İngiliz ve İsviçreli araştırmacıların Irak'taki can kayıplarıyla ilgili verilerden derleyerek sivil kayıplara ilişkin hazırladığı "kirli savaş" bilançosuna göre, Mart 2003 ile Mart 2008 döneminde Irak'ta çatışmalarda 92.600'ü aşkın sivil öldürüldü.

Irak'taki can kayıplarını hesaplayan insan hakları örgütünün (Iraq Body Count-IBC) verilerini kullanarak sivil kayıpları inceleyen araştırmacıların çalışmalarına göre, Irak'taki çatışmalarda ABD liderliğindeki güçler direnişçilerden daha fazla rastgele hedeflerle kadın ve çocuk ölümlerine neden oldu.

En fazla sivil can kaybı failleri bilinmeyen saldırılar, yargısız infazlar, intihar saldırıları, bomba yüklü araçlar ve havan topu saldırılarıyla meydana gelirken, bunlar arasındaki kadın ve çocuk ölümleri oranını belirlemek üzere hazırlanan "kirli savaş bilançosunda" kadın ve çocuklarda rastgele ölümlere yüzde 79 oranıyla havan topu saldırıları, yüzde 54 oranıyla bomba yüklü araçlar, yüzde 69 oranıyla da koalisyon güçlerinin hava saldırıları yol açtı.

Araştırmacılar, küçük ateşli silahlar dahil bütün silah türleri bir arada değerlendirildiğinde, koalisyon güçlerinin karşı taraftan daha fazla kirli savaş bilançosuna sahip olduğunu belirtti.

Çalışmanın liderliğini yürüten Londra Kraliyet Akademisi Psikiyatri Enstitüsü'nden Madelyn Hsiao-Rei Hicks, bu sonucun koalisyon güçlerinin daha fazla kadın ve çocuk öldürdüğü anlamına gelmediğini, ancak öldürdükleri siviller arasında kadın ve çocukların oranının daha yüksek olduğunu kaydetti.

Hicks, ABD güçlerinin 2003'te Irak'ı işgali sırasında kullandığı silahlara işaret ederek, nüfusun yoğun olduğu bölgede ağır hava bombardımanı yapılmasının doğal olarak daha fazla çocuk ve kadının ölümüne yol açacağını vurguladı.

Çalışmada veri alınan IBC, Irak'taki sivil ölümlerinin sayısını medya haberleri, hastane, morg, resmi ve gayriresmi kuruluşların verilerini karşılaştırarak derleyen bir sivil toplum projesi olarak ortaya çıktı.

AA