MHP ve Ak Parti arasında bugün "Sure" polemiği yaşandı. İlk olarak Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, MHP'lilerin Ani Harabeleri'nde kıldıkları Cuma namazıyla ilgili olarak, "MHP yönetiminin namaz kılması, dua etmesi olumlu bir gelişme, iyi bir başlangıç. Hazır başlamışken kendilerine tavsiye ederim, Maun suresini de okusunlar. Orada dikkat etmeleri gereken bazı uyarılar var" değerlendirmesinde bulundu. Buna karşılık MHP Lideri Devlet Bahçeli Bağış'a çok sert yanıt vererek "Egemen Bağış ilk olarak Amerikan vatandaşlığından çıksın, Türk vatandaşı olsun" dedi. Bu tartışmaya şimdi de MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da katıldı. Şandır da Bağış'a sureli gönderme yaparak "Egemen Bağış, Maide Suresi'nin 51. ayetini okusun, aynaya baksın” sözleriyle karşılık verdi. Bağış'tan cevap gecikmedi. Bakan Bağış, "Bahçeli iddiasını kanıtlasın istifa edeceğim" dedi.

BAHÇELİ SINIR KAPISINA ETTEN DUVAR ÖRDÜRTTÜ / Foto Galeri

EGEMEN BAĞIŞ'TAN MAUN SURELİ GÖNDERME

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, MHP yönetiminin Ani Harabelerinde cuma namazı kılmasının olumlu bir başlangıç olduğunu, ancak onların bu namazın devamında Kur'an-ı Kerim'deki Maun suresini de okumaları gerektiğini söyledi.

Bakan Bağış, MHP lideri Devlet Bahçeli ve bir grup MHP'linin Kars'taki Ani Harabelerinde cuma namazı kılmasıyla ilgili ne düşündüğünün sorulması üzerine şunları söyledi:

"MHP yönetiminin namaz kılması, dua etmesi olumlu bir gelişme, iyi bir başlangıç. Hazır başlamışken kendilerine tavsiye ederim, Maun suresini de okusunlar. Orada dikkat etmeleri gereken bazı uyarılar var."

İŞTE MAUN SURESİ'NİN ANLAMI

Dini yalan sayanı gördün mü? Öksüzü kakıştıran, yoksulu doyurmaya yanaşmayan kimse işte odur. Vay o namaz kılanların haline ki: Onlar kıldıkları namazdan gâfildirler. Onlar gösteriş yaparlar. Onlar basit şeyleri (ödünç) dahi vermezler.

Devlet Bahçeli'DEN ÇOK SERT YANIT

MHP'lilerin Ani Harabeleri'nde kıldıkları Cuma namazıyla ilgili olarak, "MHP yönetiminin namaz kılması, dua etmesi olumlu bir gelişme, iyi bir başlangıç. Hazır başlamışken kendilerine tavsiye ederim, Maun suresini de okusunlar. Orada dikkat etmeleri gereken bazı uyarılar var" değerlendirmesinde bulunan Devlet Bakanı Egemen Bağış'a MHP lideri sert tepki gösterdi.

Kars'tan karayoluyla geldiği Iğdır Alican sınır kapısında basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını cevaplandıran Bahçeli, Bağış'ın Amerikan vatandaşlığından çıkmasını istedi. Bahçeli, "Egemen Bağış ilk olarak Amerikan vatandaşlığından çıksın, Türk vatandaşı olsun. TBMM'de Amerikan vatandaşı bir Türk Bakan kimliğinde bulunmasın" dedi.

“EGEMEN BAĞIŞ, MAİDE SURESİNİN 51. AYETİNİ OKUSUN”

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın, Ani Harabeleri'nde cuma namazı kılan MHP'lilere yönelik “Maun suresini de okumaları” önerisine, “Egemen Bağış, Maide Suresi'nin 51. ayetini okusun, aynaya baksın” sözleriyle karşılık verdi.

Şandır, Bağış'ın, MHP'lilerin Ani Harabeleri'nde cuma namazı kılmasıyla ilgili olarak “MHP yönetiminin namaz kılması, dua etmesi olumlu bir gelişme, iyi bir başlangıç. Hazır başlamışken kendilerine tavsiye ederim, Maun suresini de okusunlar. Orada dikkat etmeleri gereken bazı uyarılar var” şeklinde açıklama yapmasını uygun bulmadıklarını ifade etti.

Maide Suresi'nin 51. ayetinde, “Yahudi ve Hristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostudur. Sizden kim onları dost edinirse, şüphesiz o, onlardan olur” ifadelerine yer verildiğini belirten Şandır, “Egemen Bağış, Maide Suresi'nin 51. ayetini okusun, aynaya baksın” dedi.

Şandır, “MHP'nin ibadetini tartmak, onun haddi değildir” görüşünü dile getirdi.

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı da “Dini istismar ederek, iktidara gelip, hala istismar edenlerin bir başkasını bu mealde suçlamaya hakkı yoktur” diye konuştu.

İŞTE MAİDE SURESİ'NİN ANLAMI

Ey iman edenler, yahudi ve hristiyanları dostlar (veliler) edinmeyin; onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden onları kim dost edinirse, kuşkusuz onlardandır. Şüphesiz Allah, zalimler topluluğuna hidayet vermez.

BAKAN BAĞIŞ: İSPATLARSA İSTİFA EDECEĞİM

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, hayatının hiçbir döneminde Türkiye Cumhuriyeti dışında bir ülkenin vatandaşı olmadığını söyleyerek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bu yöndeki iddialarını ispat etmesi durumunda görevini bırakmaya hazır olduğunu kaydetti.

Bağış, MHP'nin iddiaları üzerine yaptığı açıklamada, "Hayatımın hiçbir döneminde Türkiye Cumhuriyeti dışında bir ülkenin vatandaşı olmadım. Sayın Bahçeli iftira yöntemlerine sığınmasın. Benim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı dışında vatandaşlığım olduğunu ispat etsinler, tüm görevlerimi bırakmaya hazırım. Şayet iftirasının yalan olduğu ortaya çıkarsa kendisi istifa edecek mi" ifadesini kullandı.

Uzun yıllar ABD'de yaşamasını Bahçeli'nin "sanki bir ayıpmış gibi" sergilediğini belirten Bağış, 1985 ile 2002 yılları arasında 17 yıl ABD'de yaşadığını ve bu 17 yıl boyunca da ABD'deki Türk derneklerinde görev aldığını hatırlattı. Bağış, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Oradaki Türk lobisinin kalkınması için birçok pozisyonda görev aldım. MHP Genel Sekreteri'nin bana ABD'deki Türk toplumu ve lobisine yaptığım katkılardan dolayı teşekkür maksatlı verdiği plaket de halen benim arşivimde bulunmaktadır. Bu kadar da ucuz olmak onlara yakışmıyor. Egemen Bağış kimmiş, yurt dışında neler yapmış, Türkiye'nin ABD'de tanınması için neler yapmış, ABD'deki Türkiye karşıtlarıyla nasıl mücadele etmiş? Bunu bir daha gözden geçirsinler, ondan sonra bana dil uzatsınlar. Yoksa benim adımı ağızlarına almak onlara yakışmıyor."