Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tekel işçilerinin eylemine ilişkin 'Hak arama mukaddestir, ancak bu hak arama mücadelesi hükümete karşı komploya dönüşmüştür, siyasi istikrarı bozmaya yönelik eyleme dönüşmüştür' dedi.
TV 24'te bir programa katılan Maliye Bakanı Şimşek, Tekel işçilerinin Ankara'da yaklaşık 50 gündür sürdürdüğü eylem ve sendikaların bir günlük iş bırakma eylemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Eylemlere ilişkin sendikaları eleştiren Şimşek, sendikaların Tekel işçilerinden çok kendi çıkarlarını düşündüğünü, Tekel işçilerinin 4/C'ye geçmesiyle birlikte sendikaların yıllık 4,9 milyon liralık gelir kaybına uğrayacağını bildirdi.

Tekel işçilerin eylemlerine neden olan 4/C statüsü ile ilgili çok önemli iyileştirmeler yapıldığına dikkati çeken Bakan Şimşek, yapılan düzenleme ile 4/C statüsünde çalışan işçilerin ücretlerinde ortalama yüzde 27'lik artış yapıldığını kaydetti.

Ayrıca, yıllık 10 ay olan çalışma süresi 11 aya, yıllık 11 gün olan ücretli izin süresi de 22 güne çıkarıldığına işaret eden Şimşek, yapılan zamla ilkokul mezunu bir işçinin ücreti 770 liraya yükseldiğini ifade etti.

'MEMUR YAPSAK YİNE EYLEM YAPARLAR'


Tekel işçilerinin eylemlerinin yapılan tüm iyileştirmelere rağmen devam etmesinin, 'hak arama mücadelesi' olarak görülemeyeceğini bildiren Şimşek, burada asıl sorunun işçilerin ücret kaybından çok, sendikaların üye kaybı olduğunu kaydetti.

Yaklaşık 8 bin 300 işçinin 4/C'li olarak çalışması halinde asıl kaybın sendikalarda olacağını ifade eden Şimşek, 'Biz Tekel işçilerin hepsini memur bile yapsak, yine eylemler devam eder. Çünkü burada, sendikaların büyük kaybı olacak. Bugün Tekel işçisi aylık olarak sendikaya yaklaşık 50 lira aidat ödüyor. İşçilerin hepsinin 4/C'li olması ile birlikte sendikalar yıllık 4,9 milyon liralık gelir kaybına uğrayacak. Ayrıca, yine sendikalar 8 bin 300 işçiden olacak' diye konuştu.

'EYLEM HAK ARAMAKTAN ÇIKTI'

Şimşek, sendikaların Tekel işçilerinin hak kayıplarıyla çok fazla ilgilenmediğini bildirerek, şunları kaydetti:

'Burada işçiler yanlış yönlendiriliyor. İşçileri ister Hakkari'ye gönderin, isterseniz asgari ücretle çalıştırın. Sendikaları çok fazla ilgilendirmiyor. Onların sıkıntısı, üye ve gelir kaybıdır. Hak arama kutsaldır, mukaddestir. Ancak, Tekel işçilerin eylemi hak aramaktan çıkmıştır. Hükümete karşı komploya dönüşmüştür. Siyasi istikrara tehdit etmeye başlamıştır.'

'İŞÇİLER BAT'IN TEKLİFİNİ KABUL ETMEDİ'

Tekel'in özelleştirme sürecinin kendi hükümetleri döneminde başlamadığına işaret eden Şimşek, Tekel'in, dönemin başbakanı Bülent Ecevit zamanında, MHP'nin de koalisyon ortağı hükümet döneminde özelleştirme kapsamına alındığını hatırlattı.

Özelleştirme sürecinde ise Tekel'i satın alan BAT şirketinin, Tekel işçilerine iş teklifinde bulunduğunu belirten Şimşek, 'Şirket, işçilere yüzde 10 zam, üç yıl iş garantisi, taşıma masraflarını karşılama ve kira yardımı önermiştir. Yaklaşık 12 bin işçiden sadece 150-200 işçi bu teklifi kabul ederek şirket adına çalışmaya başlamıştır. Geri kalan işçiler ise, devlette kalmayı tercih etmiştir' diye konuştu.

Ankara'da eylem yapan işçilerin dışında bir çok Tekel işçisinin 4/C'de çalışmak için başvuruda bulunduğuna dikkati çeken Şimşek, ilk iki günde 450 işçinin 4/C'li çalışmak için başvuruda bulunduğu bildirdi.

Şimşek ayrıca, yaklaşık 4 bin 500 işçinin de hesaplarına yatırılan parayı çektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

'4/C'li çalışmak için erken başvuran işçiler, 15 Şubat'ta maaş alma hakkı elde edecekler. Böylece, ücret kaybı olmayacak. Ayrıca, ilk başvuran işçilerin aynı ilde görevlendirme imkanı daha çok olacak. Çünkü, aynı ilde kamu kurumların personel ihtiyacı, söz konusu ilde bulunan Tekel işçilerinin sayısına yeterli gelmiyor. Bu nedenle erken başvuruda bulunmak büyük önem taşıyor.'