Geride bıraktığımız haftada dünyanın gözünü diktiği yerlerden biri, İran ile 5 + 1 ülkeleri arasında gerçekleşen nükleer müzakerelere ev sahipliği yapan Bağdat oldu. İki gün süren müzakereler, üçüncü toplantıın Moskova'da yapılması kararının ardından Cuma günü sona ererken, aynı gün Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran'ın nükleer programı hakkındaki son raporunu yayınladı.

"İRAN, 5 ATOM BOMBASI YAPABİLİR"
ABD merkezli düşünce kuruluşu Bilim ve Uluslarararsı Güvenlik Enstitüsü (ISIS), yayınlanan son raporu analiz ederek, İran'ın kısa sürede 5 atom bomması üretme kapasitesine sahip olduğu değerlendirmesini yaptı.

Raporda, İran'ın elinde 6.2 ton, yüzde 3.5 oranında zenginleştirilmiş uranyum olduğu, bunun 750 kilogramının da, bir önceki raporun yayınlanm tarihi olan Şubat ayından sonra elde edildiği belirtiliyor. Rapor ayrıca İran'ın son 3 ayda zenginleştirilmiş uranyum elde etme hızının üç kat arttığının altını çiziyor. Bu verileri değerlendiren ISIS, yüzde 3,5 oranında zenginleştirilmiş bu miktardaki uranyumun, atom bombası yapmak için gerekli seviyeye kadar zenginleştirilmesi durumunda, 5 atom bombası yapılmına olanak sağladığını belirtti.

ATOM BOMBASI YAPMAK İÇİN...
Atom bombası yapılabilmesi için uranyumun yüzde 90 oranında zenginleştirilmesi gerekiyor. Daha önce, İran'ın elinde yüzde 20 oranında geliştirilmiş uranyum olduğu biliniyordu, ancak son UAEK'nın son raporunda Fordow tesisinde yüzde 27 oranında zenginleştirilmiş uranyum olduğuna dair kanıt olduğu belirtildi. İran yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumu, sağlık araştırmalarında kullandığını iddia ediyor.

TARTIŞMALI FAALİYETLER
UAEK geçen hafta ayrıca, Tahran'ın güneyindeki Parşin tesislerinde "geniş kapsamlı aktiviteler" olduğuna dair uydu görüntüleri bulunduğunu açıklamıştı. Ancak askeri bölge olduğu gerekçesiyle, atom bombası geliştirildiğinen kuşkulanılan tesise UAEK gözlemcilerinin girişine izin verilmedi. İran basını bugün de tesisi gezebilmeleri için gözlemcilerden henüz 'makul bir gerekçe' gelmediğini duyurdu.

İran'ın nükleer programının başındaki isin olan Feridun Abbasi, "tesisin ziyaretine izin vermemiz için bize gerekçe ve belgeler henüz ulaşmadı" diye konuştu.

İKİ NÜKLEER SANTRAL DAHA GELİYOR
Feridun Abbasi ayrıca ülkesinin en az iki tane daha nükleer santral kurmayı planladığını açıkladı.

İran devlet televizyonunun haberine göre, 1000 megavatlık santraller henüz planlama aşamasında. İnşaata da bir ya da 2 yıl içinde geçilmesi öngörülüyor.