Türkiye küresel ekonomik durgunluk ve Avrupa'daki krize rağmen işsizliği rekor düzeyde düşürdü. Böylece büyüme, ihracat, kamu borcunun GSMH'ye oranı, bütçe ve cari açıktaki iyileşmeden sonra istihdam artışıyla da dünyanın en iyileri arasına girdi. İşsizlik yüzde 8.2'yle 2001 krizinden bu yana en düşük düzeyi gördü. İşsizliği düşürmedeki başarısıyla AB ülkelerini çok gerilerde bırakan Türkiye, ilk kez ABD'yi de geçti. ABD'de işsizlik oranı yüzde 8.3'le Türkiye'den yüksek. İşsizlik oranını yüzde 8.2'ye düşüren Türkiye, Avrupa ülkelerine de önemli ölçüde fark attı. Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı yüzde 11.2 seviyesinde bulunuyor.

837 bin kişiye istihdam
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre mayıs ayında işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 1.2 puan azaldı. Bir önceki aya göre düşüş de 1 puana yaklaştı.Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 278 bin kişi azalarak 2 milyon 272 bin kişiye düştü. İstihdam edilenlerin sayısı da geçen yıla göre 837 bin kişi arttı. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik de yüzde 9 ile 2005'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. İşgücüne katılma oranı yüzde 50.5 oldu. Bu dönemde inşaat sektörünün istihdam edilenler içindeki payı değişmedi, hizmetler sektörünün payı 1.2 puan arttı, tarım sektörünün payı 0.5 puan, sanayi sektörünün payı ise 0.7 puan azaldı. Genç nüfusta işsizlik oranı 2011 yılının aynı dönemine göre 1.6 puan azalarak yüzde 15.9'a geriledi.

2014 OVP hedefinden bile daha iyi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yüzde 8.2'lik oranın 2012 Orta Vadeli Program'da (OVP) belirtilen yüzde 10.4'lük hedefin altında olduğunu kaydederek "Diğer taraftan, işsizlik oranında yakalanan bu iyileşme, 2014 yılı OVP hedeflerimizin de (yüzde 9.9) altında. Net ihracat ile büyüyen ülkemizde, yatırım teşviklerinin de etkisinin görülmesiyle birlikte, önümüzdeki dönemde daha düşük işsizlik oranları göreceğiz" dedi. Çağlayan, ilk kez istihdam hacminin 25 milyon kişiyi aştığını dile getirdi.

İstihdamı hizmet sektörü sırtlıyor
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Nail Olpak, istihdamı hizmet sektörünün sırtladığını söyledi. Sanayi üretimindeki canlılığın yanı sıra, istihdam üzerinde hizmet sektörünün payını giderek artırmasının, işsizlik oranındaki iyileşmeye büyük katkı sağladığını ifade eden Olpak, sanayi üretimi ve ihracatta yakalanan ivmenin hizmet sektörünü olumlu yönde etkilediğini kaydetti.

5 yılda ilave 4 milyon istihdam sağladık
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Avrupa'da işsizlik artarken, Türkiye'deki bu başarı tesadüf değil" dedi. Bakan Şimşek, şöyle konuştu: "İstihdam verilerine baktığımızda son 1 yılda 837 bin, 2007'den bu yana ise 4 milyon ilave istihdam sağlandığını görüyoruz. Sektörel olarak istihdamdaki artışın en önemli kaynağı 703 bin kişiye yeni iş imkânı yaratan hizmet sektörü olmuştur. İnşaat ve tarımdaki canlanmayla da istihdam artışı pozitif oldu."

Büyükekşi: Büyük başarı
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, küresel ekonomik durgunluk ve Avrupa'daki krizin dünya genelinde işsizliği önemli bir sorun olarak öne çıkardığını vurgulayarak, Türkiye'de işsizliğin son 11 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin büyük bir başarı olduğunu belirtti. Euro Bölgesi'nde işsizlik oranının mayıs ayında yüzde 11.1 oranında olduğunu ifade eden Büyükekşi şunları kaydetti: "İspanya'da işsizlik yüzde 25'lere ulaştı. Yani bu ülkede her dört kişiden bir işsiz. İşsizliğin dünya genelinde büyürken, Euro Bölgesi'nde de yüksek oranlarda gerçekleşirken, Türkiye'de yüzde 8.2'ye düşmesi dikkate alınacak önemli bir gelişmedir."