Diyarbakır'a gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Vali Mustafa Toprak'ı ziyaretinde bir gazetecinin; ''İsrail tohumlarının alınmaması yönündeki çağrı''' ile ilişkili sorusuna, ''Türkiye tohumda kesinlikle bağımlı değil. Ticaret yapması bağımlı olduğu manasını taşımıyor. Türkiye tohum ihracatı yapıyor, ama bazı firmalar bazı çeşitler için zaman zaman tercih ediyor'' karşılığını verdi.
 
İsrail'in bazı yanlış tutumunda özellikle gemiye saldırıp, Türk vatandaşlarının hayatına kastetmesi ve ardından özür dilememekte ısrar etmesinin kendilerini de bazı müeyyideler almaya yöneltiğini anlatan Eker, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin de İsrail ile ilişkileri belirli bir noktada yavaşlatma, durdurma şeklinde tavsiyelerinin olduğunu söyledi.
 
İsrail'e ihracatın, ithalattan çok daha fazla olduğunu, 190 milyon dolar civarında Türkiye'nin tarımsal ürün ihracatı gerçekleştirirken buna karşı 30 küsur milyon dolar da ithalat yaptığını vurgulayan Eker, aslında Türkiye'nin daha çok İsrail'e mal sattığını, bunun içerisinde tohumun da bulunduğunu kaydetti.
 
Eker, ''Tohumu sadece dünyada İsrailliler üretiyor ve herkes İsrail'den tohum alıyor'' gibi yanlış bir bilginin olduğunu belirtti.
 
ET FİYATLARI
Kurban Bayramı'nda et fiyatlarının artıp atmayacağı yönündeki bir başka soruya Bakan Eker, ''Siz artmasını mı istiyorsunuz'' karşılığını verdi. Gazeteciler ''33 liradan dana eti satılıyor'' demesi üzerine Bakan Eker, kendisine anormal şeylerin söylendiğini belirterek, ''Siz bu fiyatı gördünüz mü?'' diye sordu.
 
Kurban Bayramı ile ilgili tedbirleri aldıklarını vurgulayan Eker, şöyle devam etti:
 
''Her sene eskiden Hacca gidenler kolera olurdu, diye söylenirdi. Aynen bizde de her sene Kurban Bayramı gelince et ve kurbanlık fiyatı artacak, deniyor. Birileri sanki kurbanlık kesimini istemiyor gibi. Bu tür şeyler yapay olarak pompalanıyor. Elbetteki döviz ve döviz artışından dolayı dünyadaki uluslararası gelişmelerden dolayı zaman zaman ufak tefek fiyat dalgalanmaları olur. Cep telefonuma hergün tüm Türkiye'deki et fiyatlarıyla ilgili fiyatlar gelir. Bunları gün gün takip ediyorum. Toplam ve perakende et fiyatları. Bakın Türkiye'de şimdi ortalama etin fiyatı 15-25 liradır. 16 vilayette 14.50'den de 15.50'den de kesilen var. 16'dan kesilen de var. Yani ortalaması 15.25'e geliyor. Bir miktar dalgalanma var. Ama biz Kurban Bayramı ile ilgili herhangi bir sıkıntı beklemiyoruz. Bununla ilgili tüm tedbirleri aldık. Türkiye'de hayvan popülasyonu ve sayısında ciddi bir artış var. Türkiye 11.5 milyon sığıra, koyunda da 30 milyona ulaştı. Sadece kayıtlı, dişi anaç koyun sayısı 20 milyon. Onun için Türkiye'de bir problem beklemiyoruz. Her sene aynı şey söyleniyor. Ama her sene o bilgiler yanlış çıkıyor. Bu sene de yanlış çıkar. Et Balık Kurumu 70'in üzerinde mağaza açtı. Orada makul fiyatlarla et satılıyor.''
AA