Türkiye'nin kalbi bugün, 104 yıl önce Çanakkale'de şehit olan Mehmetçikler için atacak. Türkiye'nin dört bir yanında ‘Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi' etkinlikleri düzenlenecek.

İLHAM VERİYOR

Dünyanın tarihini değiştiren Çanakkale Savaşı'nda, Avustralya ve yeni Zelandalı askerlerden oluşan Anzak ordusuyla göğüs göğüse çarpışan Mehmetçik'e Atatürk komutanlık etmişti. Zaferin mimarı Atatürk, Türkiye topraklarına gömülen Anzak askerlerinin annelerine 1934'te şu mektubu yazmıştı:

"Bu memleketin toprakları üstünde

Kanlarını döken kahramanlar!

Burada dost bir vatanın toprağındasınız

Huzur ve sükun içinde uyuyunuz

Sizler Mehmetçiklerle yan yana

Koyun koyunasınız

Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar!

Gözyaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız

Bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler

Ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır

Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra

Artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.

Mustafa Kemal Atatürk, 1934"

Günümüzde aşırı sağcı siyasetçiler, yapay düşmanlıklar yaratarak ırkçı teröristleri ortalığı kana bulamaları için kışkırtıyor. Atatürk'ün, Türkiye'yi işgale gelen askerlere karşı kullandığı özenli üslubu ise, dili, dini, ırkı ne olursa olsun tüm insanların barış içinde yaşamasına ilham veriyor.

DESTEK ZİYARETİ

Christchurch kentindeki iki camide yaşanan terör katliamının ardından Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yeni Zelanda'ya gitti. yetkililerle ile yapılan görüşmede başsağlığı dilendi. Saldırının bireysel değil organize bir eylem olabileceğine dikkat çekilip teröre karşı ortak duruş sergilenmesinin önemini vurguladı.