Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) karşılıksız destek verilen sektörleri kosgeb.gov. tr adresinden görebilirsiniz. Kuracağınız iş burada tanımlıysa onun karşısında yer alan NACE kodunu kaydedin. Bu aşamadan sonra KOSGEB birtakım programlara katılmanızı isteyecektir.

KOSGEB’in girişimcilere yönelik, Geleneksel Girişimci Eğitimi’ ve  ‘İleri Girişimci Eğitimi’ olmak üzere iki eğitim programı var. NACE kodunuzun hangi programın kapsamına girdiğini öğrenip ücretsiz ve online eğitimlerden faydalanmak için e-Devlet üzerinden başvurmanız gerekiyor.

Geleneksel girişimci eğitimi 8 üniteden oluşuyor. Pazarlamadan iş modellerine ve müşteri analizine kadar pek çok konuda eğitim veriliyor. İleri girişimci eğitiminde ise önce geleneksel girişimci eğitimindeki videolar izlenerek eğitim alınıyor. Sonraki aşamada kendi programlarındaki 8 üniteden oluşan finansal kaynaklara erişim, süreç yönetimi ve büyüme stratejileri ile fikri mülkiyet hakları gibi dersleri takip ediliyor.

Eğitimin ardından şirket kurma aşamasına geçiliyor. Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlanmış gerçek kişi veya sermaye şirketi statüsünde (ltd veya AŞ) olarak işletmenizi kuruluyor. KOSGEB, girişimcilik desteklerinden faydalanmak isteyenlerin işletmedeki kurucu ortak payının en az yüzde 50 olmasını ve işletmeyi temsile yetkili olmasını zorunlu.

İşletmenin kurulmasından sonra KOSGEB veri tabanına kaydolup girişimcilik desteklerine başvuruluyor. Kayıt ve başvuru işlemleri kosgeb.gov.tr adresinden yapılabiliyor. İşletmenin, KOSGEB’e başvuru tarihi itibarıyla son 1 yıl içinde kurulmuş olması gerekiyor. Bu programdan ilk kez yararlanıyor olmak gerekiyor. Şartları taşıyanlar, KOBİ Bilgi Sistemi uygun olduğu programa başvurabiliyor.

Bu program, Türkiye’nin stratejik öncelikleri doğrultusunda belirlenen sektörlerde girişimcilerin kurduğu yeni işletmelerin hayatta kalma şansını artırmayı hedefliyor. KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden başvuru formu doldurularak ve ek dokümanlar hazırlanarak başvuruluyor. Program süresi iki yıl. Desteklerin başında ‘Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği’ geliyor. İşletmelere yüzde 75 oranında geri ödemesiz makine, teçhizat ve yazılım desteği sağlanıyor.

Kuruluş desteği ile gerçek kişi işletmesine 5 bin TL, sermaye şirketi işletmesine ise 10 bin TL destek sağlanıyor. Performans desteğinde ise işletmelerin çalıştırdıkları personel için Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödedikleri prim gün sayısına bağlı olarak destek veriliyor. Performans dönemi, yıllık bazda iki dönemden oluşuyor. Kendiniz haricinde yanınızda çalışan kişiler için ödediğiniz toplam prim gün sayısı üzerinden desteğinizi alıyorsunuz. Örneğin, yanınızda 2 kişi çalıştırıyorsunuz ve 1’inci yılın sonunda bu kişilerin prim gün sayısı 600’e ulaşırsa 10 bin liralık destekten faydalanıyorsunuz.

Başvuru için; KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden online olarak başvuru formu doldurulması ve ek dokümanların hazırlanması gerekiyor. Geleneksel girişimci eğitimini tamamlayanlar son bir yıl içinde kurduğu Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsündeki KOBİ’ler faydalanabiliyor.

Program süresi iki yıl. Kuruluş, performans ve sertifika destekleri veriliyor. Kuruluş desteğinde; gerçek kişi işletmesine 5 bin TL, sermaye şirketi işletmesine ise 10 bin TL destek sağlanıyor. Performans desteğinde ise işletmelerin çalıştırdıkları personel için Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödedikleri prim gün sayısına bağlı olarak destek veriliyor. Performans dönemi, yıllık bazda iki dönemden oluşuyor. Çalışanlar için ödenen toplam prim gün sayısı üzerinden desteği alınıyor. Sertifika desteğinde; tehlikeli veya çok tehlikeli sınıflarda yer alan NACE koduna sahip işletmelere 5 bin TL destek sağlanıyor.