlatılarak, İstanbul'da bu yönde nasıl bir çalışmanın izleneceği soruldu. Topbaş, "Esasında biz göreve geldiğimizden itibaren bunu attık ve başladık. 'Kentsel dönüşüm' adı altında tespit ettiğimiz alanlarda bu adımları atmak istedik fakat maalesef o zaman ciddi bir destek bulamadık" dedi.
 
Topbaş, afet öncesi alınacak önlemlerle acıların dindirilbileceğini kaydederek, "Bu hassasiyetleri düşünen tüm insanlarımızın bize destek vereceğini düşünüyoruz" dedi.
 
İstanbul'da 2 milyon konutun yıkılması gerekiyor 
 
Topbaş, kentsel dönüşüm veya verdikleri imar artışlarının değerlendirilmesi konusunda somut neticelerin alınmaması halinde, Başbakan'ın sözleri çerçevesinde kamulaştırılarak, ilgili bakanlıkla birlikte adımların atılacağını yineledi. İstanbul'da yıkılması gereken bina sayısının sorulması üzerine de Topbaş, "Bir kere 98 öncesi yapılan yapıların tamamının gözden geçirilmesi gerekiyor. İstanbul'un deprem riskini kentin yenilenmesi için bir şans olarak da kullanabiliriz. Yeni şehirler, yeni alanlar oluşturabiliriz. İstanbul'da modern yerleşim alanları dönüştürülebilir. Takınızı, üç-beş kuruşunuzu sağlam yere, kasaya koyuyorsunuz, iyi muhafaza ediyorsunuz da, ömrünüzü, hayatınızı, çocuklarınızın hayatını emanet ettiğiniz yapılarda niye bu hassasiyet gösterilmiyor, diye de bunu sorgulamak lazım" diye konuştu.
 
DHA